Az Örökkévaló Megérintése, Az Útkeresés Állomásai

Kedves olvasó, a félreértések elkerülése végett már az írás elején leszögezném, hogy nem tartozom semmilyen vallási felekezethez, ekképp a most következő eszmefuttatás célja nem a hittérítés-eltérítés, hanem az ösztönzés. Ösztönzés az egyéni gondolkodásra, az egyéni útválasztásra és az egyéni felelősség vállalására annak érdekében, hogy az élet történései értelmet nyerjenek, megkönnyebbülést, lelki frissességet hozzanak.
Különös telítődés: előbb vagy utóbb annyira telítődsz kívülről, hogy egy belső ürességet érzel. Mindaz, amiért mostanig éltél, értéktelen kacattá válik számodra. Az idő felgyorsul, és tudatosul benned, hogy a földi kincsekkel díszített életed bármikor véget érhet. Megérted, hogy bármennyire is erőlködtél, nincs semmid, amit magaddal vihetnél, ha eljön az utolsó órád.
Szeretnél valami maradandó értéket is begyűjteni, amíg még nem késő, de rájössz, hogy nagyon nehéz, mert nincs tapasztalatod, mert mostanig mással voltál elfoglalva. Hirtelen nem tudod, mihez kezdj. Eddig úgy igazából csak az anyagban hittél, az anyagért éltél, emberi mivoltod lényegét még csak meg sem pillantottad. Észre sem vetted, hogy miközben az anyag nyújtotta élvezeteket halmoztad, súlyos károkat okoztál a téged körülölelő, a neked otthont és életteret biztosító természetben. Látod már, hogy az anyagiak imádata egy kielégíthetetlen vágy. Ráeszmélsz arra, hogy minden törekvés, hogy ezt a vágyat kielégítsd, állandó rombolással, pusztítással, természetgyalázással, véget nem érő hajszával jár.
Szomorúan veszed tudomásul, hogy ahhoz, hogy örökkévaló értékeket gyűjthess, előbb az anyagias életszemléleted okozta károkat kell semlegesítened. Ennek következtében félelem lesz úrrá elméden: vajon, lesz-e elég időd az általad okozott károkat semlegesíteni, az általad ejtett sebeket begyógyítani, és utána igazi, maradandó értékekre szert tenni? Eszelős, materialista gondolkodásodnak köszönhetően leghamarabb az jut eszedbe, hogy jó lenne kicselezni a sorsot: pénzért szerzel olyan tudást, meg olyan „kincseket”, amelyeket magaddal vihetsz majd a túlvilágra. Azt hiszed, így elkerülheted, hogy szembesülj mindennel, amit az anyagimádó (bálványimádó) magatartásoddal teremtettél. Egy darabig azt gondolod, hogy ki tudod játszani a sorsod, és megúszhatod vak, anyagias buzgóságod által felhalmozott adósságod törlesztését. Idegesen kapkodva keresed az új értékeket mindenütt: misztikusoknál, ön-avatott guruknál, vallási tekintélyeknél, az embereket rózsaszín felhők közé terelő hamis prófétáknál, kik még jobban el vannak veszve az anyagi világ labirintusában, mint te. Érzed, hogy az egyre növekvő belső űrt semmi nem képes kitölteni, hogy a különböző vallások és eszmék rutinszerű gyakorlása csupán az önámítás, az önbecsapás és az önaltatás eszközei, melyek a külső megváltók, vezetők, próféták segítségével veszik le vállaidról a személyes felelősségvállalás terhét elhitetve veled, hogy neked csak annyit kell