Miért Sír a Karácsonyfa?

Kedves olvasó, nem tagadom, hogy az elmúlt napokban tapasztalt látvány miatt most tömény megvetés, gyűlölet és undor van bennem, amit az olvashatóság kedvéért megpróbálok leplezni valamennyire. Megvetem, lenézem magamat, az embert, lelket facsaró undort érzek iránta. Megjegyzem, hogy ezen szerzeményt is a Gyergyót és Udvarhelyet összekötő útszakasz inspirálta ugyanúgy, mint a „Miért lopsz a gyerekedtől te székely?” címet viselő szomorú elmélkedést, de tudatában vagyok, hogy a jelenség, amiről most írni fogok, az ember mérhetetlen tudatlanságával párosuló kapzsisággal együtt mindenütt jelen van.
Szekerek, kis és nagy autók dugig tele „karácsonyfával”. Erdélyben „titkon” megszervezték a sokadik karácsonyi versenylopást. Útra kelnek az „élelmesek” és lopnak ahonnét, és ahogyan csak tudnak. Úgymond élnek a lehetőséggel, a „szent ünnep” nyújtotta lehetőséggel. Lelki szemeik előtt már ott lebeg a lapos képernyős karácsonyi televízió, melyet az összelopkodott karácsonyfák árából vásárolnak meg „jutányos áron” valamelyik bevásárlóközpontban. Érzem belül, hogy az undorom már a gondolattól is egyre csak fokozódik. Elmémet elönti a megvetés, és egyre nehezebbé válik „szép szavakkal” fogalmazni, felebarátaimban tudatos, érző, értelmes embereket látni. Összeszorul a szívem a telhetetlenség, a kapzsiság láttán, de fájdalmamnak legfőbb oka még mindig az önálló gondolkodásra, mérlegelésre képtelen, végtelenül manipulálható ember-robot látványa, mely orrvérzésig dolgozik, sóvárog, harácsol, menetel, vezényszóra ünnepel, és nem veszi észre, hogy mindezt egy előre megírt program szerint teszi.
Azt mondják, ünnep van, a szeretet ünnepe. Az emberek felgyorsultak, idegesen száguldoznak, Kínában gyártott értéktelen műanyag kacatokat vásárolnak, hogy „örömet” szerezzenek szeretteiknek. De miért? Miért teszik ezt? Mi ez a program szerint működő örömszerzési láz, vásárlási mánia? Honnan ered? Mi az okozója? Talán az, hogy egész évben nem volt időnk szeretteinkre, és most egy kis bűntudat által hevítve egy néhány hónapon belül kidobandó kínai értéktárgyakkal akarunk örömet szerezni egymásnak? Egész évben harácsoltunk, gyűjtögettünk mint a mókusok, hogy nehogy kiessünk ebből az eszeveszett versenyből, mely olyan sebességet diktál, mellyel lelkünk és az elménk egyszerűen képtelen lépést tartani, magára hagyva a zombivá vált testet. Közben meg „elfelejtettünk” odafigyelni egymásra. De sebaj, mert elérkezett a szeretet ünnepe, egy kitűnő alkalom, hogy a mulasztást, az elmaradást bepótoljuk. Hamar a bevásárlóközpontokba rohanunk, ahol a megszokott sebességgel, nyugtalansággal és türelmetlenséggel tolakodunk, hogy megvegyük a mézes madzaggal átkötött műanyagdarabkákat, mellyel remélhetőleg visszalophatjuk magunkat szeretteink szomorú szívébe. Úgy hívjuk ezt a szinuszosan ismétlődő lehetőséget, hogy karácsony, a szeretet ünnepe, egy alkalom, amikor a harácsolás ideiglenesen abbamarad, és átveszi helyét az esztelen költekezés.
Tagadhatatlan, hogy a kereskedőknek és a karácsonyfa tolvajoknak egyaránt ez az ünnep mindenekelőtt egy hatalmas, egész évben vissza nem térő üzleti lehetőség. A bekövült program elképzelhetetlenné teszi a robot-ember számára az ünnepet karácsonyfa nélkül, és ennek következtében a szent ünnep alkalmával fiatal fenyők millióit pusztítják ki az emberi butaságból kemény pénzeket csináló faterminátorok. Nem elég, hogy a száz éves fenyőket rönk formájában potom áron exportáljuk beteges telhetetlenségünk és kapzsiságunk által hajtva, most a szeretet ünnepe alkalmából, a jövő erdejét is kiírtjuk, csak hogy néhány napig érezhessük beton ketreceinkben a fenyő illatát.
Fenséges ez az ünnep! Könnyeket csal a szemembe, összeszorul a szívem, és elönt a leggyötrőbb szégyenérzet amiatt, hogy ember vagyok.
Egy régi karácsonyi irományban arról beszélek, hogy talán nem ártana abbahagyni a program szerinti, vezényszóra történő ünnepléseket, és észrevenni, hogy megfelelő hozzáállással, helyére rakott figyelemmel minden nap egy szent ünnep, egy karácsony lehet. Én személy szerint ezt gyakorlom egy ideje, és őszintén mondhatom, hogy felemelő érzés minden nap ünnepelni, minden nap újjászületni, ünneplőben járni-kelni, lélekben megújulni. Épp ezért most megengedhetem magamnak azt, hogy egy néhány napig, ezen szent ünnepnek nevezett színjáték alkalmával, míg a mintapolgárok ünnepelnek, én egy kicsit befelé fordulok, gyászolok, böjtölök és imádkozok, hogy egy mesebeli táltos megjelenjen és lehúzza ezt a sötét leplet az útját vesztett, tékozló tömeg szeméről.

