DISZNÓ ÉS EMBER (A XXI. századi ember tragédiája) – Újévi köszöntő

MI AZ IGAZ?

Semmi nem igaz számodra abból, amit olvasol, abból, amit mondanak neked, abból, amit mutatnak neked, kivéve azt, aminek igazságáról már te magad is személyesen meggyőződtél, melynek igazsága már benned is él. Ha ez nem így van, minden, amit érzékelsz, agyadban raktározol, nyers, hasznavehetetlen információ marad, ami csak abban segít neked, hogy abbahagyd a keresést. A hangos áltanítók (eltanítók) is csak ebben tudnak neked segíteni: elhitetik veled, hogy a nagy igazságot megkaphatod valaki szavaiból, és ezért te abbahagyod a keresést. Más szavából legfeljebb csak utólagos visszaigazolást, megerősítést kaphatsz személyes felfedezéseid valódiságára, hogy ne hidd azt, hogy elvesztél!
Ne szakítsd meg a személyes tapasztalatokon, megértéseken, felismeréseken alapuló felfedezőutat, mert ez szabaddá válásod egyetlen valós eszköze. Ekképp annak is, hogy az igazság tüze lángra lobbanjon, és világítson benned.
A lét legnagyobb igazságai is csak ártanak neked, leterhelnek, fékeznek téged, ha azok érdemtelenül kerülnek hozzád, mint valami nyeremény-információcsomag. Vésd az eszedbe, hogy a világ legbölcsebb emberei sem tudják odaadni neked azokat a szellemi kincseket, melyek megszerzése a te személyes kötelességed.
Valahányszor azt gondolod, hogy megtaláltad az igazi tanítót, az igazi mestert, ki elvezet majd téged a célba, tévedsz, súlyosan bántalmazod magad, mert nem létezik olyan hús-vér földi halandó, nincs az a szellemi világból érkező segítség, kinek jogában állna ezt megtenni. Ez a te kötelességed, ez a te utad. TE választottad magadnak. Ezek a sorok is csak ártanak neked, ha elhiszed, hogy igazak, legfeljebb csak abban segíthetnek, hogy letöröld a port arról, ami a kezdetektől fogva benned él. Tudd, hogy ha elfogadtál valakit vezetődnek, ugyanazt tetted mint eddig: MEGVEZETŐT választottál magadnak! A világ attól olyan, amilyen mert az ember elhitte, hogy őt vezetni kell. Szellemi, spirituális, politikai, vallási, gazdasági vezető. Teljesen mindegy! Vannak, akiket hús-vér emberek vezetnek. Másokat meg szellemi lények. Fel sem merül benned a kérdés, hogy aki úgy gondolja, hogy téged irányítani kell, a te létezésed jogosultságát kérdőjelezi meg? Az én laptopomat is irányítani kell, az autómat is, az összes gépet irányítani kell, mert ezek “élettelen” gondolkodásra, önálló döntéshozatalra képtelen testek. De téged miért kéne irányítani? Te miért akarnál úgy viselkedni mint az én laptopom? Miért fogadnád el gondolkodás nélkül az én kijelentéseimet, vagy a más kijelentéseit? TE mitől vagy TE, ha téged is folyton irányítani kell? Mi a te részed az EGÉSZben, ha hiszel az avatott irányítókban, “tanítókban”, és gondolkodás nélkül elfogadsz minden utasítást, mint az én számítógépem. Egyáltalán miért van rád szükség, ha te az vagy, amit a szellemi szférákból érkező  üzenetek diktálnak neked, vagy amit a spirituális tanítóid diktálnak neked?  Én mint a te embertársad, mi hasznodat vehetem, ha te folyton külső utasításokat, igazgatásokat tolmácsolsz felém?

Ha az vagy, amit a szellemek mondanak neked, nincs rád szükségem!
Ha az vagy, amit a politikai, vallási, spirituális vezetőid mondanak neked, számomra hasznavehetetlen vagy!
Ha az vagy, aki vagy, aki tisztán, őszintén, félelem és kondicionálás nélkül, szabadon vagy, ajándék vagy számomra, ki minden gesztusával, minden formai megnyilvánulásával az én igaz megszületésemet szorgalmazza. (Angolul olvastam valahol, hogy eredetinek születtél, ne halj meg másolatként!)

