Nyílt levél Portik-Hegyi Kelemen főesperesnek

Altar_St.Josaphat
Drága felebarátom,
Saját magamon tapasztalom, hogy ha élni tudnám azt a sok bölcsességet, amit tudni és érteni vélek, sokkal boldogabb és sokkal kiegyensúlyozottabb életet élhetnék.
Felebarátaim tükrében igyekszem meglátni önmagamat: mindazt, ami voltam, ami vagyok és amivé emberként válhatok. Ezt a tükröt néha te, és az általad képviselt profitorientált de adómentességet élvező nemzetközi cég tartjátok elém. Az interneten megnéztem a cigány témát boncolgató lakossági fórumot, melyen te is felszólaltál. Oly kellemes meglepetést okoztál gondolataiddal, hogy muszáj volt egy rövid levélkében megdicsérjelek, hogy lásd, hogy annak ellenére, hogy semmilyen formában nem támogatom azt a nemzetközi céget, melynek városunkban te vagy a főnöke, én téged, mint embertársamat igencsak tisztellek és szeretlek (még azok után is, hogy megtudtam, hogy nem kívánatos jelenség vagyok számodra).
Tudod, én is sokat prédikálok az elfogadásról annak ellenére, hogy ebből nekem anyagi hasznom nem származik, és néha szégyenlem is magam, amikor egy általam meg nem értett jelenséggel szemben önkéntelenül ellenszenvet tanúsítok.
Néha annyira bánt a saját gyarlóságom, hogy már-már az is kényelmetlen pillanatokat tud okozni, ha egy embertársamat látom, ki képtelen tiszteletben tartani a másságot, mert ilyenkor arra gondolok, hogy biza, még nekem is gondjaim vannak a másság elfogadásával.
Bevallom, kedves felebarátom, hogy miután megkértelek titeket, hogy töröljétek nevemet az intézményetek nagy könyvéből, nagyot nőtt a hitem. Hegyeket még épp nem mozgatok vele, de nagyobbodott a mindent átható, a mindenben jelenlévő Rendbe vetett bizalmam, és erről néha nagy lelkesedéssel és örömmel számolok be reményvesztett embertársaimnak. Azt viszont kezdem megtanulni, hogy nincs értelme a túl hangos szavaknak, a lármának, mert akinek füle van, a halk szavakat is meghallja, a többieket meg csak elijeszteném az erőltetett hangoskodással. Biztos vagyok benne, hogy te is tudod, hogy ha valaki a csendes de sokat mondó gondolatokat képtelen meghallani, annak kiabálhatsz a fülébe reggeltől estig és estétől reggelig, mert az körülbelül annyit fog érni, mint a halott hímvesszején a vizes zsebkendő. 
Arra gondoltam, hogy ha nem vennéd rossz néven, tisztelettel megkérdezném, hogy mi értelme hangszórókon keresztül a templomon kívül (is) engedni a szertartást még akkor is, amikor akik kíváncsiak rá, a templomban bőségesen elférnek. Kíváncsi lennék, hogy mitől annyira fontos a ti mondandótok, hogy azt a templom környezetében élők kéretlenül ismételten végig kell hallgassák?
A temető környékén tapasztaltam sokszor, hogy annyira hangosan búcsúztattok, hogy azt az egész utca hallja. Tényleg szükség van erre?
Én elhiszem neked, ha mondod, hogy téged gyakran megkörnyékeznek a halál félelmei, de hadd ne legyen baj, ha valaki ezért még nem akar rettegésben élni, naponta ezt a félelemkeltő gyászindulót kéretlenül többször is végighallgatni.
Nem tudom, hogy állsz az empátiával. Ezért ha nem haragszol, a szemléltetés kedvéért, megfordítanám a helyzetet. Képzeld el, hogy amikor ti oly lelkesen zengitek, hogy megkörnyékeztek engem a halál félelmei, valaki a szomszédos házban kitesz két hangszórót az ablakba és elkezdi zengedezni saját hitének, vallásának himnuszát, neadjisten betesz valami hangos muzsikát vagy egy olyan nótát, hogy megkörnyékeztek engem az élet örömei.
Valószínűleg te és a gyásznép nem nagyon értékelnétek ezt a gesztust, ezért feljelentenétek őt csendzavarásért, holott elképzelhető, hogy ő is csak a saját vallása szerint ünnepelt, és elfelejtette, hogy vannak a szomszédban olyanok, akiknek más vallásuk van, mint neki. Kedves testvérem, tényleg olyan nagy szükség van azokra a hangszórókra?
Amikor Leh-ben, Ladakh fővárosában jártam feltűnt, hogy annak ellenére, hogy a muszlimok kisebbségben vannak, a mecsetük tornyából naponta több alkalommal is megszólal egy meglehetősen deprimáló, gyászos hangulatú ének, melyet mindenkinek végig kell hallgatni. Ilyenkor az európai ember akaratlanul is felteszi a kérdést, hogy ezek a muszlimok miért bégetik tele az egész várost gyászindulójukkal, amikor az emberek nagy része még csak köszönőviszonyban sincs azzal a fájdalmas énekkel, mely a mecset tornyából ezres amplitúdóval áramlik szét a térségben. És ekkor egyből eszembe jutottak a gyergyói temetés szertartások, ahol ugyanúgy mint Leh-ben hatalmas hangerővel, hangszórókon keresztül terjed az ének, hogy ha netán még van valaki, akit nem környékeztek meg a halál félelmei, kezdjen el félni, mert szebb úgy az élet. Mi ez, kedves barátaim? Miért tesszük ezt? És ezek után miért oly meglepő, hogy városunk hangulatát a pesszimizmus, a reményvesztettség és a szürkeség jellemzi?
Isten látja lelkem, én nem fogok haragudni rátok, ha ti e nyílt levél után is hisztek abban, hogy aki a halk szavakat nem képes meghallani, az a hangos hangszórók hatására újjá fog születni. Akkor sem fogok haragudni, ha a fülem mellett naponta harangozni fogtok a Bucsin negyedben is, hogy figyelmeztessetek minket az idő múlására. Ezzel a levéllel inkább csak kérdezni szerettem volna, mert annak ellenére, hogy a fél világot bejártam, még mindig úgy érzem, hogy nem tudok semmit, és néha igazán fontos kérdéseket illetően tanácstalanná válok, mint egy kisközség.
Utószóként még csak annyit fűznék hozzá e kis levélhez, hogy nem a harag vagy a megvetés íratta velem a fenti sorokat. Meggyőződésem, hogy még tőled is tanulhatok. Tudom, hogy a te gyarlóságod, kétszínűséged és bölcsességed által is sokszor újjászülethetek.
Köszönettel,
blue
P.S. Bízom benne, hogy már túl vagyunk azon a kőkorszaki szokáson, hogy egy ilyen őszinte gondolatsor hatására máglyára kívánjuk a szerzőt. 
Kérlek, bocsássátok meg tudatlanságomat és gyarlóságomat, mely a fenti kérdéseket íratta velem.
Derűs napot mindenkinek!
Reklámok
Categories: Minden | 8 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