A LEGSZEBB KARÁCSONYFA

Kedves embertárs,
Schmidt Károly barátom rímekbe szőtt soraival nyomatékosítanám a szóban forgó, meglehetősen kényes témát. Ha egyetértesz álláspontunkkal, kérlek oszd meg ezen sorokat és vállald minden körülmények között, hogy a te lelkedben is átértékelődött, átminősült az ünnep fogalma, hogy az környezeted tükrében is mielőbb megmutatkozhasson.

RENDHAGYÓ KARÁCSONY

Karácsonynak napján
feledjük a rendet,
mi most úgy döntöttünk
felrúgjuk a trendet.

A mi házunk táján
már más szelek fújnak,
más értelmet adunk
a szeretet szónak.

Nem lesz bevásárlás,
nem lesz vásár fia,
karácsony másnapján
üres lesz a kuka.

Fenyővel örömét
örömmel megosztjuk,
természet ölétől
soha meg nem fosztjuk.

Külsőségek híján
mi nem szomorkodunk,
ma már csak így lehet
boldog karácsonyunk.

(http://www.poet.hu/szerzo/Schmidt_Karoly_Imre)

Reklámok
Categories: Minden | 16 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

16 thoughts on “Miért Sír a Karácsonyfa?

 1. juca

  dettó….

 2. Schmidt Károly

  Kedves Szabad Gondolat!
  Mondanom sem kell, hogy egyetértésem még inkább szilárd e cikk olvasása után, mint eddig bármikor, bármilyen más témával kapcsolatban. Minthogy én mást tenni sajnos nem tudok, közhírré teszem, hogy nálunk hogyan is változik, változott meg a karácsony megünneplése. Remélem lesznek olyan olvasók, akik követik példánkat. E verses sorok tartalma nem csak leírt bla-bla, MI ÍGY IS CSELEKSZÜNK:

  MEGÚJULT KARÁCSONY

  Fenyőfát én nem állítok
  ez év karácsonyra,
  nem ítélhetem őt többé
  szomorú halálra.

  Szobafogságban ágait
  be nem lepi friss hó,
  nem öleli leveleit
  csillogó takaró.

  Fenyőfámat a szívemben
  örömtől repesve,
  szívemnek dobbanásával
  díszítem Szent Este.

  Természet fenyőfáját nem
  fosztom örömétől,
  hulljon rá karácsony dísze
  Istennek öléből.
  (2013.10.17.)

  KARÁCSONY LEGSZEBB DÍSZE

  A szívemben könnyezik
  karácsonyom fája,
  örömének a könnyei
  hullanak alája.

  Hálát rebeg nekem, mit én
  most meg sem érdemlek,
  hiszen csak égnek törvénye
  az, mit teljesítek.

  Nem szakítom el őt többé
  kedves családjától,
  nem hiányozhat ünnepi
  névsorolvasásból.

  Földanyácska számon tartja
  hány a csemetéje,
  karácsonykor természetnek
  Ő a legszebb dísze.
  (2013.10.18.)

  RENDHAGYÓ KARÁCSONY

  Karácsonynak napján
  feledjük a rendet,
  mi most úgy döntöttünk
  felrúgjuk a trendet.

