Szabad Gondolat Est: A Megbocsátás

Szerdán 7-től Szabad Gondolat Est a gyergyószentmiklósi Nosztalgia Kávéház emeletén.
Téma: A MEGBOCSÁTÁS
Miért (nem) kell megbocsátani? Mikor (nem) kell megbocsátani? Hogyan lehet megbocsátani?
Akit érdekel, és lenne kedve egy kis közös elmélkedéshez, tartson velünk. Aki nem tud ott lenni, élőben hallgathat minket, megoszthatja gondolatait, kérdezhet itt vagy a http://www.ustream.tv/channel/szabad-gondolat oldalon.

Egy zsák krumpli.

potato sackEgy tanár, aki a meg nem bocsátás nagy áráról tanított, megkérte a diákokat, hozzanak egy-egy zsák krumplit a következő órára. Válasszanak ki mindenkihez egy krumplit akinek nem akarnak megbocsátani. Írják rá az illető nevét és a dátumot. Azután egy hónapig magukkal kell vinni a zsák burgonyát bárhova is mennek. Miután egy ideig magukkal cipelték a burgonyát, a diákok elkezdték felismerni, mekkora súlyt cipelnek magukkal. Mennyi energiájukat emészti fel a csomagra fordított figyelem. Mennyire kell vigyázniuk, hogy el ne hagyják. Később aztán a krumplik elkezdtek rothadni és bűzleni. A diákok rájöttek, hogy az egyetlen bölcs dolog amit tehetnek, ha minél hamarabb megszabadulnak tőlük. Milyen sokan cipelnek talán egy életen át feleslegesen rothadó krumplival tele zsákot. Görnyedve, rosszkedvűen, és bűzt árasztva a környezetükben. Neked sok krumplid van? Szabadulj meg tőlük. Bocsáss meg.

Reklámok
Categories: Minden, tv | 15 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

15 thoughts on “Szabad Gondolat Est: A Megbocsátás

 1. Albert Alexandrosz a Gonosz

  Jól néztek ki. 🙂

  • köszönjük-köszönjük! 🙂

   • Albert Alexandrosz a Gonosz

    Nagyon szuper hogy ezt rendszeresen csináljátok. Szupi-szuper. Megfizetehetetlenül nagy érték, abszolút szükséges és nagyon nagyon hasznos. Majdnemhogy irigylem. Csíkból figyeli ezt még valaki ?

 2. Éva

  Sziasztok.
  Ma már beszélgettünk erről, először talán önmagunknak kell megbocsátani. Úgy tudunk mások felé nyitni. Ami marad a megbocsátás után, alig valami marad , amit másoknak kell, hogy megbocsássunk. szerintem. A bántás , gondolkoztat, vajon mit hibázhattam , valamikor , másnak.

  • Albert Alexandrosz a Gonosz

   Ezt a legnehezebb hiszen az énképünk arra épül hogy mi jók vagyunk és nekünk igazunk van.

 3. Kinga

  Miért – Mikor – Hogyan, én is ezeket a kérdések köré csoportosítva találtam egy jó pár jó gondolatot a megbocsátással kapcsolatosan, mikor ezzel a témával foglalkoztam. (azért írom, hogy például, mert sok sok idézet ugyanerre vagy ehhez hasonló következtetésre jut)

  Miért – Mert nekünk jó az, ha megbocsátunk

  pl. Legtöbben úgy növünk fel, hogy azt hisszük: úgy büntethetünk másokat, ha nem bocsátunk meg nekik. (…) Legtöbbször tévedünk, és mi szenvedünk ilyenkor a legtöbbet.
  Andrew Matthews

  Mikor – Csak elég erős az önbizalmunk, csak ha eléggé szeretjük magunkat

  Pl A gyenge nem tud megbocsátani. A megbocsátás az erősek tulajdonsága. Mahatma Gandhi

