KÉRDÉS: Létezik-e primitívebb állat az embernél?

MIT SZÓLSZ?

Mi kell történjen ezzel a hölggyel, hogy megértse, mit művel?

Mit éreztél, amikor ezt a videót láttad? Gyűlöletet? Megvetést? Szánalmat? Haragot?

Azzal, amit éreztél, mit gondolsz, milyen mértékben járultál hozzá ahhoz, hogy ez az anyuka megértse, mit tesz, megbánja cselekedetét és megváltozzon?

Mit szólsz, mi lesz ebből a gyermekből, ha felnő?

Mekkora az esély arra, hogy ő majd nem teszi ugyanezt a gyermekeivel?

Egyáltalán vajon mi lehet az oka annak, hogy ez a hölgy így bánik gyermekével?

Vajon mitől változhatna meg a gyermekével szembeni viszonyulása?

A videó láttán vajon hány ember áltatja magát azzal, hogy őbenne nincs jelen a gonoszság csírája?

Azok, akik azt hiszik, hogy ezzel a videóval csak „véletlenül” találkoztak, és semmi közük nincs hozzá, vajon hogyan fognak rájönni arra, hogy a gonoszság csirája bennük is megtalálható?

A legfontosabb kérdés, ami arra késztetett, hogy megosszam ezt a sokkoló valóságshow-t az, hogy vajon felszámolható-e a gonoszság, ha azt hisszük, hogy „mi nem vagyunk olyanok, mint ő(-k)”. Vajon megszüntethető-e az erőszak, ha azzal áltatjuk magunkat, hogy különbek vagyunk, mint azok az embertársaink, kik a bennünk élő agressziót és kegyetlenséget testesítik meg számunkra? Nem lenne-e okosabb dolog tudatosítani, hogy bennünk is jelen van a pusztító tudatlanság, mely csak akkor szűnhet meg, ha leleplezzük, értelmét vesszük, „letudjuk”?

Szégyellem magam azért, hogy egyáltalán találkoztam, hogy találkoznom kellett ezzel a videóval. Újabb utalást kaptam arra, hogy ideje elcsendesedni, magamba fordulni, takarítani.
Ma már teljes meggyőződéssel állíthatom, hogy a szabadulás egyetlen útja az, amit a vallásban úgy neveznek, hogy bűnbánat, ami nem más, mint amit a pszichológiában úgy mondanak, hogy a tudatalatti feltárása és megismerése, ami nem más, mint az őszinte önvizsgálatból és önkritikából származó önismeret.
Gyakorold te is, amíg még itt vagy, amíg még megteheted!
Nézz bele a csúnya tükörbe is! Nézd addig, amíg megtisztul, letisztul, míg megszabadulsz a tudatlanság csiráitól, melyek ha megfogannak, erőszakot, fájdalmat, és betegségeket szülnek.

Szeretettel,
„egy Szabad Gondolat”

Kapcsolódó bejegyzés: Párhuzamos valóságok és a Vonzás törvénye

Reklámok
Categories: Minden | 14 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

14 thoughts on “KÉRDÉS: Létezik-e primitívebb állat az embernél?

 1. Kőszegi Viktor

  27mp-ig bírtam, majd a történetet magamban folytattam:

  A gyermek ezután oda megy az annyához, átöleli és könnyes szemeivel rá mosolyog…

  • 2.45-kor valóban odakúszik az anyjához, megpróbál hozzábújni. Az anya (bár az nem derül ki, hogy az anyja-e, vagy sem) ellöki magától, és tovább üti a párnával.

