Felnőtt Gyerekek – Summerhill

arts-graphics-2008_1183288aMint mondottuk, mostantól kevesebbet fogunk foglalkozni a társadalomkritikával, és nagyobb figyelmet fordítunk a lehetőségek feltárására, megmutatására. A társadalomnak lassan már nincs is szüksége a kimondott kritikára, mert önpusztító beállítottságával kritizálja ő saját magát. Gyengeségei, kudarcai teljesen nyilvánvalóak minden ébredő elme számára. Már csak kevesek előtt titok, hogy jelenlegi működése , földhözragadt, anyagot bálványozó értékrendjének az eredménye, melynek feltett szándéka, a tömegek szisztematikus butítása, az igazi fejlődés eszközeinek elrejtése, tiltása. A konzervatív erők, még egy darabig hevesen fognak munkálkodni, hogy erőszakosan továbbéltessenek egy olyan rendszert, mely az emberi elméket oly sokáig sötétségben tartotta, viszont ezzel párhuzamosan érezhető az is, hogy egyre többen bátorkodnak az ezeréves sablonokon  átlátni, őszintén megnyilvánulni, és valós lépéseket tenni a sötétség szétoszlatásáért. Köszönjük nekik!

Lássuk csak:

Hogyan változhatnának meg a gyerekek?
Hogyan változhatnának meg a felnőttek?
Hogyan változhatna meg a gyerek-felnőtt viszony?
Hogyan változhat meg a tanügyi rendszer?

És egy rövid párbeszéd a filmből, az iskolát bezárni szándékozó tanfelügyelő és egy summerhilli tanár között:

T: – Nem kényszerítheti a gyerekeket tanulásra!

TF: – Biztosítani kell minden gyerek
számára a széleskörű oktatást.

T: – Nem! Magának az kell, hogy irányítsuk őket.  Libatömés, ahogy apám hívta.

TF: – Nem azért vagyok itt, hogy az
édesapja nevelési elveit bíráljam.

T: – Mert fél tőlük!   Mert tudja, hogy igaza volt, és ha igaza volt,  akkor az ön nevelési elvei túl szűklátókörűek.

TF: – Csak a dolgomat végzem.

T: – Én pedig a sajátomat! Próbálok a gyerekeinknek igazi summerhill-i nevelést biztosítani.

TF: – És mi is az pontosan?

T: – Summerhill…  Summerhill arra tanítja a gyerekeket, hogy irányítani tudják önmagukat.  Az elméjüket, a testüket, a kapcsolataikat, az érzelmeiket.  Használati útmutatót kapnak a saját életükhöz.

TF: -Sajnálom, de ezt sajnos nem lehet mérni.

T: – Ön erre vágyott, amikor gyerek volt?

….És te? Te mire vágytál, amikor gyerek voltál? Mit szeretnél a gyerekeidre hagyni?

ÉRDEMES MEGFIGYELNI AZ ANYA VÍVÓDÁSAIT, KÉSŐBB AZ ÖNKRITIKÁIT. VAJON, MAGUNKRA ISMERÜNK?

MEGJELENT A SZABAD GONDOLAT 6. SZÁMÁNAK MEGHALLGATHATÓ VÁLTOZATA!

KATTINTS IDE:

https://szabadgondolat.wordpress.com/2013/03/18/szabad-gondolat-6-audio/

Reklámok
Categories: Minden | Címkék: , , , , , , , , , , , | 5 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

5 thoughts on “Felnőtt Gyerekek – Summerhill

 1. Schmidt Károly

  Köszönöm, hogy olvashattam ezt az írást. Számomra a leglényegesebb gondolat: “A társadalomnak lassan már nincs is szüksége kimondott kritikára, mert önpusztító beállítottságával kritizálja ő saját magát.” Én azt a “lassan” szót is kivenném a mondatból. Mindez – szerény véleményem szerint – azt is jelenti, hogy MINDENKI forduljon befelé, s ha már saját magán nincs mit kritizálni, akkor máris bekövetkezett a pozitív változás. Ehhez azért szükségeltetik NÉMI tudatosság. Tudom, még sokan vannak, akik a pozitív gondolkodású, másokért tenni vágyó és akaró emberekből élnek, – DE MÁR FOGYNAK, s ez így van jól.
  Szép és szeretetteljes napokat kívánok MINDENKINEK, szeretettel: Schmidt Károly.

 2. Boros Erika

  Üdvözlet mindenkinek!

  Hálás köszönetem az oldal szerkesztőjének(inek) a lehetőségért, hogy megnézhettem és ráadásul magyar felirattal ezt a fantasztikus filmet. Az még nagyobb kedvet adott a film megnézéséhez, hogy igaz történeten alapszik és nem az emberi elme szüleménye csupán.
  Naponta jelennek meg könyvek hasonló témával, hogy “hogyan legyünk jó szülők”, de az eddigi olvasmányaim alapján csak még jobban össze zavarodtam, ugyanis az már rég dereng, hogy az elődeink által mutatott és átadott nevelési példát nem célszerű követni, ami nem szólt másról, mint hogy jónak, “szófogadónak” és engedékenynek kell lenni mindig, minden körülmények között és akkor egy emberhez méltó életet élhetünk, arról viszont nem volt tudomásuk, hogy a sok ki nem mondott igazság, elfojtott indulat nem jó másra, mint megtanítani hazudni úgy a külvilágnak, mint önmagunknak.
  Gyakorlott szülőnek még semmiképp nem mondhatom magam, ugyanis bő négy éve csupán, hogy gyakorlom ezt a számomra legnemesebb és egyben a legnehezebb feladatot, de amire nap mint nap tanítanak a gyerekeim (ketten vannak 🙂 ) az nem más, mint az őszinteség mindennel és mindenkivel kapcsolatban. Minden mondatukat komolyan veszem és próbálom a világot az ők szemszögükből figyelni és sokszor elcsodálkozom, hogy mennyire egyszerűen és játékosan mondanak ki olyan okosságokat, amin mi “felnőttek” napokig, esetleg hetekig agyalnánk.
  Számomra a film mondanivalója is ugyanez, amivel még kiegészíteném, hogy a mostanában (elmúlt kb. 10 év) a Földre leszülető lelkek azért érkeznek, hogy tanítsanak bennünket, éppen ezért hagynunk kell őket szárnyalni, szabadon megnyilvánulni és biztosak lehetünk, hogy Ők hozzák el a megváltást a jelen kor embereinek.
  Ami még egy szintén örvendetes hír, hogy vannak önálló elképzelések és csak idő kérdése a kivitelezés, hogy körzetünkben is létesüljön egy hasonló elven működő intézmény, mint ami a filmben is látható.
  Köszönöm a lehetőséget és további szép napot kívánok mindenkinek!!
  Szeretettel:
  Erika

 3. Emő

  Köszönöm.

 4. Visszajelzés: Szabad Oktatás |

 5. Visszajelzés: Az iskolázatlan gyermek története |

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.