Iskola nélkül is lehet boldog és sikeres életet élni!

www.positivelife.ieSőt! Ha figyelembe vesszük, hogy nagyon sok iskolában a versenyeztetés, a megszégyenítés és a megfélemlítés az oktatás és a nevelés teljesen természetesnek hitt eszköze, talán még azt is kijelenthetjük, hogy a jelenlegi oktatási rendszerrel sokkal kevesebb az esély a boldog és sikeres életre, mint anélkül.

André Stern 1971-ben született zenész, zeneszerző, gitárépítő, újságíró és író soha nem járt iskolába. Nem részesült otthoni taníttatásban sem, hanem szülei lehetővé tették, hogy képességei szabadon, a saját ritmusában bontakozzanak ki, mindig megadva a „zöld jelzést” számára, amikor ő játékosan, gyermeki lelkesedéssel önszántából kezdett bele az élettel és az önmagával való ismerkedésbe.
Azt állítja, hogy ha egy gyereket meghagyunk a lelkesedésében, és tiszteljük azt, nem lesz belőle analfabéta, nem lesz antiszociális munkanélküli lény. Van a gyermeknek egy belső ösztönzése, egy veleszületett késztetése, mely lehetővé teszi, hogy a saját tempójában, természetes módon kibontakoztassa veleszületett képességeit, és fejlődjön. Ez a belső késztetés a játék, melyet a felnőtt társadalom szisztematikusan kiírt a gyerekekből. André nem hiába állítja magáról, hogy annak ellenére, hogy már neki is gyermeke van, ő egy 42 éves gyermek, és fogalma sincs, mit jelent felnőttnek lenni. Derűs az arca, tele van életkedvvel, és gyermeki lelkesedéssel végzi a munkáját, segíti saját gyermekét abban, hogy ő is a saját útját járva ismerkedjen meg a világgal.
André azt mondja, hogy félre vagyunk tájékoztatva és ezért hisszük, hogy az iskolán kívül nincsenek más megoldások, más módszerek a gyerek képzésére. El akarják hitetni, hogy iskola nélkül nem lehet sikeres az ember.

Szívemből örvendek, hogy ma már egyre több ember akad, ki nyíltan kimondja, hogy mesterségesen tartanak minket abban a hamis tudatban, hogy az ember iskola nélkül nem viszi semmire, aszociális, analfabéta és munkanélküli lesz. Természetes dolog, hogy ez a hamis program félelmet szül, mely arra készteti a felnőttet, hogy gyerekét a megszokott erőszakos módszerekkel taníttassa, idomíttassa, programoztassa.
Úgy érzem, hogy ezeket a dolgokat többé nem szabad elhallgatni. Fontos észrevennünk, hogy mi magunk vagyunk saját világunk teremtői, alkotói, elrontói, gyógyítói és szépítői. Szabad akaratot kaptunk, hogy egy olyan világot teremtsünk, ami nekünk tetszik. Ezidáig olyant teremtettünk, amilyent teremtettünk, amilyenre tudatlanságunkból, félelem által irányított elménkből futotta. Ez nem kell elszomorítson bennünket, mert minden pillanatban tehetünk annak érdekében, hogy megteremtsük képzeletünk békés, élettől duzzadó világát, mely gyökeresen eltér attól, amiben eddig éltünk. Természetesen a legfontosabb és legerőteljesebb pillanat, melyben megváltoztathatjuk világunk képét, az a MOST pillanata. Ezért én MOST (is) írok erről az életbevágóan fontos témáról, és tudom, hogy a számodra legalkalmasabb pillanat is MOST van, hogy lépéseket tégy a saját kis szubjektív valóságod szebbé tételéért. A legnagyobb ostobaság a tömegre várni! A tömeget, a tömegszellemet, mint ahogy a szentírásban is írja, Luci Feri bácsi irányítja. A világot nem a tömeg fogja megváltoztatni, hanem a tudatára ébredt egyén, egész pontosan TE.
Meggyőződésem, hogy ezt a történetet minél több magyar ajkú szülő és pedagógus ismeri meg, annál nagyobb az esélye a magyar nemzetnek (is) a felemelkedésre, az ébredésre. Oszd meg ezt a kis videót minden ismerősöddel, hogy legalább szellemi síkon kezdetét vehesse a változás, mely kellő hozzáállással hamarosan a formák világában is megmutatja magát.
Ha még mindig félelmet érzel, ha még mindig kételkedsz, ha még mindig bátortalan vagy, gondolj csak arra, hogy André szülei nem nézhettek ilyen beszámolókat az interneten, nem kaptak ilyen inspirációt, és mégis volt bátorságuk úgy nevelni gyermekeiket, ahogy a szívük diktálta.
Nekünk megadatott ez az óriási lehetőség, hogy tudomást szerezhetünk azok történetéről és öröméről, akik kockázatot nem ismerve mertek változtatni, meg merték fogni az ecsetet, hogy egy újabb színárnyalattal gazdagítsák ezt a világot. Nem hagyhatjuk őket magukra.