  A mi házunk táján
  már más szelek fújnak,
  más értelmet adunk
  a szeretet szónak.

  Nem lesz bevásárlás,
  nem lesz vásár fia,
  karácsony másnapján
  üres lesz a kuka.

  Fenyővel örömét
  örömmel megosztjuk,
  természet ölétől
  soha meg nem fosztjuk.

  Külsőségek híján
  mi nem szomorkodunk,
  ma már csak így lehet
  boldog karácsonyunk.
  (2013.12.13.)

  Ezek után had ne fogalmazzak feltételes módban, meg úgy, hogy remélem lesznek, akik tanulnak e három vers mondanivalójából. Minthogy a gondolatoknak teremtő erejük van, én most így mondok véleményt: sokan, s egyre többen vagyunk, vannak, s lesznek, akik megszívlelik e sorokat, s beállnak mögénk, Földanya, a természet, s az emberiség védelme érdekében.
  KEDVES OLVASÓ! MI A LEÍRTAKAT NAGYON KOMOLYAN VESSZÜK, A PÉLDA ADOTT, NEKED CSAK LE KELL UTÁNOZNI! KÖSZÖNJÜK A TE PÉLDAMUTATÓ HOZZÁÁLLÁSODAT IS!

  Kívánok békés, szeretetteljes karácsonyt a Szabad Gondolatnak, s minden Kedves Olvasójának és nem olvasójának is, szeretettel: Schmidt Károly.

  • Kedves Károly, nagyon örvendek, hogy rímekbe szőtt soraiddal kicsit felvidítottad az én meglehetősen borús hangvételű bejegyzésemet!

   Őszinte örömökben, vidám mosolyokban gazdag ünnepeket kívánok neked és kedves családodnak az évezred minden napjára! 🙂

 3. zsukat

  Kedves Gondolkodó!
  Tiszteletem az írásaidért,
  “habzsolom” őszinte, bevállalós szavaidat!

  Nekem anno így tetőzött e lázálom nyers sorokban:

  Fenyőfa vérzik
  Emberek nézik
  Fenyőfák véreznek
  Emberek élveznek

  A fenyők OTT, NÁLATOK a legszebbek ráadásul :o)
  “Elfogult nőnemű”

  • még van egy kevéske, mi szép lehet 🙂 … hogy meddig? nem tudni 🙂 Eléggé próbálom magamra venni világom bűneit, de lehet, hogy nem vagyok elég bátor, elég erős, hogy szépségüket megőrizzem 🙂
   amúgy tetszikelem rímeidet 🙂

 4. koszonom barataim e sorokat;)

 5. Schmidt Károly

  Kedves zsukat!
  Tiszteletem rímekbe szedett igazságodért: Schmidt Károly.

  • zsukat

   Kedves Szabad Gondolat és kedves Schmidt Károly!

   Köszönöm a visszajelzéseteket! Eddig még soha, sehol nem írtam le nyilvánosan “versemet” Megfogott e cikk, ( is ) jól fel is dühített újra a téma :o) ezért bátorkodtam hasonlóan gondolkodók közé dobni, másokat megütköztető agyszüleményemet. Van még durvább is, asztalfióknak születtek. Örülök Nektek, ” fejen állóknak” itt szerzem mentális táplálékom, mióta ide vetődtem valahogy. Oka volt. Hajrá a szókimondásban, csak merem remélni, eljut nyiladozó fülekbe…..minél többe!!!

   Emberi, Rátok találásom örömével:
   Nagy Zsuzsanna Katalin

   • Kedves Zsuzsa, én immá’ biza nem mérgelődök. Mérgelődés helyett inkább megalapítom az ÚSZV-t 🙂

    Ezennel megalapítom az Új Szeretet Vallást (ÚSZV).

    Belépési díj: 3000 euró (vissza nem térítendő összeg), amiért cserében egy ÚSZV fakeretes szentképpel kedveskedünk, melyet egy hónapi tagság után visszavárunk, hogy az újonnan jelentkezők bizalmát is meghálálhassuk.

    A belépés egy másik nélkülözhetetlen feltétele egy AK47 típusú orosz gyártmányú gépfegyver (Kalasnyikov), hogy szeretetünket, ha szükség, szavak nélkül is kifejezhessük.

