“Szabad csak az, akit szó nem butít, fény nem vakít…”

Psychology_compressed_1920x1280Ha az összes híres költőt és írót feltámaszthatnánk, és gyúrhatnánk belőlük egy fenomenális szóművészt, ki megtalálja minden egyes szó tökéletes helyét, akkor is távol állnánk attól, hogy az élet igazságait, az életet adó igazságokat szavakba, mondatokba szőjük.
Hiábavaló az összes könyörgés, az összes ima és az összes mantra, amit az ember kitalált. Csupán az elme játéka az egész. Egy játék, mely elrejti szemeink elől az igazságot, és a hiábavalóságban tart minket. Az a legjobb és a legőszintébb szó, mely rámutat a szavak hiábavalóságára, és szétzúzza azt az illúziót, melyet azok fondorlatos módon megteremtenek a lélek energiájának eltékozlására.
A legelrettentőbb példa a szavak hiábavalóságára a vallás, mely szisztematikusan elszakítja az emberi lelket az Örökkévalótól, kit álnok módon a bálványozás és az imádat tárgyává tett, ezáltal elrejtve szemeink elől azt az egyszerű tényt, hogy az ember sosem válhat egyé egy olyan valamivel, vagy valakivel, akit imád, akit bálványoz, akit távolról követ. Ezt igazolja az a földi tapasztalat is, hogy minden párkapcsolat, melyben az egyik fél túlságosan felnéz a másik félre, halálra van ítélve, mert ezzel a magatartással lehetetlenné válik a teljes egybeolvadás, az egymás jelenléte által történő kiegészülés, kiteljesedés.
A félreértések elkerülése végett megjegyzem, hogy amikor elmarasztalóan beszélek a vallásosságról, bár ő a világuralkodó főkolompos, nem egyértelműen a keresztény vallásra és a többi tömegbutító vallásos mozgalomra gondolok, hanem minden olyan erőfeszítésre és törekvésre, mely az elme kondicionálásán keresztül uniformizálni akar, ezáltal ellehetetlenítve a megújulást, elvéve az emberektől az Örökkévalóval való játékos ismerkedés örömét. Amikor vallásosságról beszélek, azokra a vallásos és tudományos álruhába öltöztetett eszmékre és emberi elképzelésekre gondolok, melyek egyetemességüket és örökérvényűségüket hirdetve rá akarják kényszeríteni magukat minden egyes egyedi és megismételhetetlen emberi lényre. A remény már-már beteges propagálása már csak hab a tortán. Egy kedves női személy azt írja versében, hol remény, ott hűlt helye a szeretetnek. Ezen talán érdemes elgondolkodni.

Le merjük-e húzni a leplet az Isten és a modern ember közötti viszony csökönyösségéről, hazugságairól, ébredést hátráltató primitívségéről, vagy sem? Észre merjük venni, hogy amikor a vallásos szellem által megfertőzött elme Istenhez szól, valójában nem tesz mást, mint saját magát győzködi az Úristennel szembeni nem létező, vagy kihűlőben lévő szeretetéről. És ez által pontosan az ellenkezője történik annak, amit szeretnénk: nem vagyunk jelen, nem vagyunk (rajta) a Jelen. Szavaink, vallásos mondókáink révén le kapcsolódtunk Róla. A legeslegrosszabb és a legesleghaszontalanabb dolog, amit egy elkeseredett, reményvesztett ember tehet önmagával és Istenével szemben az, hogy tartalom nélküli szavakat fecsegve elkezd imádkozni ahelyett, hogy elcsendesedne, és engedné, hogy elárassza őt a Mindenható lelket gyógyító és megújító jelenléte.
Be merjük-e látni, hogy szánalmasak vagyunk, amikor úgy szólítjuk meg a Teremtőt, mint a sértődékenységre, féltékenységre hajlamos, önbizalom hiányos házastársunkat, ki őszinte szavak helyett lelket gyötrő hízelgésre és hazudozásra kényszerít?

Mi Isten? Ki Isten? Mi közünk hozzá? Neki mi köze hozzánk? Merünk-e ezekre a kérdésekre lélekgyilkos vallásos dogmáktól elvonatkoztatott, őszinte, lélekből jövő választ adni, vagy ragaszkodunk tovább sötét hazugságainkhoz, az elménkbe oltott babonákból, félelemből és hús-vér függőségeinkből összegyúrt istenképzetekhez? Mi döntünk. Szabadon választhatunk. A hazudozásra és a rettegésre van átlag 60-70 évünk. Hogy utána mi lesz, nem tudjuk. Képzelegni, fantáziálni, dallamokba és rímekbe szőtt hazugságokat ismételgetni lehet, de nem biztos, hogy bölcs dolog. Arra gondolok, hogy ha van is élet a halál után, nem valószínű, hogy gyökeresen megváltozna minden a küszöbön túl. Sokkal inkább el tudom képzelni azt, hogy mindenki azt a poklot és azt a mennyet viszi tovább, melyet földi életében megteremtett.
Mi Isten? Ki Isten? Mit mond Isten, ha legalább egy percre befogjuk a szánkat és levesszük tekintetünk a hánykolódó elme trükkjeiről? Milyen Isten, ha egyszerűen csak csendben ülünk ahelyett, hogy hízelegve édeskés szavakkal be akarnánk udvarolni magunkat a mennyek országába, mint ahogy egy kanos, pinát rég nem látott baka, be akarja udvarolni magát egy buta vidéki lány lábai közé?
Elképzelhető, hogy Ő az az erő, mely átmos, és rávilágít leleplezetlen hazugságainkra, melyek a hiábavaló ismétlődések poklában tartanak minket?
Elképzelhető, hogy Ő az, ki az imák és a mantrák gépies ismételgetése helyett őszinte önvizsgálatra és az abból származó önismeretre, a bennünk élő hamis társadalmi programok leleplezésére és levetkőzésére ösztönöz minket?
Vajon mit vár tőlünk? Azt, hogy hízelgő rímeket, vallásos mondókákat szavaljunk neki, vagy azt, hogy néha napján befogjuk a szánkat, és engedjük, hogy jelenléte átvilágítsa életünket, hogy külön tudjuk választani az örökkévaló értékeket azoktól a földi kincsektől, melyek holnap az enyészet martalékává válnak.
Azoknak, akik régebb óta járnak ebbe a virtuális szobába, valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy ha nagyon a szavakra fektetjük a hangsúlyt, azzal nem csupán a megértés és a megigazulás ösvényét taszítjuk el magunktól, hanem egyenesen az önbutítás és a szellemi öngyilkosság széles útjára lépünk. Az igazság szelleme az, mely leleplezve a társadalmi és vallásos kondicionálást visszaadja a lényegi látásunkat, a kreativitásunkat és az abból származó életörömöt. Ez a szellem legyen úrrá hétköznapjaidon, kedves olvasó, hogy sírni tudj, amikor a szép szavak mérgétől megrészegült tömeg nevet, és nevetni tudj, amikor az illúziók összeomlását sirató tömeg rimánkodik.

„egy Szabad Gondolat”

Reklámok
Categories: Minden | 1 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

One thought on ““Szabad csak az, akit szó nem butít, fény nem vakít…”

  1. Visszajelzés: Az élet képlete – A bizalom ereje |

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.