Paraszt pszichológia, magyar ezotéria és a rák

Nem győzöm csodálni, mi mindenre képesek ezek az új magyar ezoterikus irányzatok. Pozitívabbak lettünk Freddy Mercury HIV tesztjénél. Na de miért is lenne ez rossz?
Lássuk, mit mond a paraszt!
– Hát azért, mert a pozitív idiotizmus nagy hatékonysággal gátolja meg az embert, hogy felelősséget vállaljon mindenért, amit lát, amit hal, amit tapasztal közvetlen környezetében.
Hogyan is működik ez?
– Az ember, ha elcsavarja a bűz az orrát, vagy ha megkönnyezteti szemeit a látvány, ingerült állapotba kerül, és ez az ingerült állapot az, amit ha el nem fojt, cselekvésre, változtatásra készteti őt. Na de ez a vallás és a legújabb magyar ezoterikus bölcsességek szerint negatív dolog. Épp ezért, ha netán téged is elkapott ez az új magyar ezoterikus hullám, vagy ha buzgó vallásos vagy, nem csinálsz semmit, ha érzed, hogy valami nem kóser, mert te pozitív akarsz maradni, és inkább magadba fojtod a hasznos indulatot, mellyel a változást, az egyensúly visszaállítását szorgalmazhatnád.
Az indulatok szisztematikus elfojtásának következménye az, hogy a farkasok kedvükre lakmározhatnak, miközben a pozitív beállítottságú bárányok önfeledten ünneplik lemészárlásuk közelgő pillanatát. Viszont a legnagyobb hátulütője a pozitív gondolkodású passzivitásnak az, hogy az elfojtott indulatok odabenn továbbélnek, hogy a későbbiekben rákos daganatok formájában eszedbe juttathassák, hogy eszetlen pozitív magatartásoddal nem vállaltál személyesen felelősséget a téged körülölelő világ formálásáért. Nem tudom, te hogy vagy vele, de én arra lettem figyelmes, hogy lassan már kiváltságos dolog például autóbalesetben vagy végelgyengülésben meghalni. A rák a király. Visz öreget, fiatalt, nem válogat. Még azt is képesek voltunk elhitetni magunkkal, hogy ez a helytelen táplálkozás miatt van. Szinte igaz, de én egy kicsit másképp fogalmaznék: a helytelen szellemi táplálkozás valamint az egyéni felelősségvállalás széles ívben való elkerülése társadalmi betegségünk legfőbb okozója. A fizikai táplálkozás, a radioaktív sugárzás és a többi csak másodlagos tényezők. Ha nem hiszed testvér, próbáld ki: higgy továbbra is az álspirituális, rózsaszín felhőkben ringató vallásos dogmákban, és hitesd el magaddal, hogy minden rosszért, ami veled, illetve körülötted történik valaki más a felelős, és nem te, majd mondd el nekem, hogy milyen rákos daganatot sikerült növesztened.
Amikor felüti a fejét a nyavalya, eszeveszett módon mutogatsz, keresed a hibásokat a saját problémádért, és az istennek sem akarod észrevenni, hogy miközben kifele mutogatsz egy ujjal, 3 ujjad rád mutat, és téged okol, hogy túl gyáva és túl pozitív voltál ahhoz, hogy felelősséget vállalj azért, amit láttál, amit tapasztaltál, ami a te személyes környezetedben történt, és ami fájdalmat okozott szívednek-lelkednek.
Miért is írtam le én mindezt? Azért, hogy rámutassak, hogy ezen pozitív passzivitás következtében, a te hozzájárulásoddal burjánzanak a zöld energiát ígérő, természetet gyalázó projektek az Úz Völgyében, Homoród fürdőn.  Ezen magatartásnak köszönhetően lepik el a pénzéhes befektető sakálok az egész országot, vágják a fát, bányásszák az aranyat, mérgezik a vizeket, stb. Ennek a pozitív aluszékonyságnak köszönhető az is, hogy repülőgépek mintázzák fejed felett az eget, és neked halvány lila fingod nincs, hogy mi lehet ez az érdekes, órákon keresztül is szépen látható műalkotás. Csak csodálkozol, hogy a földjeid terméketlenek, hogy már csak a vegyszerezett, génkezelt növények teremnek meg, hogy az időjárás meg van bolondulva., és egyre csak szaporodnak a külföldi termékeket forgalmazó bevásárlóközpontok. Teljes kiszolgáltatottság… Ezek után nem marad más hátra, mint hogy jó sokat beszéljünk a szabadságról, verseket írjunk róla, hogy hátha még azt is el tudnánk hitetni magunkkal, hogy szabadok vagyunk.
Na de miért kell a szabadság? – kérdezhetné valaki?
Hát csak azért, hogy emberként tudjunk élni, ha már abban a hitben nevelkedtünk fel, hogy embernek születtünk a Föld nevű bolygóra. Embernek lenni nem más, mint érezni, érteni, felfedezni, tisztán látni, fejlődni, tudatosan részt venni a földi valóság formálásában. Fontos tudomásul vennünk, hogy mindez szabadság nélkül nem lehetséges, a dolgok jelenlegi állása szerint pedig teljesen lehetetlen. Ha a célunk a teljes elrobotiasodás, akkor kiváló munkát végeztünk, nagyon jó irányba haladunk, a célig már csak kevés van hátra.
DSC_0004Kedves felebarátom, csak annyit szeretnék mondani, hogy a tudatlanságod, a pozitív szemléletű felelőtlenséged nem más, mint a te szomorú, testi, szellemi vagy érzelmi fogyatékos gyereked szívet gyötrő ábrázata. Ő lesz az, aki valósághű képet fog mutatni neked minden nap csodás életművedről, melynek látványától kiráz majd a hideg.
Még egy nem túl szimpatikus gondolat és azzal be is fejeztem: kérlek vedd tudomásul, hogy mindezért nem a politikusok a felelősek! Bármennyire is fájdalmas, de anélkül, hogy tudatosítanánk magunkban, hogy mindig az egyén a felelős mindenért, kár minden másodpercért, melyet arra pazarolunk, hogy szebb jövőt remélünk. A vak hit és a remény a koldusok kenyere. A remény éber szemlélődés és cselekvés nélkül mostanig még semmit nem oldott meg amióta ember van a földön. Ahhoz, hogy élhetőbb, harmonikusabb és élvezhetőbb világot teremthessünk, ki kell jönnünk a templomokból és a rózsaszín felhőkben ringató ezoterikus képzelgésekből a valóságba, mely körülvesz, mely ápol, tanít és életet ad, ha odafigyelünk rá, de megfojt, kitapossa belőlünk a lelket ha figyelmen kívül hagyjuk.