    A tagságdíj kezdetben havi 300 euró lesz, de ez az összeg előre láthatóan az idő teltével, az infláció függvényében növekedni fog, amiért cserében bővített lelki csomagokat kínálunk egyházunk tagjainak:
    modern önsanyargatási technikák, melyek segítségével a kedves hívek a lehető legtávolabb kerülnek a sátáni megvilágosodástól, önmaguk, emberi mivoltuk megismerésétől, tehát a pokol tűzétől és bűzétől.

    Jelentkezni a fészbukon lehet. 🙂

 6. Fantasztikus cikk. Velemenyem szerint a szoknyas fiuk (ertsd: papok) kellene elmondjak a templomaikban, hogy a a karacsonfa is Isten gyermeke es cel nelkul “elvezeteknek hodolva” oldosni hatalmas bun.

  • Kedves Attila, arra jöttem rá, hogy ha az ember kíváncsi a valóságra, a feje tetejére kell állnia, mert egy olyan világban, melyben minden fordítva működik, talán csak így látja meg a valóságot:
   – a vallás a lelkiséget árulja el
   – az iskola a tudást
   – a kórházak az egészséget
   – a turizmus az utazást, stb.

   Tehát az, hogy a pap tudattalanul sokszor az élet ellen prédikál sajnos a mai világban teljesen természetes.

  • Teljesen egyetértek!!!

 7. Schmidt Károly

  Kedves Szabad Gondolat!
  Olvastam az Attila hozzászólására tett reagálásodat, s nem tudom szó nélkül hagyni, mármint pozitív szó nélkül. Azt a fordítva működést, azt, hogy minden fordítva működik, ilyen formában még nem tárták elém, bár tudom, sokan tudjuk, hogy így működik. Az a négy gondolatjeles bekezdés, amely stb.-vel végződik – tehát hol is van, vagy lehet még a felsorolás vége? – jellemző mindennapjainkra. Igen, világunk kifordult magából, vagy valakik minket, ilyen gondolkodókat fordítottak ki (fel)?!. SEMMI (SENKI?) SINCS A HELYÉN?!
  Minden jót és szépet kívánok, szeretettel: Schmidt Károly.

 8. Nehéz ehhez a karácsonyfás dologhoz hozzászólni egy kilenc éves gyermek apjaként, kinek gyermek fejét teletömtek már az iskolában a sok süket karácsonyfa várásos dumával: versek, énekek, versenyek, előadások, vásárfiával, angyalok sokaságával s ezekhez hasonlók, a magyar tévékben is özönlenek a karácsonyvárások fenyőfával, egyházakról már nem is beszélve, azokkal rég leszámoltam, szóval itt nem feltétlenül a gonosz hatalmak összeesküvéseiről van szó, hanem a mi kis szociális, társadalmi butaságunkról és nem utolsó sorban az, hogy inkább vállaljuk az unatkozást, semmint leszenvedjünk egy templomi közösködést, melyben tudjuk: semmi élet nincs, semmi jövő és semmi fantázia.
  Még nem találtam meg a követhető modellt, keresem, de nem találom. Már abban sem reménykedem, hogy majd valakik megalkotjuk az új modellt.
  Ketrecben vagyunk és élünk az adott körülményekkel. Legfeljebb a gondolataink lehetnek még szabadok. Egyelőre…Remélem.

 9. Kedves SzabadGondolat!

  Teljesen egyetértek az írásoddal (a kommenteket nem olvastam), de a karácsonyfa, mint szimbólum szerepe nem elvitatható Karácsonykor a háztartásokban. Hogy milyen jelentéstartalmat hordoz a karácsonyfa, az a lentebb linkelt cikkben nagyon szépen le van írva, mindenkinek ajánlom elolvasásra, hogy legközelebb így tekintsen a karácsonyfára. Hogy ez a fa cserépben kéne legyen, vagy faiskolából vásárolva, netán onnan, ahonnan érik a tolvajok, ebbe nem bonyolódnék bele, mert akkor azt is meg kellene vizsgálni, hogy miért “vágunk” ki annyi virágot, amelyet virágüzletekben, piacokon árulunk (a vágott virágra gondolok), mennyire “gyilkolás” az, vagy mégsem? Hisz a vágott virág (is) a virág önfeláldozását jelenti, mely örömmel él addig a pár napig, hogy boldogságot, szeretetet vigyen az emberek szívébe.

  http://spiritufo.ditro.hu/spiritualitas-es-a-tudomany/20-spiritualis-tudomanyos-cikkek/291-a-karacsonyfa-miszteriuma

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.