Korai ünnepi köszöntő (Mit mond a nyomozó és a boncolóorvos?)

7974791Kedves olvasó, ezt a levelet eredetileg a gyergyószentmiklósi polgártársaimnak címeztem, de miután befejeztem, arra gondoltam, hogy talán a szabad gondolat olvasói körében is célba talál.
„Kedves gyergyóiak,
Elérkeztünk az idei év legsötétebb hónapjához. A sötétség fekete felhői egyre nehezednek a városunk felett is. A fény hiánya, mint tudjuk, december 25-én lesz a legtöményebb, azon a napon, melyen már évezredek óta a napistenek születését ünneplik a pogányok, azon a napon, melyet a bíborba öltözött varázslatos és szerelmetes hölgy a megváltó születésnapjának jelölt azzal az állítólagos indokkal, hogy a napisten imádatot ellensúlyozza.
Érdekes módon a biblia nem tesz említést Jézus születésnapjáról. És úgy néz ki, hogy az első évszázadokban Krisztus követői nem is tartották fontosnak az ő szülinapját megülni, mert érdekesebb és értékesebb volt számukra az, ami az ő személye révén a világra jött, mint azok a részletkérdések, amelyekről az ő életét és tanításait bemutató evangéliumok sem beszélnek. Arról, hogy kik, miért és hogyan mosták egybe Jézus Krisztus születését a pogány istenek születésnapjával, bőven találunk dokumentumokat az interneten.

Ünnepi köszöntőmnek nem az a célja, hogy tisztázzam, hogy mikor és miként jött világra ez a különös emberi és egyben isteni személy, hanem az, hogy rávilágítsak olyan hibákra, amelyek súlyos tragédiákat okozhatnak életünkben.

Egy barátom két érdekes emberrel találkozott tavaly a karácsony előtti napokban. Az egyik nyomozó, a másik boncolóorvos.
A nyomozó azt mondta, hogy ami most következik, józan fejjel nem lehet végigcsinálni. Állítása szerint ilyenkor kötik fel a legtöbben magukat., és amíg mások ünnepelnek, hozzuk egymásután érkeznek a hívások, hogy itt is egy hulla, ott is egy hulla.
A boncolóorvos a vásárlási kényszerben szenvedő tömeget szemlélve a következőket mondotta: “Nézd ezt a sok tébolyultat. Nem tudják, hogy a vesztükbe rohannak. Holnap a boncolóasztalon lesz közülük egy néhány.”

Kedves gyergyószentmiklósi polgártársam! Ezt a köszöntőt csak azért írtam, hogy feltegyem neked a kérdést, hogy ha a karácsony előtti napokban elszaladnál a nyomozó és a boncolóorvos előtt, mit gondolnának rólad.
Egy másik kérdés, melyet fel szeretnék tenni, az, hogy mi értelme van Jézus születésnapját ünnepelni, ha ő már kétezer éve reménytelenül zörget odakint, és mi még mindig nem nyitottunk neki ajtót.
Végül meg azt kérdem, hogy miért nem azt a napot ünnepeljük, amikor ő bennünk, a mi életünkben is megszületett? Miért nem azokat a napokat ünnepeljük, amelyeken az ő szelleme és az ő szellemisége újra és újra napvilágot lát a mi igazmondó szavaink és szeretetteljes cselekedeteink által? Egyáltalán milyen dolog az, hogy eszünk-iszunk az ő születésnapján anélkül, hogy megkérdeznénk, hogy ő hogyan vélekedik erről az általunk kitalált meglepetéspartiról?

Kedves gyergyóiak, civilek és uniformisba öltözöttek!
Lassan elérkezünk az eddigi legsötétebb karácsonyhoz, mely valamivel sötétebb lesz, mint a tavalyi, de világosabb, mint a következő évi. Ezen a tendencián, attól tartok, sem a pozitív gondolkodás, sem a vonzás törvénye nem fog változtatni. De lehet, hogy még Buddha sem 😦
Ezért kérem az Örökkévaló kegyelmét és irgalmát tévelygő közösségünkre a soron következő látszatünnepek alatt. Kérem, hogy könyörüljön rajtunk, kik vakok vagyunk, de azt hisszük, hogy látunk. Kérem, hogy oszlassa szét a szellemi vakságot hozó fekete felhőket fejünk felett, hogy őszinte legyen a mi ünnepünk, melyet az év minden napján megülhetünk.
És őszintén kívánom, hogy ha egy mód van rá, ez év karácsonyán ne gyűjtsük meg a nyomozók és a boncolóorvosok baját.

Féltő szeretettel,
“egy Szabad Gondolat”

Utóirat:
Őszintén remélem, hogy senkit nem sértettem meg ezekkel a sorokkal, és nem várja el majd senki, hogy holnap bocsánatkérő szöveget közöljön a moderátor valamelyik internetes portálon vagy rádióban.

Csütörtökön este 7 órai kezdettel közös elmélkedést tartunk a gyergyószentmiklósi Rubin Hotel vendéglőjében.
Téma:

a Krisztus által hirdetett újjászületés és megváltódás misztériuma.

Részletek itt:
https://szabadgondolat.wordpress.com/2015/12/01/mi-koze-jezusnak-az-onkielegiteshez-es-a-fogyokurahoz/

rubin

Reklámok
Categories: Minden | 3 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

3 thoughts on “Korai ünnepi köszöntő (Mit mond a nyomozó és a boncolóorvos?)

 1. Schmidt Károly

  Kedves Szabad Gondolat!
  Most “csak” prózai leszek. Főleg az “Egy másik kérdés,”-sel és a “Végül meg azt kérdem,”-mel kezdődő bekezdések mondanivalóival igen-igen “FEJÉN TALÁLTAD A SZÖGET”!!! MÉLYSÉGES EGYETÉRTÉSEM!!! A karácsonnyal kapcsolatos “hajcíhő” valahol, vagy talán attól már elég régóta jóval közelebb, manapság semmi más, mint “cirkusz kell a népnek” rendezvénysorozat. Mély főhajtásos tisztelet azoknak, akik ezt nem így látják, érzik saját környezetükben, s főleg nem így csinálják és élik. EZ AZ ÉN KIZÁRÓLAGOS VÉLEMÉNYEM! De legyen meg mindenki másnak is az ezzel kapcsolatos egyéni véleménye, s akinek van, az írja meg, vagy le úgy, mint a sajátját, mint ahogyan az Te is megtetted, s most megtettem én is, de tartsuk tiszteletben azt. Aki meglátja ebben a meglátni valót, az már vagy eleve így gondolkodott és így gondolkodik, vagy mától fog így gondolkodni, ha megtalálja benne saját igazságát.
  Áldott mindennapokat kívánok, szeretettel: Schmidt Károly.

 2. Schmidt Károly

  Kedves Szabad Gondolat!
  Kívánom mindezeket viszont magam és a családom nevében is, szeretettel: Schmidt Károly.

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.