Az ember akárhányadik tragédiája

tragedy
Vannak emberek (amolyan kiválasztottak), akik arra kényszerülnek, hogy szentséget, jóságot színleljenek. Hogy miért van ez? Talán azért, mert a tudatalattiban, rémálmaiban, csendes egyedüllétében minden ember szembesül hitványságával és gyarlóságával, amit azzal próbál ellensúlyozni, hogy bizonyos kiválasztott személyektől elvárja, hogy a szent mintapolgár szerepét játsszák, akit bálványozni lehet. Azáltal, hogy az ember az (ál-)szenteket bálványozza, idézi, másolja, elhiteti magával, hogy ő maga is a megtestesült jóság. (Ez az önáltatás mesteri fokozata.)

Így történhet meg, hogy mindenki a jóságról papol, a jóságos példaképeket idézi, de amikor a hétköznapok próbára tesznek, rendszeresen csődöt mond a hangzatos „ál”-mélet.

Biza nehéz észrevenni, hogy az álpróféták álarcai mögé bújunk, ahonnan a sors minduntalan kiráncigál, mert azt kívánja tőlünk, hogy szembenézzünk valódi önmagunkkal, és abból induljunk ki, azzal induljunk útnak a végtelen felé, amink ténylegesen van.
Ennek az „álságnak” köszönhető, hogy egy közösség elöljáróiról nem derülhet ki semmi rossz. Ha ki is derül valami, hatalmas energiákat fordítanak a dolgok elsimítására. Valójában az elöljáró bábuknak a legnehezebb az életük, mert a valóság egy olyan dolog, amelyet nem lehet végérvényesen elrejteni, mely mint a vulkán, minduntalan a felszínre tör.
Vegyük például a polgármesteri választásokat. Milyen kell legyen egy ideális székely polgármesterjelölt? Rövid válasz: mintapolgár. Ez pedig azt jelenti, hogy meg kell felelnie a közösség jelenlegi értékrendjének:
Egyik legfontosabb szempont, hogy tudjon beszélni a pénz nyelvén, tehát legyen sikeres vállalkozó. Természetesen az elején nehéz látni, hogy az ilyen ember számára a polgármesteri hivatás is értelemszerűen egy vállalkozássá fog korcsosulni. Másik nagyon fontos szempont az, hogy legyen családja, hogy legalább a felszínen megjeleníthesse az ideális családapát, kit a választók vezényszóra másolhatnak. Az ilyen polgármesterjelöltről nem derülhetnek ki olyan dolgok, hogy megcsalta a feleségét, hogy titkon rendszeresen alkoholba fojtja bánatát, hogy agresszív a családjával, hogy pénzszeretete képes teljesen elkussoltatni a lelkiismerete hangját, így bármit megtenne egy kis extra jövedelemért stb. A jó polgármesterjelölt egyben jó templomba járó is, mint tudjuk, merthogy a jónak lenni jó, és felettébb eladható! És végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a talán legfontosabb szempontot: tudjon beszélni a nép nyelvén. Zárójelben: tudja azt mondani, amit a nép hallani szeretne, és amitől összeér hátul a mosoly. Tehát az ideális polgármesterjelöltnek van egy „jó” felesége, akiről később kiderülhet, hogy valójában a feleslege, jó vállalkozása, egy vagy két jó tanuló, jól idomítható gyermeke, gyergyóban a rossz utak miatt egy bazi nagy terepjárója, jó dumája, templomba járó drága cipellője, és ezer hektár ingatlanja, amelyet mandátuma alatt szépen kamatoztathat.
Sok esetben egy jó elöljárónak sikerül is a tőle elvárt látszatot produkálni addig, amíg a kampány tart, de lehet, hogy még tovább is. Viszont nem szabad megfeledkeznünk, hogy a közösség vezetője nem lehet különb, nem lehet jobb, mint a közösség maga. Tehát a közösség kollektív tudata szüli meg a vezetőt, kinek törvényszerűen olyannak kell lennie, mint az őt megválasztó emberek többségének. A naivság netovábbja azt hinni, hogy a gyarló ember képes egy saját magánál bölcsebb embert kiválasztani arra a célra, hogy gondolkodjon és döntsön helyette. Milyen célra? Atya ég!!! Ez az igazi istenkáromlás! 🙂
Az igazi tragédia az, hogy a naiv választó mégis elvárja választottjától, hogy jó legyen, szent legyen, erkölcsös legyen, megfeleljen a hagyomány és mindenféle eszement társadalmi követelménynek, elvárásnak. Ezért a hiúságtól és a hatalomvágytól megrészegült áldozat kénytelen a nap 24 órájában színlelni. És ez a színlelés, a valóság csalafinta cselekkel történő elrejtése annyi energiába kerül, hogy alig marad belőle arra, hogy betöltse azt a szerepet, amire vállalkozott. Tehát tulajdonképpen nem úgy fest a kép, hogy a közösség egy rossz polgármester, egy rossz vezető, egy rossz politikus, egy rossz elnök áldozatává válik, hanem fordítva: a megválasztott elöljárók degradálódnak, süllyednek le az őket „bizalmukkal megtisztelő” emberek szintjére. Ekképp kijelenthető, hogy istentelenül nagy terhet vesz magára az, ki hiúságból, gőgből, hatalom és haszonvágyból elvállalja egy közösség vallási vagy politikai (meg-)vezetését.
Aki tudta követni ezt az eszement gondolatmenetet, az már azt is sejti, hogy ezek az emberek a tömegszellem áldozatai lettek. Épp ezért őértük kellene a legtöbbet imádkozni, őket kellene a legjobban szeretni annál is inkább, mert a történelem már több ezer éve bizonygatja, hogy a kioktatás és az erőszak a változás szempontjából annyit ér, mint halott f..án a vizes zsebkendő. Nem akarok senkit sem arra bátorítani, hogy hirtelen belekezdjen valami hazug, önáltató és önaltató imába. De ha valaki a fenti sorokat olvasva kicsit magába fordul, elcsendesedik, megvizsgálja a lelkiismeretét, és megbánást érez ambícióval ötvözött tudatlansága és vaksága miatt, mely ezt a kegyetlen terhet rótta társadalmunk politikai és vallási vezetőire, máris volt értelme annak, hogy ma másodszor is tollat ragadjak és becsapjak a sorok közé.
Végezetül, hogy ne mondja senki, hogy szigorú vagyok, de igazságtalan, elmondom, hogy haltak ki világunkból az úriemberek. 🙂
Így:
uriemberek

Reklámok
Categories: Minden | 2 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

2 thoughts on “Az ember akárhányadik tragédiája

  1. Kőszegi Viktor

    Amikor megszülettem édesanyám szentnek hitt az ismert kar mozdulat miatt. Később ez ellen már lábbal is tiltakoztam, de ma már látom: igaza volt, mert hát szenetek között, mi mást tehetek: mint, szentségelek.

    Forrás: Magam vagyok. 🙂

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.