 2. Bennem az a kérdés merült fel, hogy a nőnek milyen élete lehetet, lehetett eddig, ha így gyűlöli a gyereket. Hányszor bántalmazták, és ha ő az anyja, milyen körülmények között fogant ez a baba? Egyedi-e, vagy a környezete csak ezt a példát mutaja? Ki az, aki filmre vette a jelenetet? Nyilván normálisnak tartja az egészet, ha nyugodtan filmezi. Valaki bejött még a szobába, talán egy nagyobb gyerek. Neki sem volt “furcsa” a nő viselkedése. Meg lehet szokni a brutalitást?
  Ami megszokott, azt a legtöbb ember elfogadja. Ahogy a felvételt nézem, ez “náluk” ekfogadott bánásmód. A mi civilizációnkban pedig elfogadott a magzatok méhen belüli megölése. Amikor egy közel 3 hónapos magzatot megölnek, akkor már annak minden testrésze teljesen emberi. Ha még nem láttuk a gyermekünket, akkor szabad megölni? Ha már láttuk, akkor nem?
  Azt gondolom, a világ alapvetően mégis egy jobb irányba halad. Az ókorban nemcsak Spártában rakták ki a gyenge csecsemőket. A megszületett babáról sok társadalomban az apa döntött, megtartják-e. A középkorban (pedagógia-történeti tankönyv írja) elfogadható volt, ha egy gyereket halálra vertek, nem járt érte büntetés. 20-30 éve még nem reklamálhatott a szülő, ha a gyereke az iskolában körmöst kapott a fém vonalzóval, ha nem írt elég szépen.

  • Lehet, hogy elérkezik egy olyan pont az időben, ahol a gyerek létrejöttének általunk szokványosnak ítélt módozatai brutalitásnak fognak tűnni.
   Én pl, nem nevezem normálisnak azt, hogy a nők embertelen kínok között szülik meg gyermekeiket, mint ahogy a föld felszántását sem gondolom természetes dolognak.
   Tudomásom van róla, hogy vannak nők, akik viszonylag könnyen megszülik gyermekeiket, és ara gondolok, hogy a szülés fájdalmainak mértéke vagy mértéktelensége is egy elgondolkodtató jel kellene legyen a szülőnek. Meggyőződésem, hogy a fájdalom mértéke egyenesen arányos a figyelmetlenség és az ébren alvás intenzitásával

   Na de ezek csak amolyan szabad képzelgések,,,

 3. ildi

  Ez egy hölgy?
  0:40-ig bírtam nézni.
  Egy baba bántalmazása különösen megrázó, de ha bekapcsolod a neted, és végigfutsz a világon, naponta sok-sokórányi, döbbenetes vérengzéssel találkozol. A világ alapvetően egy jobb irányba haladna? Hát keresd fel Ukrajnát, Afrikát, Ázsiát, és akkor még nem beszéltünk a verbális brutalitással, ami mindennapos, mindenórás, minden békésebb földrészen, nálunk is, a hétköznapokban.
  Nem, a gonoszság nem számolható fel azzal, ha “azt hisszük, hogy különbek vagyunk, mint ők”. De ha meg is van bennünk a gonoszság csírája (megvan, persze), igenis lehetünk különbek. Ha képesek vagyunk azonosítani a félelmeinket, szorongásainkat, sebeinket és szeretetre váltani azokat. Nagyjából ez lenne a cél.

 4. Kőszegi Viktor

  …könnyes tekintetével azt üzeni, hogy nagyon szereti…

  • ildi

   Jajj. 🙂
   A gyerekbántalmazásban az a brutális, hogy a picik minden szenvedésük ellenére is tényleg szeretik a szüleiket. (Később) magukat fogják utálni.

 5. Judit Vázsonyi

  Már elmúlt. Mikor ezt a videót néztem, a tehetetlenség indukált bennem haragot, aztán rájöttem: ez nincs. A történet talán folytatódik valahol, de ez már nincs. Nem a jelent látom. És Te sem. Hát csak bocsáss meg neki, nekem is és magadnak, mindenkinek, aki ezt akkor nem akadályozhatta meg. Szeretetet vinni – lehet e a múltba? Nem tudom, bizonyára semmi nem lehetetlen. Igaz, amit írsz, önismeret, bűnbánat, megbocsátás, – de a jelenben, és ott ahol vagy.

 6. Kőszegi Viktor

  …mert erre született és vállalta ezt az életet.

  Ez a történet ismerős nektek?

  • mire gondolsz egész pontosan Viktor?

   • Kőszegi Viktor

    Mindenki életébe és emlékeibe van ilyen példamutató lény, ( hogy ne kortátozzam csak az emberekre ) és a történetet, így a környezetemet megváltoztatni csak magamba tudom.

    Másnak nincs értelme.

 7. Nem kellene az állatokat ledegradálni és sértegetni.

 8. Livia

  Uramisten: Megdermedtem és legszívesebben még jobban magamhoz ölelném az unokámat most, ha nem aludna.

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.