Szeretettel,
„egy Szabad Gondolat”

Egy magyarországi kezdeményezés, melyről épp ma értesültem, melyet lehet támogatni, melyhez lehet csatlakozni:

http://bigfishoffschool.wix.com/bigfish

Reklámok
Categories: Minden | 11 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

11 thoughts on “Iskola nélkül is lehet boldog és sikeres életet élni!

 1. Schmidt Károly

  Kedves Szabad Gondolat!
  André iskolapéldájának az iskolapéldája számos, de biztosan nem túlzok ha azt mondom, hogy minden gyerekes családban megtalálható. Ne példálózzak másokkal, megemlítem az unokámat, aki még azt sem tudta, hogy létezik iskola, már ismert néhány betűt, számokat, egy kicsit már össze is adott, leírta a nevét. Igaz, hogy óvodába járt, de az kevés lett volna ahhoz, amit Ő már tudott, iskola nélkül. Én egyértelműen kijelentem, hogy a mai kor iskolájára NINCS SZÜKSÉG! Nem is akarok semmi mást hozzátenni, mert az csak szószaporítás lenne. Szűken és tömören ez a véleményem.
  Szép napokat kívánok, szeretettel: Schmidt Károly.

  • Örvendek a tapasztalatodnak, kedves Károly! Igen, ez így van, csak új szemeket kell növesszünk, hogy meglássuk. 🙂

  • Kata

   Az öcsém is tudott olvasni, amikor ment iskolába. Észrevétlenül, játszva, önként tanulta tőlem, aki csak két évvel voltam idősebb nála. Nem volt szükség iskolára, pedagógusra, tanítóra, így most visszagondolva…

 2. Márti

  Sajnos nálunk még törvénybe ütközik, ha nem iratjuk be…..

  • nem baj. Emlékszel, Gandhi, hogy csinálta….
   Csak úgy lehet. Lassan már egyébként is törvénybeütköző minden. Azzal, hogy megszületsz, törvénybe ütközöl. Elkezdesz jár ni, még inkább. Ha megtanulsz beszélni, akkor véged van 🙂
   Egyik megoldás törvénybeütköző. A másik, mint látjuk, életbeütköző. Melyiket választod?
   Pill. megkeresem, mit írtam:

   https://szabadgondolat.wordpress.com/2014/03/28/a-spiritualis-fejlodes-3-legfontosabb-eszkoze/

   “Tapintatosan és szelíden megpróbáljuk rávezetni őt arra, hogy nem az okoz nekünk örömöt, ha azt cselekedjük, amit tőlünk elvárnak, hanem az, hogy követve a belső iránytűnket, saját utunkat járjuk. Ezt a magatartást akár „békés ellenállás”-nak is nevezhetjük. Egyszerűen nem felelünk meg a külső elvárásnak, nem teljesítjük a parancsot, de ellenszenvet sem érzünk felebarátunk iránt, mert emlékszünk mi is, hogy mivel jár az, hogy egy ördögi program irányítja az életünket, tudjuk mit jelent ennek a programnak a rabja lenni.”