tenned, hogy behódolsz nekik, kérdések és gondolkodás nélkül követed őket, ezáltal emberrobottá degradálva magad. Rájössz, hogy az iskolában betanult rafinált, eszelős cselek, az önkényes, emberi gyarlóságból született törvények nem alkalmazhatóak, erőtlenek az élet törvényeivel, a mindenható, a mindent átható renddel szemben. Ezen a ponton érted meg, hogy egész életedben nem tettél mást, mint adósságot halmoztál, mely törlesztése nélkül, nem juthatsz hozzá azon értékekhez, melyeket magaddal vihetsz, miután ütött az utolsó órád. Tisztán látod már, hogy nincs sem rövidítő, sem kerülőút: a károkat meg kell téríteni, a szemetet el kell takarítani ahhoz, hogy az igazi értékek kincstárának kapui megnyíljanak előtted.
Kedves embertárs, kérlek, vedd tudomásul, hogy anyagias, földhözragadt szemléleteddel, még mindig súlyos károkat okozol, kemény adósságot halmozol, és minél tovább vagy ebben az állapotban, annál tovább fog tartani az adósság törlesztése, és annál kevesebb időd marad majd az igazi értékek feltárására, raktározására. Minél jobban eltávolodsz a forrástól, annál hosszabb utat kell megtenned visszafelé, ha már nagyon gyötör a szomjúság és az éhség. Vajon, lesz elég időd, hogy visszatalálj, vajon, ki fogod bírni a visszavezető, meglehetősen göröngyös utat? Vajon, lesz lehetőséged az adósságod törlesztésére, és utána az igazi értékek felfedezésére, begyűjtésére?
Jelenleg hol van a figyelmed? Kit és mit szolgál a te értékes figyelmed, mely az örökkévaló értékeket hivatott felismerni és megszerezni számodra?
Kérlek, ne feledd: két út áll előtted is, mint minden ember előtt. Egyik az anyagi világ labirintusa, a másik az önismeret, a tudatosodás, a lelki növekedés útja.
images (1)Ha azért élsz, hogy „kastélyokat” építs, mindig egy újabb, egy szebb, egy nagyobb “kastélyra” fogsz vágyni, miközben a már porladásnak indult, régi kastélyokat fogod ápolni, szépíteni, díszíteni, óvni a porladástól. Az anyagi világ labirintusában minduntalan mulandó (halandó) formákat ölt a figyelmed, és egy állandóan fokozódó versenyben veszel részt, melyben nincsenek győztesek, csak vesztesek, kik életenergiáját addig szivattyúzza az anyagi világ, mígnem élettelenül rogynak bele a porba. Hangsúlyozom, hogy az anyag útja csak látszólag végtelen, valójában a teljes besűrűsödésbe, a teljes megszilárdulásba, majd a porladásba, az elmúlásba torkollik.
Ha az önvizsgálat, az önismeret útját választod, az állandó megújulás, a végtelen növekedés, a végtelen fejlődés útját járod, mely megszabadít korlátaidtól, újabbnál újabb titkokat, rejtélyeket tárva fel „szemeid” előtt, mely minden percen gyönyörködtet.
Kedves olvasó, ez az írás csupán egy megerősítés, egy visszaigazolás akart lenni mindazoknak, kik elindultak már a végtelen felé, mások számára meg bátorítás, hogy kiszabaduljanak az anyag labirintusa rabságából, hogy törlesszék a vakság, az ébren alvás okozta adósságaikat és, hogy elinduljanak az állandó újjászületés, az állandó megújulás végtelen útján.

