Nem lehetsz szabad, amíg ki nem szabadulsz a hamis gondolataid börtönéből

“NEM LESZEL SZABAD, AMÍG KI NEM SZABADÍTOD MAGAD A HAMIS GONDOLATAID RABSÁGÁBÓL!”
– mondja Philip Arnold

Ugye milyen hangzatos, és megnyerő ez az idézet? Valósággal jön, hogy megosszuk, és közben titkon azt gondoljuk magunkról, hogy nagy valószínűséggel mi már meg is szabadultunk a helytelen gondolatok börtönéből, mivelhogy egyetértünk a fenti idézettel. Én legalábbis ebbe a csapdába estem bele annak idején.

Nézzük csak, hogy valóban ennyire egyszerű a képlet, vagy ennél azért egy kicsivel komplikáltabb.
A hamis gondolatok börtönétől, ha nem szabadulunk meg, minden bizonnyal örökre beleragadunk a hamisságba, és az nem lesz egy nagyon örömteli állapot. Ezidáig, gondolom, mindenkinek tiszta.
Egyedüli kérdés számomra, még mielőtt teljesen belájkolnám ezt az idézetet, az, hogy önerőből meg tudunk-e szabadulni ezektől a hamis gondolatoktól vagy sem.

Az idézet azt mondja, hogy magamat meg tudom szabadítani a hamis gondolatoktól. Ha ez véletlenül nem igaz, akkor az idézetben szereplő “tanítás” az egyik leghamisabb gondolat, mellyel valaha találkoztam.
Ha igaz az, hogy minden csupán (önös) akaraterő kérdése, és én meg tudom szabadítani saját magam a hamis gondolatoktól, Jézus csak véletlenül tévedt be ebbe a világba, és a “miatyánkba” is csupán tévedésből került be, hogy “legyen meg a te akaratod”

Én sokáig hittem, hogy meg tudom szabadítani magam a hamis gondolatoktól. Rá kellett jönnöm, hogy bármennyire igyekeztem, nem tudtam teljesen kiirtani magamból azokat egészen addig a percig, amíg ki nem jelentettem, hogy Istenem, ez nekem egyedül nem megy.
Ekkor jött az Isten lelke általi átvilágítás, melynek segítségével megláthattam, hogy még milyen sok hamisság van bennem annak ellenére, hogy azt képzeltem, hogy már az összest felszámoltam.
Ezért most határozottan kijelentem, hogy a legnagyobb becsapás önmagunkkal és embertársainkkal szemben az, ha azt gondoljuk, hogy fel tudjuk számolni a bennünk élő hamisságot anélkül, hogy teljes szívvel és teljes lélekkel Istenhez fordulnánk segítségért.

És most nézzük meg, ki volt Philip Arnold, a fenti bölcsesség szerzője:

“Philip Arnold (1829–1878) was a confidence trickster from Elizabethtown, Kentucky, and the brains behind the legendary diamond hoax of 1872, which fooled people into investing in a phony diamond mining operation. He managed to walk away from the hoax with more than half a million dollars.”

(Philip Arnold egy szélhámos volt Elizabethtownból. Ő eszelte ki az 1872 évi legendás gyémánt átverést, mely révén meggyőzte az embereket, hogy befektessenek egy nem létező gyémánt bányászatba. Ennek következtében több, mint fél millió dollárt akasztott le az emberektől. Mindezt 1872-ben.)

Végezetül, nézzük csak meg, mit gondol Krisztus urunk bizonyos emberek tanításairól:

“…mi módon szólhattok jókat, holott gonoszak vagytok? Mert a szívnek teljességéből szól a száj.
A jó ember az ő szívének jó kincseiből hozza elő a jókat; és a gonosz ember az ő szívének gonosz kincseiből hozza elő a gonoszokat.”

A mester szavai egyértelműen arra utalnak, hogy az az ember, kit nem az Isten lelke, nem a Krisztus lelkülete irányít, alkalmatlan arra, hogy jó kincseket osszon meg embertársaival. És mint a fenti példából is kitűnik, az Arnold a fenti kijelentésével ugyanazt a gonosz kincset osztotta meg embertársaival, amit az 1872-ben elkövetett cselekedetével:
Hangzatos, fület csiklandozó kijelentésével ismételten becsapta embertársait elhitetve velük, hogy önerőből megszabadulhatnak a hamis gondolatok rabságából.
Ha Arnoldot Isten lelke, a Krisztus szellemisége irányította volna, a következőképpen fogalmazta volna a fenti bölcsességet:

“NEM LESZEL SZABAD, AMÍG KI NEM SZABADULSZ A HAMIS GONDOLATAID RABSÁGÁBÓL!”

Pontosabban fogalmazva:

“NEM LESZEL SZABAD, AMÍG ISTENHEZ NEM FORDULSZ, HOGY MEGSZABADÍTSON A HAMIS GONDOLATAID RABSÁGÁBÓL!”

Láthatjuk, hogy a facebook bölcsességei bár látszólag nagyon hasonlítanak Krisztus bölcsességeihez, a lényeget tekintve teljesen különböznek egymástól.
Ebben az esetben az a közös Krisztus és Arnold bölcsességében, hogy mindketten kijelentik, hogy fontos megszabadulni a hamis gondolatoktól. A lényeges különbség pedig az, hogy Krisztus arról beszél, hogy az csak Isten beszéde és ereje által lehetséges, Arnold meg arra tanít, hogy saját erődből megszabadulhatsz tőle.
A gyümölcsökre nézve pedig a különbség úgy néz ki, hogy aki Krisztusra hallgat, megismeri az élet tökéletes tervrajzát, és úgy igazul meg. Aki Arnoldra hallgat, mivel elhitte, hogy saját erejéből és akaratából megszabadulhat a hamis gondolatoktól, felfuvalkodottá és önteltté válik. Ekképp még jobban eltávolodik az életet adó Isten elképzeléseitől.

A fenti szemléltetés és a saját lelkiismerete alapján ítélje meg minden kedves olvasó, hogy mennyire egészséges igaznak ítélni minden hangzatos facebook bölcsességet ahelyett, hogy gyermeki alázattal Teremtő Atyánkhoz fordulnánk segítségért.

Szeretettel,

“egy szabaduló gondolat”

Reklámok
Categories: Minden | Hozzászólás

Bejegyzés navigáció

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.