Attól van ennyi önállóságát elvesztett, impotens és életképtelen ember a földön, mert megfeledkeztünk isteni mivoltunkról, birka létünkhöz meg eszeveszett módon ragaszkodunk.
Sok érdekes előadás kering az interneten, sok érdekes könyv, sok érdekes szónoklat, amelyek a valóságot próbálják megmutatni neked. Egy dolgot ne feledj: NEM A TIED! Lehet, hogy semmi közöd hozzá! Lehet, hogy szépen hangzik, és vágyol rá, hogy örökbe fogadd, de a tied soha nem lehet, hacsak nem benned, nem belőled született. Még ha a lét legnagyobb igazságait is tartalmazzák, a tiéd nem lehet, amíg benned is meg nem született. Csak egy néhány név azok közül, akiknek szinte minden szavát mennyei mannaként fogyasztod: Müller Péter, Villás Béla, Hamvas Béla, Balogh Béla, Géczy Gábor és a többi magyar “spirituális szónok”, Ramtha, Sai Baba, Krishnamurti, Deepak Chopra és a többi indiai tanító, Buddha, Jézus és a szentek, Szókratész és a többi filozófus, a Dalai Láma, a pápa, David Icke, Albert Einstein, Eckhart Tolle,… és még sorolhatnám sokáig. Ha találkozol “tanításaikkal”, csak azt fogadd el belőlük, aminek igazságát már te is megélted. Legyen az két százalék, legyen az nyolcvan….teljesen mindegy. Ha többet fogadsz el, mint amennyit megértesz, a többlet csak terhel, lassít és késleltet téged utadon. Ne isteníts senkit! Vagy ha már arra van szükséged, hogy isteníts, akkor isteníts, de mindent és mindenkit! Ha valakit istenítesz, azon kívül, hogy magadat félrevezeted, az istenített személyt is a pokolra küldöd, mert ő is hús vér ember, még ő sem vetkőzte le az emberi forma korlátait, még nem teljesen szabad, és könnyen visszaeshet a káprázat, a mézes-mázas szavak rabságába. Kíméld meg őket  rajongásodtól, hódolatodtól, imádatodtól, mert ha igazak, nincs rá szükségük, ha hamisak, vagy csak félig igazak, akkor a pokolra küldöd őket! Ha szabad vagy, elmehetsz templomba, elmehetsz egy közös meditációra, meghallgathatsz tanításokat, de egy kis részigazságért, amit ott hallasz, nem fogsz elfogadni egy egész veder moslékot. Az igazság parányi részeit mindenhol megtalálhatod! Meg a templomban, de meg a gyilkos szájában is! De ha azt hiszed, hogy az igazság egy töredéke miatt az egész prédikáció színtiszta igazság, jaj neked!

diszno ember

Többször utaltam rá, hogy mivel a káprázat, a hangzatos szavak, a formák világának rabja vagy, a tanítót is a díszletekben a hangzatos szónoklatok mögött keresed, és  ily módon csak az áltanítókat, az eltanítókat találod, kik szavai függőséget okoznak mint az alkohol vagy a kábítószer. Így nem lehetsz szabad! Ha szabad nem lehetsz, igaz sem lehetsz. Elbuksz! Ismételned kell. Az egyszerűségben, a csendben a közvetlen környezetedben már nem is keresel, mert a nagy nevek, a professzorok, a doktorok, a brit tudósok, az avatott tekintélyek elmondják neked a tutit. Azt tudtad-e, hogy brit tudósok bebizonyították, hogy te mindent beveszel, ami úgy kezdődik, hogy a brit tudósok bebizonyították, hogy …? 🙂 Már rég nem látod, hogy minden, amit legsürgősebben tudnod kéne, ott van a közvetlen környezetedben, a barátod, édesanyád, édesapád, a gyerekeid, a szomszéd, a lakótársad személyében. Addig, amíg ellenszenvet érzel, bárkivel szemben, addig van, amit megértened ott helyben, ahol éppen vagy! Teljesen hiábavaló a távolt, a nagy mesterek, az avatott tekintélyek, a Jézusok és a Buddhák szavait fürkészned, mert CSAK KÉSLELTETED MAGAD! Érted-e már, miért aggódik édesanyád? Érted-e már, miért sír a gyermek? Érted-e már, miért haragszik a szomszéd? Érted-e már, hogy miért lop tőled a tolvaj? Érted-e már, miért hazudik a gyerek? Érted-e már, miért fél őszinte lenni hozzád? Hagyd a fenébe Buddhát! Ne zaklasd Jézust! Hagyd békén a szenteket! Ne hizlald a káprázat labirintusa rabságában tévelygő áltanítók, szónokok egóját! Mentsd meg őket a pokol tüzétől! Nézz szét magad körül, gyűjtsd össze az elhalasztott leckéket, vedd át őket újra meg újra, addig, amíg megérted. Kérd a léttől, melynek te is része vagy, hogy segítsen helyreállítani a figyelmed, a szelídséged, a szerénységed. Keresd az egyszerűt, hogy megtaláld benne a nagyszerűt. Ne nézz a távolba addig, amíg nem látod, körülötted mi van. Ne pazarold a figyelmed a kintre, amíg bent üresség honol. A szénaboglyát sem kintről befele rakják! Keresd meg magodat/ önmagadat, és arra építs. Kintről befelé már milliószor megpróbáltad, láthattad, hogy nem megy. Próbáld egyet fordítva. Figyeld, mire jutsz.