   Egyébként ezt úgy vedd, hogy én nem mondtam semmit, csak egy személyes véleményt. Ha valaki nincs lelkileg odaérve, hogy megértse, hogy ő dönt, és bűn másra bízni a döntést, az jobb ha követi a törvényeket addig, amíg már nagyon kezd fájni a birkalét. Senkiért sem vállal ezen sorok írója felelősséget. Az, hogy én hogy csinálnám, vagy hogy csinálom, az az én örömöm, vagy az én bajom. Ha valaki úgy dönt, ahogy dönt, és rám hivatkozik, azzal magának sem, és nekem sem tesz jót. Nem szeretném, hogy aki eddig a papbácsira vagy a törvényre hivatkozott, mostantól a szabad gondolatra hivatkozzon. Én azoknak az olvasóknak írok, akikben már ugyanúgy mint bennem, felszínre kerültek bizonyos dolgok, és képesek felelősséget vállalni saját életükért anélkül, hogy másra kellene terelniük a felelősséget. 🙂
   Remélem, nem veszed rossz néven soraimat. Amit írok, csupán egy emlékeztető, hogy már most szabad vagy. Az ember nem akkortól lesz szabad, amikortól feloldják, a külső törvényeket, hanem akkortól, amikortól rájött, hogy ő szabadnak született.
   Derűs napot! 🙂

  • Lívia

   Kedves Márti! Be kell iratni, majd átvetetni magántanulónak a gyerekeket és bizonyos időközönként az iskolában beszámolási kötelezettség van, ezt teljesíteni kell! Amint a cikkből kiderül, bizonyítványt az az iskola adja, ahol magántanuló a csemete. Többségünknek járhatatlan út a külföldi iskola, de itthon is megoldható! Nagyszerű ötlet, nagyszerű megoldás! Reméljük egyre több helyen lesz elérhető hazánkban elhivatott nevelőkkel, nem kockafejű tanárokkal! Hozzáteszem még, hogy 3 gyermekem felnevelése során szembesültem az oktatás lepusztításával is. Unokáimnál tapasztalom, hogy ma a 45 perces tanórákból min 15 perc fegyelmezéssel megy el, – és most a nívós iskoláról szólok, nem a z integrált cigányokkal teli iskolákról! Az általános iskolai tananyag minimális. Annak elsajátításához nem szükséges heti 5 napon át délután 4 óráig az iskolapadban ülni, megfosztani a gyereket a délutáni művészeti, zenei oktatástól, a játéktól! Napi kötelező testnevelési órákat kell elviselni, melyhez a feltételek nem adottak! MIndez megfejelve azzal, hogy 4 óra után hazaesik a gyerek, akkor kezdhet el tanulni a másnapi órákra! Ez nem oktatás, nem nevelés, ez idomítás, ami ma történik az iskolákban és már a kötelezővé tett óvodákban is! A saját gyerekeimnek is csak javasolni tudom,hogy ha maguknak már nem is tudják visszaadni kféle okok miatt,, de az unokáknak adják meg az Istentől kapott szabadságukat! Igen, kell hozzá bátorság!! De a gyerekek jövője megéri, hogy bátran lépjenek fel a szülők! Értük! A gyerekeikért, akikért felelősek! Utolsó gondolatként írom, hogy nem a pedagógusokat okolom a jelenlegi oktatási rendért. Ők ugyanolyan áldozatok, mint a gyerekek!

 3. szivárványhavasán

  A szemeket csak felnyitni kell, ott vannak már… 😉 és a figyelmet arra összpontosítani, amit valóban szeretnénk, hogy megvalósuljon. Isten áldását! ❤

 4. Kata

  Ez is egy témába illő videó :

 5. Adekvátabb helyet nem találtam, ezért ide másolom a linket. Egy Waldorfos diák ballagási beszéde: http://kulturaliskreativblog.com/2014/05/04/egy-obudai-vegzos-diak-ballagasi-bucsubeszede/

 6. Visszajelzés: …mert minden az “oktatással” kezdődik |

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.