  Hogyan: Elengedéssel, elfogadással

  Pl: Aki gyűlöl, gyilkos. Aki nem bocsát meg, gyilkos, mert egyedül a gyűlölet az, amely nem képes megbocsátani. A gyűlölet az, amely nem látja be a saját felelősségét és kötelességét: csak a másik elmulasztott felelősségét és kötelességét látja. A gyűlölet az önzés kiteljesedése, a másik érdekeinek és értékeinek teljes szem elől tévesztése. A szeretet meglátja a másik érdekeit és értékeit, és a sajátjai mellé helyezi őket. Így képes megbocsátani is, megteremtve ezzel az újrakezdés lehetőségét. Raana Raas

  • Albert Alexandrosz a Gonosz

   Nagyon jó. A gyûlölet az önzés kiteljesedése. De ki az önzõ ?

 4. Albert Alexandrosz a Gonosz

  Bárki amit definiált (meghatározott) azt megölte, mert egy halott, üres fogalommá, mentális képpé változtatta, amiben a jelzett, meghatározott dolog lénye nincs benne. Emiatt nem kell azért annyira aggódni, mert a mi szintünkön a tudatunknak ez az alapja, a világ igazi lényétõl való teljes elválasztottság, szembenállás. Az a gondolat hogy én, szubiektum, alany, az obiektívnek nevezett világgali szemebenállásra épül.

 5. Albert Alexandrosz a Gonosz

  Amúgy meg már azt látom mindenkinek minden világos, és ha picit gondolkodiik akkor mindenki hamar rájön az igazságra. Akkor meg minek okoskodni, inkább játsszatok valamit. 🙂

 6. Belák Anita

  Ha nem bocsájtunk meg, az annak is nagyon fáj, aki kéri bocsánatunkat, és mi megtagadjuk. Vannak esetek, mikor igazságtalanul bántanak minket mások, és soha nem mondják: bocsáss meg! Pedig ez fontos lenne…túllépünk a dolgon, de örökre fájó pont marad. És fontos megkülönböztetni azt, hogy csak megbocsájtunk valakinek,vagy hagyjuk magunkat tovább is bántani, és kihasználni.

 7. Albert Alexandrosz a Gonosz

  Anita, nagyon jó hogy ezt leírtad mert ezt sokan gondoplják így, és még többen érzik ezt így. Ezért fontos hogy ki let mondva, le lett írva, mert így lehet rá válaszolni. megoldást találni.

  Ahogy Blue is mondta (nem ezekkel a szavakkal), csak emberi perspektívában létezik igazságtalan bántás. Mert mi a bántás ?

  A megbocsátás épp ekkor megbocsátás, amikor igazságtalanul bántottak. Hiszen ha tudom, megérdemeltem, akkor nincs is amit megbocsátani, hiszen csak az igazság gyõzedelmeskedett. Azért haragudni másra mert én tévedtem és most szívok ez miatt, nem lenne helyes. Vállalnom kell a tetem követekzményeit. Persz jobb lenne ha ezért nekem megbocsátahnának, igaz. De ezt ebben az esetben nem várhatom el. Viszont kérhetem.

  Röviden, csak akkor beszélhetünk igazán megbocsátásról ha valami kár ért aminek nem látjuk az okát, látszólag (vagy akár tyényleg, mert ilyen is lehet) igazságtalanul.

 8. Koszonom hogy hallgathattalak, mar alig varom a jovo heti talalkozot, az a tema meg jobban erdekel. eMese

 9. Éva

  Megszakadt a közvetítés. Ennyi volt? Épp kezdett érdekes lenni.

 10. ne haragudjatok, nem vettem észre, hogy itt még érkeztek hozzászólások. Általában kijelzi. Legközelebb frissítek gyakrabban. A következő heti téma a szabad oktatás. Valószínűleg 6-tól megnézzük a Summerhillt, és utána belekezdünk a közös eszmefuttatásba, hogy megnézzük, mi mit tehetünk ez ügyben. Örültünk, hogy velünk voltatok. A viszont látásra/hallásra 🙂

 11. Visszajelzés: Szabad Oktatás |

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.