Hol van a figyelmed, a te értékes figyelmed? Túl az Óperencián? Ki vitte oda, és miért? Ki hozza onnét majd vissza, és hogyan?

Reklámok
Categories: Minden | 9 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

9 thoughts on “DISZNÓ ÉS EMBER (A XXI. századi ember tragédiája) – Újévi köszöntő

 1. szaradafa

  érdekes dolgot csináltam húsz évvel ezelőtt. Feláldoztam két ilyen zseb bibliát és kivágtam Jézusnak a mondásait, példázatait. Ami állítólag az ő szájából jött ki. Nem azokat a verseket vágtam ki, ahol hivatkozik valaki rá, hanem csak azokat, amiket mondhatott. Első látásra mérlegre tettem, mennyiségileg mi foglalkoztatta inkább. Majdnem száz százalékban a szeretetre és a két ingedből az egyiket oszd megre teszi mindig a hangsúlyt, “ahogy az én mennyei Atyám, úgy én is”. Sehol nem említ semmiféle egyházalapítást. Ezért tetszett meg nekem Jézus. Annyira, hogy nem is álltam neki keresgélni az indiai meg arab bölcsességekben a lényeget.
  Azt mondják, hogy a nyugati népek inkább keresztények, meg azt is, hogy a nyugati társadalom ama k…a kapitalista világnézet. Ehhez viszonyítva ma Indiában több millió gyermek kényszerül dolgozni már ötéves korától. Egy ilyen népnek az istenképe kösz, de nem kell, legyen akármilyen emelkedett.

 2. Albert Sándor

  szaradafa, nagyon tetszik ez konkrét megközelítés, mert sok érzékeny és valós kapcsolódási pontot kínál. Számodra, úgy tűnik, nagyon fontos hogy az ideáljaink, képzeteink milyen életet eredményeznek, itt, most a földi életben, és ez egy teljesen egészséges megközelítés.

  El-elmélkedem azon, hogy az ábrahámi vallások Istene, az Atya, az ha tényleg egyetlen Isten, és Atya, akkor az hinduk, buddhisták, sőt ateisták Istene és Atyja is. És ha hiszünk ebben az Atyában, akkor egy levél sem eshet le egy fáról az Ő tudta, akarata, engedélye nélkül. És ha ez így van, akkor az Ő nagy böcsességében biztosan ma is szán valami szerepet a hinduk, a buddhisták, vagy akár a polinéziaiak hitének is, ellenkező esetben minek tartja fent ezeket (tudom ez kétségbevonható, mert lehetne ezt úgy is látni mint emberfeletti lázadó lények vagy az ember csökönyös szabad akaratának eredményét, de akkor már ítélkeznünk kellene). Amire személyes élettapasztalatom tanított – hangsúlyosabb a mai információs forradalom világában – hogy ezek is lehetnek jók, valakinek, valamikor, sőt, vannak esetek, helyzetek amikor épp egy ilyen úton kell járni mert adott élethelyzetünknek, vagy képességeinkhez egy ilyen áll közelebb, mert azt viszont nem fogadhatom el hogy csak egyetlen kinyilatkoztatási forma lenne a teljes érvényű igazság, ez olyan lenne mintha azt mondanám, a fehér ember a legszebb, bármilyen szép is, csúnyán leég a szavanna perszelő napjának tüzében.