8 thoughts on “Nyílt levél Portik-Hegyi Kelemen főesperesnek

 1. Marketing, jofele ortodox vagy muszlim mintara. Es termeszetesen csendzavaras a javabol.

 2. Es boldog legy, mert amennyi nepet es kulturat kiirtottak “Krisztus befogadasaert” es teged csak csendzavarnak …

 3. gal

  A hangszórók decibelljei nem fogják megakadályozni a hívek folyamatos átszivárgását mindenféle modern egyházakhoz , sőt ellenkezőleg – kontraproduktív lehet ugyanúgy mint a financiális agresszió .Hangszórók helyett hitelesség és tartalmas , gondolkodásra késztető beszédekre van szükség ,kevésbé hosszú lére eresztett keret és sablon rituálék helyett.

  • ha arra lenne szükség, csak nem tették volna útjára Karcsi papot….
   Úgy értem, hogy tudom, hogy arra van szükség. De mi, itt Gyergyóban merjük-e ezt vállalni?

 4. Muhaha, sírva röhögök, szíp tezstvírem! Válaszolt már? Tanulságos volna a válasz mindannyiunk számára.

  Hát kérlek, amit mi nem értünk ebben a kontextusban, az a következő: vannak a tévelygők, az ördögatya fiai, a tévtanítók és hamis próféták követői, az istentelenek, a gyaur kutyák ÉS vannak a keresztények, akik elfogadják Jézus kereszthalálát, tehát megmentettekké váltak, üdvözülnek. Ha te nem az utóbbi kategóriába tartozol, akkor bizony elkárhozol, mint állat, tehát tégedet meg kell menteni, bármi áron, hogy az esperes úrral vacsorázhass a mennyek birodalmában a Krisztus oldalán. Végesz? 🙂

  Namármostan , itt van az a csavar, amelyet mi nem értünk, és ezért az adómentes marketingmodellt és sales-mintát is elutasítjuk. Ez a mi tragédiánk, drága elvtárs, ezért reszeltek minékünk itten, e földi siralomvölgyben, csakúgy, mint a túlvilágon. Hanem hallom, hogy a Vatikán végre elismeri az ördögűzés gyakorlatát, ami igazán dicséretes, mert ez arra utal, hogy végre belelapozott a Bibliába. Ha így halad, még akár meg is értheti azt a könyvet és annak szerepét… és ha megért, talán egy napon késztetést érez, hogy felfedje annak titkait. No, nem fogaj, mert a cégnek szigorú minőségellenőrei vannak és a gyártási folyamat a profitra épít, de azért szép ábránd ez, nemde?

 5. Soha, senkit ne bánts meg, se szóval, se tettel….Biztosan ti is ezt valljátok!

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.