A SZÍV ÉS A TEST ÖRÖME

fruit-of-the-spirit-is-joy-279x3001“Gyönyörködjél az Úrban (az Igazságban), és megadja néked szíved kéréseit.” (Zsoltárok 37:4)
Ez volt a mai igevers a bible.com oldalon.
Az Úr szót kissé önkényesen a közérthetőség kedvéért kicseréltem az Igazság szóval. Tettem ezt abból a meggyőződésből, hogy a kettő ugyanaz. Az Úr az az igazság, az az ige, az a “logos”, az a tervrajz, mely mindent létrehozott, és melynek hatalma van minden fölött.
Nagyon erős tud lenni ez az igevers, ha megengedjük neki, hogy kicsit áthassa az életünket.
Egybecseng a mester azon tanításával, hogy
“És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket.” Azt mondja, ha megismerjük az igazságot (ha megértjük és megcselekedjük az ő beszédeit), lélekben szabadokká válunk.
És mint tudjuk, a lélek szabadsága olyan szabadság, mely egyformán szabadság a börtönben és a börtönön kívül, nélkülözésben és bővölködésben egyaránt.
Azt mondja a zsoltár, hogy gyönyörködjünk az Úrban, azaz az igazságban. De hogyan gyönyörködhetnénk benne, ha nem ismerjük, ha nem ismerkedünk vele, ha nem is vagyunk kíváncsiak rá? Ahhoz, hogy igazán gyönyörködhessünk egy szép emberi lényben, szükséges, hogy lássuk őt, hogy megismerjük a fizikai külső mögött rejtőző lelki világot.
Ha a lényegi dolgokat nem ismerjük, ha csupán a külsőt látjuk, a gyönyörködésünk nem lehet tartós, nem lehet örömteli.
Csak zárójelben: Legtöbbször azért hullanak szét a párkapcsolatok is, mert a gyönyörködés sok esetben a külsőségre, a látszatra, a testiségre, a fizikális élvezetekre támaszkodik. Sokszor nem is nagyon van más, amire támaszkodhatna, mivelhogy a lelkiség csak akkor történhet meg, ha már a lélek uralkodik a test felett, és nem a test a lélek felett.
Ugyanez a helyzet az Úrral, az igazsággal való ismerkedéssel is:
Ha csupán egy elképzelt igazságot hiszünk, ha csupán a saját elképzelt Istenünkbe kapaszkodunk, ha egy tárgyi vagy eszmei bálványra támaszkodunk, nem sok esélye van, hogy tartós legyen a mi örömünk, hogy megkapjuk szívünk kéréseit.
Azt mondja a zsoltár, hogy gyönyörködjél az Úrban,és megadja neked szíved kéréseit.
Nem a tested kéréseit, hanem a szíved kéréseit, a lelked örömét.
A mi elképzelt igazságaink és isteneink legtöbbször csak a testünk kéréseit adják meg nekünk. …amivel csak az a gond, hogy a test, bármennyire is ápoljuk, szépítjük, kondicionáljuk, elmúlik. Sőt, minden elmúlik, ami testi, ami fizikai. És azzal együtt elmúlik a mi fizikális dolgokra épülő örömünk is..
Drága barátom, mennyire mulandó a te örömöd?
Milyen igazsággal, milyen úrral vagy te kapcsolatban, ismerkedő viszonyban?
Azzal az úrral, mely megadja néked a tested kéréseit? Vagy azzal az úrral, mely meg tudja adni neked a szíved, lelked örömét is?
Ha az előzőt már ismered, és kíváncsi vagy arra, hogy milyen a másik, a János evangéliuma nagyon jó kiindulópont lehet számodra is.
Szeretettel,
“egy szabaduló gondolat”
Categories: Minden | Hozzászólás

Bejegyzés navigáció

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.