Az ima jelentése

Sokan megrekedünk azon a szinten, hogy Istenről, Isten dolgairól beszélünk, elmélkedünk. Ilyenkor megfeledkezünk arról, hogy az örök élethez ez nem elégséges.
Amikor csak beszélünk Istenről és az ő dolgairól, az olyan, mint amikor a gyermekek az édesapjuk jelenlétében úgy beszélgetnek az édesapjukról, mintha ő ott sem lenne.
Ez helytelen, drága testvéreim! Az édesapa jelenlétében nem sokkal gyümölcsözőbb-e a beszélgetés, ha őt is bevonjuk a társalgásba?

Jó és hasznos dolog elmélkedni a világ teremtéséről, Isten dolgairól. De ennél egymilliószor hasznosabb az ima.

Az ima akkor veszi kezdetét, amikor túllépünk az Istenről való beszélgetésen, és belépünk az Istennel való beszélgetésbe. Ha ezt nem tesszük, megkérdőjelezzük az ő jelenlétét. Ha pedig megkérdőjelezzük az ő jelenlétét, minden kimondott szó hiábavalóság, és csak annyit ér, mintha önmagunkkal beszélgetnénk. Ha saját magamtól azt kérem, hogy elmúljon a gyomorfájásom, nem múlik el. Ha pedig gyermeki alázattal és szelídséggel az Atyához, az Élet teremtőjéhez intézem kérésemet, elmúlik!
Az ima akkor veszi kezdetét, ha teljes mértékben megnyitjuk szívünk és elménk kapuit, és vallomást teszünk gyengeségeinkről, hiányosságainkról, a hálánkról és az Atyánkkal szemben érzett szeretetünkről.

Ha igazán meghitt és őszinte az Istennel való beszélgetés, akkor az ajkakat elhagyó szavak, a lélek könyörgései és hálái összhangban vannak egymással. Nem elégséges ésszel és logikával formálni a szavakat, mert azzal csak magunkat vezetjük félre. Isten úgy is azt nézi, ami a szívünkben van. Hamis, számító, fondorlatos és eszelős szavainkkal csak magunkat csaphatjuk be, Őt nem!

Van, aki imádkozik vasárnap a templomban. Van, aki imádkozik reggel, délben, este, evés előtt és evés után, de van olyan is, aki imában éli az életét. Aki imában éli az életét, annak élő kapcsolata van a Teremtővel, mert megéli minden pillanatban azt, hogy az Élet Alkotójával való beszélgetés számára fontosabb minden más beszélgetésnél, szószaporításnál.

Az Istennel való kapcsolatnak nagyon kezdetleges szintje az, hogy csak akkor imádkozunk, amikor épp ráérünk, amikor bajok vannak, amikor kérni kell valamit. Ez olyan, mint amikor csak akkor szeretjük szüleinket, ha támogatnak anyagilag, és ha már nem tudnak segíteni, eltávolodunk tőlük.
Ezen a szinten, bizony mondom, nem várhatunk csodákat. Viszont amikor már imában éljük az életünket, amikor már az Istennel való beszélgetés mindennél fontosabb számunkra, akkor NEM KERÜLHETJÜK EL A CSODÁKAT.

A legegyszerűbb és legelemibb ima így hát a következő:

Jóságos Atyám, taníts meg engem helyesen imádkozni!

Azaz: tanítsál meg hallani a te szavaidat, érteni a te bölcs üzeneteidet, és formáld a szavaimat, hogy olyan dolgokat kérjek, melyekre egyértelmű választ tudsz adni, és amelyek elvezetnek engem az örök életre. Az élő Krisztus nevében! Úgy legyen!

Szeretettel,
„egy Szabad Gondolat”

LETÖLTHETŐ HANGANYAG ITT

Categories: Minden | Hozzászólás

Bejegyzés navigáció

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.