Felebaráti Szeretettel,

                                              egy Szabad Gondolat

Categories: Minden | 12 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

12 thoughts on “Paraszt pszichológia, magyar ezotéria és a rák

 1. Schmidt Károly

  Kedves Szabad Gondolat!
  Ebben az írásban foglaltakhoz is egyetértésemet adom. Az egyéni felelősségvállalás – ezt érzem és tapasztalom – nem “divat” ma. Ha környezetünkben elromlik bármi, akkor hívjuk a szerelőt, a műszerészt, a szakit, aki a maga módján segít, vagy éppen hátráltat. Így van ez az egészséggel is. Ha elromlik, hívjuk a dokit, akinek csak annyi a feladata, hogy felír valami kemikáliát, s vagy segít, vagy nem. Ha nem, akkor próbálkozik másik valamivel. E sikertelenségek után a beteg meg mutogat, hogy ez az orvos nem orvos. A doki honnan tudná, főleg hagyományos orvoslással, hogy a kedves páciense miért is, mitől is lett beteg. Elrontani bármit, nagyon könnyedén megy, de javítani, gyógyítani? Csinálja valaki más, emelkedhet a mutatóujj:

  Mutatóujj

  Kezünkön van mutatóujj,
  mire is használjuk?
  Neve miért is mutató?
  Jer, majd kitaláljuk.

  A sorban ő a második,
  s ha kilóg a sorból,
  talán csak asztalt takarít,
  s szabadít meg portól.

  Port bútorról letörölni
  ugye nem így szokás?
  Mutatóujj feladata
  inkább mutogatás.

  Hova lehet mutogatni,
  magunkra, vagy másra?
  Az utóbbi a legkönnyebb
  önigazolásra.

  Gyakoroljunk önkritikát,
  ujjunkra figyeljünk,
  önmagunkkal szembenézni
  legyen elég merszünk.
  (2013.06.05.)

  További termékeny napokat kívánok, szeretettel: Schmidt Károly.

 2. zenmagda

  Annyit pontosítanék, Blue, ha megengeded, hogy lehet felelősen is élni, törekedni a világ és mi magunk mozgatórugóinak megértésére, és mégis figyelmünk nagy részét tudatosan nem a félelmet keltő “realitásokra” fordítani, hanem igenis valós (és nem mű) hálaérzettel örülni mindannak a komplex létezésnek, ami (végülis értünk) körülvesz, venni a jelzéseit és átalakulni, fejlődni általuk.

  • Kedves barátom, tudd meg, én már többször gondoltam arra, hogy többet ne írjak semmit, mert bármit írnék, gondolnék, mondanék az csak egy bizonyos szinten, bizonyos környezetben, bizonyos körülmények között, bizonyos személyeknek igaz. Értem, mit akarsz mondani. Köszönöm észrevételed! Puszi mindenkit!