  Nem is állítom, hogy minden hagyomány, vallás egyenértékű, ez is tévedés lenne, mert akkor az egészet le lehetne írni a viszonylagosságra hivatkozva, ahogy a materialista, világi ember írja le ezeket, mint az emberiség gyerekkorának naiv képzeletéből fakadó álmokat, vagy lídérceket. Azt hiszem, még a legutolsó isten hátamögötti sámánhitben, vagy animizmusban is rejlik valami bölcsesség, és azt is hiszem, hogy az az egyetlen valóság ami a földi lét minden sokszínűsége mögött egyetlen festménybe, szimfóniába olvad, a gyarló emberi gondolkodás nyelvére is lefordítható. Ez talán a zavar oka is, hogy a Nagy Könyvből sokan, sokat idéztek, olvastak, fordítottak, de mivel mindig az adott kor emberét kellett megszólítani, így a fordítások más más szemszögből, más más nyelven történtek. Azt is hiszem, hogy mindenkinek van lehetősége megtanulni olvasni, de amíg nem tudunk, addig szükségünk van a saját nyelvünkön beszélő fordításokra.

  Az hogy valaki eljutott tapsztalás nélkül, egy vallás, hagyomány által, a láthatatlan, közvetlenül megfoghatatlan valóság létezésének hitéhez, vagy akár csak annak belátásához, hogy ilyen lehetséges, az az élet nagy ajándéka. Ez legtöbbször kis, apró lépésekben történik, és tapasztalatom szerint még az ateizmus, vagy önromboló szenvedély, vagy az általad említett élhetetlenség is lehet az út teljes értékű állomása.

 3. Huliganthropus

  Az emberek többsége sajnos mások gondolataira szorul, azokat eltanulja, később magáénak véli. Kevés az igazi gondolkodó, aki eredményre is jut gondolatai felett.
  Így vagyok ezzel magam is. Legtöbbször mások pozitív-negatív megnyilvánulásai indítják be gondolataimat. Itt a hangsúly, itt a különbözőség isten és ember között. Az embernek gondolatcsírákra van szüksége, még a bölcsnek is, hogy létrehozzon bármit. Ezért képtelen spontán teremteni. S milyen kifejező a nyelvünk: gondokból gondolatok, azokból megoldások születnek. De mivel mindenkinek más gondja-baja van, gondolataik, megoldásaik eltérőek. Ez vonatkozik a vallásokra is, azok sokszínűsége ugyanerre vezethető vissza. A vallásalapítókat, dogmákat, eszméket követő tömegek egy-egy gond-gondolat-kolomp zúgása bírja rá az egyirányú botorkálásra, gondolatlegelő-keresésre, s ki útjáról letér, kiközösítik. Letérni pedig nem könnyű mert a lehajtott fejű sűrűn özönlő csordában sem megállni, sem visszafordulni nincs lehetőség. S ki felnézne égre emelve szemét, az is, míg a szem ellát, a nyájat látja, csak azok bégetését és megcsömörlött bőgését hallja. Négylábú állatnak szárnya pedig sosem nő.
  Hová soroljam hát magam, ki nem birka már a Jézusi nyájban, se nem disznó Kirké szigetén, nem szolgája sem kelet, sem nyugat isteneinek, s még bölcsnek sem mondhatom magam? Féreg vagyok tán csak egy ősöreg égig érő fában, a nagy nyájak vonulásai szélén.
  Felfelé törnék paták felvert porából, de végtelen a magasság. Arra várok, szárnyam nőljön… s ha nap heve elégeti majd e szárnyat, legalább egyszer ÉN… (innentől megfogalmazhatatlan)

  • Egyedul jottel a vilagra (szuloanyad egy generacio tavlatabol viszonyult hozzad), es egyedul fogsz majd tavozni is. A nyajat nem viheted magaddal, nem is azert elsz, hogy ezt tedd. A nyaj sem vihet teged magaval, le sem fekezhet. Ha ezt felismered, fuggetlenul tokeletesitheted magad, mert ez a fo feladatod. A fuggetlenne valashoz megkapod a felsobb hatalom segitseget, a tobbi mar rajtad mulik. Nincs halando foldi ero, amely kepes lenne teged korlatozni tudati kibontakozasodban, az ezt elosegito eletutadban, ha a “Gondviseles” oltalmaba vett, mert erre erdemesnek itelt.

