Szabadulás a televízió bűvöletéből

breaking-news


Kedves embertárs,
feltett szándékom, hogy mostantól minél egyszerűbben, minél tömörebben és minél lényegre törőbben fogalmazzak. Hogy miért? Abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy az idő valamiért gyorsulni látszik, és vele együtt az ember is száguldót játszik. Sok információból “kell” válogatnia a mai szájber olvasónak, és ha egy eszmefuttatás túl hosszú, túl vontatott, abban a helyben rákattint a nők lapjára könnyebb, rövidebb, lazább és hízelgőbb olvasmányok reményében. 🙂


Sokan érzik már, hogy a televíziózás de úgy általában a médiázás, azaz a média követése súlyos következményekkel jár. A nagy váltás, amióta az ember rendszeresen összetéveszti a tudást az információval, már rég megtörtént. Azóta az emberek hajlamosak a média különböző eszközei (televízió, újságok, magazinok, könyvek, oktatási intézmények) által közvetített információk gépies tárolását tudásnak nevezni.


Megszabadulás
Sok esetben utaltam már arra a dologra, hogy minden nem kívánatos jelenséget végérvényesen megszüntetni csak megértéssel lehet. Ez főképp a félelemre érvényes. Olyan nincs, hogy valakinek azt mondod nem kell félni, vagy ne félj, és az a személy attól a perctől kezdve nem fog félni. A félelmet megszüntetni annak okának a teljes megértésével, megértés általi felszámolásával lehet.
Meggyőződésem, hogy a televízió, azaz a médiafüggőséget is megértéssel lehet megszüntetni. Ezért ezzel az írással egy kis médiával kapcsolatos megértés generálására tennék kísérletet:


Nem akarjuk észrevenni, hogy azzal, hogy a médiát követve a szomszéd kertjében zajló eseményeket próbáljuk megfejteni, kevesebb időnk és energiánk marad a mi kertünkben zajló események megértésére. Teljesen logikus, hogy minél többet időzünk odaát, annál kevesebbet vagyunk ideát, így annál kevesebbet értünk azokból az élethelyzetekből, amelyek minket közvetlenül érintenek, melyek számunkra a legfontosabbak. Sokan még abban az illúzióban élünk, hogy megtudhatjuk, hogy mi a baj odaát, addig amíg nem tudjuk, mi a baj ideát.
Csak egy egyszerű példa, mellyel véletlenszerűen találkoztam. Azon tűnődik a magyar, hogy vajon, ki vetette be az ideggázt Szíriában, az amerikai, az izraeli, vagy az iszlám gárda. Ugye, mennyire fontos kérdés ez például egy gazdálkodó székely számára? Hogyan is tudná megfejni a tehenét, ha előtte a híradó után nem lottózhatna, hogy vajon mi történhetett Szíriában.
A mesterséges értékteremtés írásban is utaltam arra, hogy a figyelemelterelésnek rengeteg eszköze van, és minél jobban elterelik az ember figyelmét saját magáról, az ő közvetlen környezetében zajló, tehát a számára legfontosabb jelenségekről, annál kevesebb ideje marad neki, hogy környezete tükrében megismerhesse önmagát.
Kérdés:
Ha János bácsi nem ismeri saját magát, mekkora esélye van arra, hogy megértse a Szíriai helyzetet? Másképp: ha ő nem ismeri a megértése eszközét (önmagát), egyáltalán létezik-e az a személy aki megérthetné, hogy Szíriában mi is történik valójában? 


Úgy érzem, hogy ez az eltévelyedés is a jelenlegi társadalmi struktúrák fonákságának a természetes következménye, melynek irányítottságát röviden a következőképpen lehet jellemezni: kintről befele, és fentről lefele.

 

 

Reklámok
Categories: Minden | 6 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

6 thoughts on “Szabadulás a televízió bűvöletéből

 1. Schmidt Károly

  Kedves Szabad Gondolat!
  Mi már elég régen megszabadultunk a televíziónktól, így hát, hogy mit “oktatnak” benne, nem tudjuk, és abszolút nem is hiányzik. SŐŐŐT!!! Viszont javasolunk bekapcsolni egy másik TV-t, a Te TV-det:

  A Te TV-d

  Kapcsold be a TV-det,
  tudósítsd a világot,
  békés, boldog emberek
  ültetik a virágot.

  Mosoly ül az ajkukon,
  Nap sugarát élvezik,
  szemük marad szárazon,
  bút, s bánatot temetik.

  A világ, melyben élnek,
  fű, s fa beszélget Velük,
  egymás szavát megértik,
  ebben lelik örömük.

  A betegség nem ismert,
  gyógyítóik egymásnak,
  Égen, s Földön nincs párja
  e
  csodálatos világnak.
  (2012.05.17.)

  A régi TV-t a Te TV-dre lecserélni ingyenes.
  Köszönöm,hogy olvashattam ezt az írást is, szeretettel: Schmidt Károly.

 2. Hirsch Betti

  Mi már évek óta szinte be sem kapcsoljuk a TV-t , és még a mai napig rácsodálkozom azokra az emberekre és családokra akik még egy nyugodt vacsorát sem tudnak végig enni a televízió bűvköre nélkül.

  Elmaradnak a beszélgetések , a gondolatcserék , és a legszörnyűbb , hogy a televízió megtanít tucatul gondolkodni , és már fiatalon elfelejtődik , hogy nekem talán más a véleményem , másképpen látom a világot .

  H. Betti

  • Akik kikapcsolták a televíziót, azt hiszem, többnyire az általad említett okok miatt, és felismerések következtében tették azt.
   Derűset! Televízió és más tömegmédia menteset! 🙂

 3. Ez helyenvalo, en is reg ”felebredtem”, s nap mint nap igyekszem megmagyarazni az idos szuleimnek miert nem akarom nezni amit ok, mert sokkal jobban ertekelek egy okos konyvet vagy spiritualis anyagot, ami segit a magam TV-jeben ”tallozni”. Legutobb “”A Viskot” olvastam el :), Nos, sok sikert kivanok a magatok ”nezeseben”, fedezzetek fel mennyire szep ez a szinjatek amit ugy hivunk hogy ELET. Sok szeretettel, Olgica

 4. Lévén az egész életünk egy vízió elvileg teljesen fölösleges belemenekülni egy másik vízióba. A gond az, hogy amíg az ember nem érti meg a világot és nem érzi benne jól magát, addig mindig menekül belőle.

  Ha igaz, amit Triszmegisztosz írt, miszerint “ami fent az lent, ami kint az bent”, akkor viszont erős a gyanú arra, hogy már a jelenlegi virtuális világba is ezért menekültünk el, mert valahol “odafent” nem éreztük jól magunkat.

  Azt hiszem itt is a mértékletesség a helyes. Időnként megnézek egy-egy filmet, de semmi pénzért nem néznék már meg semilyen hírműsort. Így aztán csak innen értesültem róla, hogy Szíriában “helyzet” van. 🙂

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.