 3. juca

  teljesen egyetértek , a mai ezoterikus körök feketébben festik a valóságot, de kiutat nem mutatnak, én nem tudom hova lehet eljutni a pozitív gondolkodással, de én sehova nem jutottam,,mert nem is tudtam hogy alkalmazzam.sokat kell az embernek magán dolgozni, hogy a saját kátyújából kimásszon, ehhez viszont nem kaptam még segítséget, de már nem is megyek semmilyen tanfolyamra , semmilyen ezoterikus guruhoz…..megpróbálom magam megtalálni azt az utat ami a gondolkodásomat helye teszi. de leginkább arra figyelek hogy senkit ne bántsak ,s megpróbálok szeretettel közeledni emberekhez, ezzel sok sok örömet szereztem már magamnak

 4. Lili

  Kedves Szabad Gondolat! Minden szavaddal egyetértek.Ne tedd meg, hogy nem írsz többet! Ne engedd, hogy a te utadat járva elbizonytalanodjunk! Üdv. Lili

 5. Kedves Attila! Azt hiszem, ha már ezt leírtad, nincs amiért el menny messzire. Legalább is, nem annyira messzire – messzire 🙂 Írtam egy hozzászólás, de a szokásos történt: felszólítást kaptam a programtól, hogy jelentkezzek be, és persze, hogy nem tudtam már melyik jelszavammal voltam regisztrálva, és persze, hogy el ment a francba az egész írásom. Attila, ha te a – Egyébként sorsképleted szerint is! 🙂 – nem szeretsz dolgozni, én – nem tudom, hogy mi szerint, de! – nagyon – nagyon utálok kétszer dolgozni! Ezért csak azt mondom, hogy büszke vagyok a barátságunkra!

  Szilárd

  2013.08.08. 15:07 keltezéssel, WordPress.com írta: > Szabad Gondolat posted: “Nem győzöm csodálni, mi mindenre képesek ezek > az új magyar ezoterikus irányzatok. Pozitívabbak lettünk Freddy > Mercury HIV tesztjénél. Na de miért is lenne ez rossz? Lássuk, mit > mond a paraszt! – Hát azért, mert a pozitív idiotizmus nagy > hatékonysággal g” >

 6. szomorú ez a nézőpont, talán elmélyültebb ismeretekre lenne szükséged az ezoterikus témákban. jelen formájában a hszólásod a buzibár törzsközönségének önigazolását segítené elő (gondolom) legjobban. semmi sincs rejtve, az arra érdemesek előtt, mindenhez hozzáférsz, mindent megkapsz.

 7. papirusz

  Nálam ezotériailag ott bukott a mutatvány, hogy az univerzális agymosodának ez az irányzata sem hajlandó még indokolt esetben sem az asztalra csapni (hát még jól felrúgni azt), de még a gyermek néven nevezésétől is határozottan ódzkodik.
  Most komolyan: a Jézus – akit a vallás jobbról, az ezotéria meg balról igyekszik kicselezni – tényleg ilyen egy fatökű hülyegyerek volt, aki naphosszat üdvözült ábrázattal szetetetrezgett?

 8. Érdekes egy írás, és mint olyan, célja ismeretlen.
  Szerintem Te nem a pozitívan gondolkodókról írsz itt, hanem a bigott, másokat majmoló szerencsétlenekről, akik Müller Péter, Coelho és hasonló urak idézeteit pufogtatják a világba (bevallom egyiket sem olvastam, minek is, azt olvasnám csak amit úgyis tudok).
  A pozitívan gondolkodók igenis dolgoznak azért hogy úgy is éljenek, nem pedig tétlenül ülnek a seggükön és élvezik ha mana eső hull, meg azt is ha szareső hull.
  A végén pedig az a permetezős videó… hát populáris egy marhaság, az biztos 🙂

  Üdv, Joe

  P.s: asszem Hemmingway mondta egyszer hogy fél lábon állva kellene írni, mert akkor csak a lényeget írná le az ember… Vagy az öreg halász és a tenger mondta ezt? Hm… túl sok idő… Asszem az írásod utolsó mondatának a vége felé eső részben a lényeg 🙂

 9. Belák Anita

  Kedves Szabad Gondolat!

  Igyekszem dolgozni magamon. Nem könnyű, tényleg. Sok elméletet tanultam, most jön a gyakorlat…és minden nap. Csak egyet kérdeznék: MI a kiút? Szeretnénk már sokan kilépni ebből rendszerből, és nem éppen hogy csak minimálbérért végezni olyan rabszolgamunkát, amit még csak nem is szeretünk. Aki nekem idáig ebben tanácsot adott, annak segítettek mások anyagilag elindulni, vagy most is más nyakán élnek, de nem önállóan. Egyre több barátom van, aki ezt szeretné. De még senki nem tudja, hogyan. Mert még a változtatás szabadságához is kell pénz, nem is akármennyi. Sok éve tanulok, szorgalmas vagyok, két munkát végzek, két iskolába járok…stb. Fáradt vagyok, mert itthon nem lesz ,meg az eredménye. Egyelőre nem..Láttam tönkremenni szeretteimet, és most is látom, kórházban, hosszú szenvedések közepette. Tényleg nem tudom nekem (aki másokon is segít) még mi ad erőt, ami csak fogy, fogy, fogy….és hová vezet ez az életemben.
  B.A.

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.