 4. Elkovettem azt a hibat, hogy elobb olvastam el Huliganthropus hozzaszolasat, mint azt, amihez o hozzaszolt.
  Nos, utolag elolvastam a bevezetot, melyhez nekem is van mondanivalom.
  A gyemant is csak hosszu csiszolas utan tokeletes.
  Az ember onmagatol nem kepes kibontakozni. Surlodnia kell a tomegekkel, s csak a masokbol raragadt ismeretekbol lesz kepes kihamozni onmagat. Minel tobb tanitomester tanitasat ismeri meg, annal jobban el tudja donteni, mi az ami szamara fontos, mi az, ami az o egyenisegenek hasznos. Mint a Desiderata – http://www.sfheart.com/desiderata.html – is utal ra, mindenkitol tanulhatunk valamit, meg a buta embertol is:
  (Speak your truth quietly and clearly; and listen to others,
  even to the dull and ignorant; they too have their story.)
  A tobbit a fenn emlitett hozzaszolasomban mar megfogalmaztam.
  Az irasnak a lenyegi uzenetevel, mely szabadsagra es onallosagra osztokel, termeszetesen maximalisan egyetertek.

  • Huliganthropus Agriensis

   🙂 Írtam ott előbb, hogy mások gondolatcsírái röptetnek új szférákba tűnődni engemet. Ne várd, hogy ugyanarról írjak, mint a cikk. De látom megfogott. Soha ne vedd komolyan, ha tőlem olvasol. 🙂

   • Én is Jézus mondásait szedtem őssze de elemeztem őket ugy! Volt aminek még ma sem hallom vagy látom az értelmét majd amikor hallására látására beérek az is meglesz.

    Viszont a világban élni vagy vele az kettő!

    A világban élés csiszol annyirra, hogy a koszos ásványból szikrázó gyémánt legyen……

 5. MonikaK

  A mai ember a kereszteny nyelven aki a “vilagban” el, és a vilag szavara hallgat, nem tud szabad lenni. Vilagban élni azokat a dolgokat jelenti amikkel mindennap szembe kell hogy nezzunk. Materializmus, masokkal szembeni eloitelet, hazassagtores, balvanyimadat, engedetlenseg… Stb. Ezek magunk ellen tortennek, az a jambor lelek ellen amik voltunk mielott meglattuk, és elkeztuk kovetni a vilagot. Sajat magunk probaljuk ezt eltiporni.
  Sajat tapasztalasomon keresztul, en ezt a jambor lelket Jezus Által, és az o emberei (vagyis a kereszteny- szinten Jezust hivo- emberek) tudtak nekem ezt megmutatni.
  Szeretetet kapni kell, a megbocsajtast elnyerjuk.
  Toprengesem, és meditaciom, és hosszu évi tapasztalataim azt bizonyitjak, hogy igenis az igazsag, és szeretet bearanyozza eletunket, nekunk csak nyitotnak kell ra lenni.

  Ezt hogyan vagyunk kepesek ilyen korban:

  Halgassunk meg masokat, probaljuk meg leirni, vagy megjegyezni amit a masik mondd és elgondolkozni rajta, addig mig valami pozitivat nem talalunk benne.
  Legyünk turelmesek, és varjunk a masikra, Ne siettessunk. (Az informació adva van, de feldolgozas alatt van. Koszonjuk szives turelmet.)
  Engedjunk az erzeseknek, és engedjuk el ami faj. Lepjunk tul az evek oat cipelt nehez lancok sulyan, és probaljuk meg szeretni azt aki bantott, egy kedves szoval: megbocsajtom.
  Ne add fel a szeretetet gyakorolni, hiszen sok embernek csak az hianyzik az eletebol.
  Remeny a valtozasra, és a tudat hogy velem megtortent, mindent bebizonyitott szamomra. En biztosan tudom mondani hogy Jezus bennem el, azzal a lelekkel aki alazatos, és lealacsonyodik, mert a büszke szivben nem talalsz ra a szeretetre.

  Egy ujjaszuletett Lelek.

 6. diamondmiller

  Szükséged van egy finanszírozásra, és a bankok csalódást okoztak neked. Florida USA-ban élünk, és ma boldog nő vagyok? Mondtam magamnak, hogy bármely olyan kölcsönhitelező, aki megváltoztathatja az életemet és a családom életét, utalok minden olyan személyre, aki hitelt keres. Ha hitelre van szüksége, és 100% -ban biztos a hitel visszafizetéséről, kérjük, vegye fel velük a kapcsolatot, és kérjük, mondja meg nekik, hogy Mrs. Sharon Coolidge Lynn erre hivatkozott.
  diamondmiller581@gmail.com

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.