Péter apostol és az utolsó vacsora

MV5BMTUxMzkyNzM1MV5BMl5BanBnXkFtZTcwMTEwNzQ5Ng@@._V1_Ez a film már a legelső alkalommal is megérintett, és éreztem, hogy jó lenne feliratot készíteni hozzá, de valamiért akkor nem tudtam nekifogni a “munkának”. Akkor még nem volt beérve rá az idő, és talán az én szívem sem volt alkalmas arra, hogy teljesen ráhangolódjon erre az érdekes képzelt beszélgetésre.
Isten segítségével sikerült ezeket a képsorokat egyszerre két emberként, két szemszögből nézni:
1. Néztem a fizikai szemeimmel, a tudálékos elmémmel, a szavak könnyen támadható és ferdíthető értelmére figyelve, az “egómon” keresztül.
2. És néztem a lelki szemeimmel, melyek a szavak mögötti valóságot, erőt is érzékelték, és közvetítették azt az értéket, mely képes létrehozni és megtartani az életet a Földön.
Ha ezt a filmet világi szemekkel nézzük, és csak a vallásból ismert terminusokat halljuk meg belőle, melyek a formai egyház gyarlósága miatt már-már ellenszenvet váltanak ki az emberből, akkor valószínűleg ez lesz az egyik legsilányabb alkotás, amit valaha láttunk. Ha viszont legalább egy kis időre megszabadulunk a világtól kapott elme bilincseitől, és sikerül a lelki szemeinkkel is látni, szinte teljesen kizárt, hogy ne fejtse ki szívet lágyító, és lelket nemesítő hatását. Ha legalább egy kicsit nem tudtunk meghalni világi gondolkodásunknak, ez a film semmit nem fog tudni mondani nekünk. De ha sikerül valamennyire visszakerülnünk abba a gyermeki állapotba, melyről Krisztus barátunk beszél, jó esély van rá, hogy egy maradandó nyomot hagyjon bennünk ez a képzelt beszélgetés Péter apostollal. Ezért azt kívánom, hogy a Jóisten élénkítse meg a lényegi látásodat, mielőtt ezt a filmet bekapcsolnád.

Röviden a filmről:

Az apostolok az utolsó vacsoráig azt hitték, hogy a mester tanításait hallgatva és a csodákat szemlélve már mindent megtudtak magukról és az őket körülvevő világról, de az utolsó vacsora alkalmával, amikor a mester kijelentette, hogy a tizenkettő között van egy áruló, mindannyian szembesültek a saját démonaikkal, gyengeségeikkel, és a belülről fakadó félelmekkel, mely elárulhatja azt a tiszta szeretetet, mely életet lehelt a világba.
Ez a film nagyon szépen bemutatja a világi gondolkodás által irányított, és a lélek által újjászületett ember közötti különbséget. A foglyul ejtett, és halálra ítélt Péter apostol személyén keresztül világosan rámutat, mit jelent az, hogy valaki meghal világi (egós) önmagának és újjászületik a krisztusi jellem által, olyanná válva, mint a szél, melynek mozgása világi szemmel nézve érthetetlen, teljességgel kiszámíthatatlan. Ebben a történetben nagy hangsúlyt kap az az igazság, hogy a lélekben újjászületettek számára a halál csupán valami szebbnek a kezdete, mely az örökkévalósággal köti össze őket.
Befejezésül a mestert idézném, ki határozottan kijelenti, hogy földi látásunk sok esetben elveszi lényegi látásunkat, és vele együtt az életünket is.
Ha vakok volnátok, nem volna bűnötök (nem tévelyegnétek); ámde azt mondjátok, hogy látunk: azért a ti bűnötök megmarad (nem ér véget tévelygésetek).
Tehát nem is az a legnagyobb baj, hogy nem látunk, hanem az, hogy annak ellenére, hogy nem látunk, meg vagyunk győződve arról, hogy mindent tökéletesen látunk. Ekképp földi kincseink káprázatától bevakulva, az igazi értékek mellett elszaladva menetelünk sírgödreink felé.A jó hír az, hogy vannak útjelző táblák, melyeket ha észreveszünk, talán nem lesz hiábavaló az életünk. Őszintén bízom benne, hogy lesznek olyan nézők, akik számára ez a film is egy ilyen útjelző táblaként fog megjelenni a láthatáron.
Szeretettel,
“egy Szabad Gondolat”
A film megnézhető a következő hivatkozásra kattintva:
vagy:
Categories: Minden | Hozzászólás

Bejegyzés navigáció

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.