“egy Szabad Gondolat”

Íme, hogy porlik az életünk értelme:

Reklámok
Categories: Minden | 5 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

5 thoughts on “Az Örökkévaló Megérintése, Az Útkeresés Állomásai

 1. csináljátok már meg ezt a kúúrva oldalt, hogy ne induljon el minden videjó 1*re, gút?

 2. Schmidt Károly

  Kedves Szabad Gondolat!
  Úgy érzem, már nem kell helyeselnem gondolataid helyességét, hiszen számomra már természetesek írásaid, az én “könyvtáramban” mindig megállják a helyüket. Ehhez az íráshoz – megérzésem szerint – kapcsolódik e négy sorom:

  Meggondoltan

  Válni akarsz valakivé,
  harcolsz rendületlen?
  Ne harcolj, csak légy önmagad,
  s Te leszel a Minden!
  (2013.06.01.

  Sokunk gyűjtött tapasztalatokat, ki ilyet, ki olyat. Feltehetjük már magunknak e kérdést:

  Vajon melyik?

  Ember lettél,
  felejtettél.
  Vajh vesztettél,
  netán nyertél?
  (2013.06.01.)

  Sajnos, én is tapasztalatból tudhattam meg, hogy kívülről keresve az új értékeket, “misztikusoknál, ön-avatott guruknál, az embereket rózsaszín felhők közé terelő prófétáknál” nem lehet megtalálni, még akkor sem, vagy talán főleg akkor nem, ha ezek a tanítók azt mondják, hogy: “egy forintért megmondom”. Ezért úgy gondoltam, hogy a tanulás ilyen irányát meg kell változtatni ilyenre:

  Légy mestered!

  Találd meg igaz önmagad,
  Benned él Fény ereje,
  ne hagyd magad vezettetni,
  hallgass csak a szívedre.

  Külvilágot nem kell temesd,
  kaphatsz sok jó tanácsot,
  megrostálnod el ne felejtsd,
  s lesz tündöklő világod.

  Szív mélyén igaz tanító
  sohasem titokzatos,
  szemtől-szembe megtanítja
  mi a léleknek fontos.

  Ezért tanulj, láss világot,
  okosan használd eszed,
  szíved tedd hát a helyére,
  légy önmagad, s mestered!
  (2012.09.25.)

  S ha sikerül önmagunk mestere lenni, s hisszük azt, amit eddig nem, akkor megtaláljuk a visszavezető, már nem göröngyös utat:

  Higgy benne!

  Göröngyös utunkon már
  nem sokáig járunk,
  simul lábaink alatt
  könnyel áztatott föld,
  csak a két karunkat kell
  szélesre kitárnunk,
  ég felettünk azúrkék,
  s Isten kertje lesz zöld.

  Nem hullanak levelek
  megsárgultan fákról,
  gyermekkacaj tölti meg
  vadvirágos rétet,
  nem kell, hogy lemaradjunk
  vágyott álmainkról,
  s nem lesz szükség tagadni
  örömet, s a szépet.

  Nyiladozó tavaszban
  lágy tavaszi szellő,
  összekulcsolt kezeket
  féltőn simogatja,
  a szíveddel imádkozz,
  s ilyen lesz a jövő,
  nézz fel a magas égre,
  Isten a tudója.
  (2013.06.07.)

  Köszönöm, hogy ezt az írásodat is olvashattam, s kívánom, hogy “hass, alkoss, gyarapíts”, s az eredmény nem marad el, tisztelettel, szeretettel: Schmidt Károly.

  • Kedves Károly köszönöm bátorító soraidat. Legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint csinálom tovább, amíg csinálnom kell 🙂 Bár az asztrológusok szerint a sorsképletemnek köszönhetően téves úton járok, amit érzek, azt továbbra is megteszem figyelve arra, hogy ne fosszam meg szabadságuktól a gondolatokat azzal, hogy erőltetem őket. Derűs napokat!

 3. Weöres Sándor: Ki minek gondol, az vagyok annak…
  Ki minek gondol, az vagyok annak…
  Mért gondolsz különc rokontalannak?
  Jelet látsz gyűlni a homlokomra:
  Te vagy magad, ki e jelet vonja.

  S vigyázz hogy fénybe vagy árnyba játszik,
  Mert fénye-árnya terád sugárzik.
  Ítélsz rólam, mint bölcsről, badarról:
  Rajtam látsz törvényt sajátmagadról.

  Okosnak nézel? Hát bízd magad rám.
  Bolondnak nézel? Csörög a sapkám.
  Ha lónak gondolsz, hátamra ülhetsz;
  Ha oroszlánnak, nem menekülhetsz.

  Szemem tavában magadat látod:
  Mint tükröd, vagyok leghűbb barátod.
  Mint tükröd, vagyok leghűbb barátod.
  Szemem tavában magadat látod.

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.