Miben segíthet a Pozitív Gondolkodás?

Dublin’s Famine Statues 2_01Kedves olvasó! Sajnos, újból olyan falatokat teszek a terítékre, melyek talán kicsit nehezen fognak csúszni. Nem tehetem másképp, ugyanis úgy döntöttem, hogy addig írom a szabad gondolatokat, amíg igazán szabad utat tudok engedni nekik, nem láncolom semmiféle eszmei ragaszkodáshoz-kötődéshez őket. Ily módon szeretném élénkíteni az olvasók valóságtudatát.

A pozitív gondolkodásról írtam már röviden, amit be is idéznék ide, hogy érthetőbb legyen, miről szól ez a bejegyzés:

Szabad Gondolat 2012.08.24: AZ “IGAZSÁG” HELYETT JÓSÁG, VALÓSÁG HELYETT “POZITÍV” GONDOLATOK

Nehéz látni, hogy a “rossz” pont az által teremtődik, hogy valamit “jónak” nevezünk. A dualizmus (a jó és a rossz) világában az emberek neveltetésüknek (programoknak) köszönhetően a jó jelzővel illetett dolgokhoz már-már betegesen ragaszkodnak, míg a “rosszat” nemcsak, hogy elutasítják, hanem egyenesen hátat fordítanak neki, nem véve észre, hogy ily módon nem kaphatnak teljes képet a lét egészéről, annak teljes valóságáról.
Mint egy számítógépes program működik az ember fejében egy kis beültetett mechanizmus, mely arra ösztönzi őt, hogy gondolkodás nélkül hátat fordítson a “rossznak” és a “jót” válassza. (Honnét jönnek ezek a programok?)
Ekképp az ember a valóság teljes megismerése helyett annak a jónak, pozitívnak ítélt töredékét választja, ami csupán parányi része annak, ami valójában VAN. Ebből a magatartásból ered a megrendíthetetlen vakság és a sötétség. Csak így történhet meg, hogy emberek születnek, majd eltűnnek, anélkül, hogy a leghalványabb fogalmuk is lenne a lét “IGAZÁRÓL”. Csak így történhet meg az, hogy amikor jön a fájdalom, a szenvedés, azt mondják, hogy az “élet igazságtalan”. Mit tudsz te az élet igazságáról? Mennyi esélyt adtál magadnak, hogy megismerkedj vele? Látod már, hogy folyamatosan hátat fordítottál az igazságnak, a valóságnak és a “JÓT, A POZITÍVAT” választottad. Azt szeretném, hogy jussanak eszedbe ezek a sorok, amikor fájdalmat érzel, amikor szenvedsz.

Utánanéztem, hogy az első és második világháború összesen 77 millió emberáldozatot követelt, ezzel szemben a feltehetőleg Amerikából (szerintem meg nagyon okos manipulátoroktól) startoló, az egész világot átmosó pozitív gondolkodás több milliárdot. A teremtő azt üzente, hogy ne ítéljük meg a dolgokat, mi mégis ketté választottuk a valóságot pozitívra és negatívra, hogy megtagadhassuk, hogy szemet hunyhassunk a valóság egy jelentős része felett. És nemcsak, hogy ketté választottuk, hanem hadjáratokat indítottunk az általunk rossznak bélyegzett jelenségek, emberek ellen, aminek következtében emberek milliói vesztették életüket. Legtöbbször fel sem merült bennünk a gondolat, hogy lehet, amit mi rossznak nevezünk, azt más a jó címkével látja el. Ennyit az elfogadásról, a toleranciáról. Fölösleges elfordítani a tekintetünk az általunk negatívnak ítélt dolgokról, mert előbb-utóbb csak szembe találjuk magunkat velük.

A pozitív gondolkodással, mint kifejezés, és jelenség, ha nem csal az emlékezetem, akkor találkoztam először, amikor az American Way (Amway) beloccsant a keleti blokkba. Tyűűű akkor mennyi pozitív gondolkodású ember volt. Kazettáról hallgatta a székely, hogyan kell pozitívvá válni, hogyan lehet milliókat csinálni, hogyan lehet sikeres lenni, hogyan lehet nagy kocsit venni, nagy házat építeni. Nem akarta észrevenni, hogy már akkor a suskáról szólt a pozitív gondolkodás, és a lelkek intenzívebb korhadásnak indultak odabenn. Természetesen elfogadom, hogy mindenki mást nevez sikernek, de úgy érzem, néha hasznos lehet feltenni a kérdést, hogy Mi marad, ha…?
Feltételezem, hogy a Titok című műalkotás is tetszik? Az volt a másik nagy pozitív gondolkodás hullám, amit a gyarló ember bevett mint fejfájásra a pirulát. Természetesen az is az anyagi dolgokra, a “money makingre” volt kiélezve, mint az Amway kazetták: robotolj, és fogyassz, amíg bírod szusszal, még véletlenül se gondolkodj! Soha nem jutottam a felénél tovább, pedig meg volt bennem a “jóindulat”.
Emlékeszem hogy a gibraltári munkaadóm milyen lelkesen közölte, hogy felfedezett egy nagyon szuper könyvet. Címe The Secret (A titok), …és hogy az milyen nagy sikereket hozott neki. Eltelt egy kis idő, olyan levelet írt, mely tele volt kudarcélményekkel, panaszokkal. Na, gondoltam magamban, a titok nem vált be. Figyelmébe ajánlottam Az Ambíciótól az Értelemig című filmet (ttp://szabadgondolat.wordpress.com/2011/12/27/az-ambiciotol-az-ertelemig-a-fordulopont-ambition-to-meaning-the-shift/), bízva abban, hogy valamennyire ellensúlyozni fogja a Titok okozta “károkat”

Kedves olvasó, ha netán nehezedre esik egy csavargó által felszínre hozott gondolatokat komolyan venni, akkor arra biztatlak, hogy legalább a keresztények nagy tanítójának tanácsát próbáld megérteni, és megfogadni, hogy elkerülhesd a jövőbeli szenvedéseid, csalódásaid, fájdalmaid egy részét: NE ÍTÉLJ! Ez többet jelent, mint gondolnád. Gondolkodj el. Keress egy kis csendet és elmélkedj. Ne bízd másra, hogy helyetted gondolkodjon, mert az igazi születésed még várat magára!

Szeretettel,

“egy Szabad Gondolat”

Ha továbbolvasnád: https://szabadgondolat.wordpress.com/2012/12/08/pozitiv-vagy-negativ/

Reklámok
Categories: Minden | 4 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

4 thoughts on “Miben segíthet a Pozitív Gondolkodás?

 1. A film nekem nem indul el, szerzői jogokra hivatkozva.
  Próbáltam máshol, ott elindul.
  Amúgy jó néhányszor megnéztem,
  Itt indul el(legalább is egyelőre…)
  http://terpszichologia.blog.hu/2011/07/24/a_valtas_eletunk_ertelmenek_a_megtalalasa.

 2. Visszajelzés: Pozitív vagy Negatív? « Szabad Gondolat

 3. csuzi

  Amíg itt a földön élünk, a polaritások világában élünk. Valaha evett Ádám és Éva a jó és rossz tudásának a fájáról. Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy előtte nem ismerte, nem alkalmazta a polaritást. Elfogadta a dolgokat, anélkül, hogy minősítette volna őket. Számomra a bűnbeesés, a Paradicsomból való kiűzetés csak annyit jelent, hogy Isten tudomásul vette az ember döntését, miszerint szeretné megtapasztalni a polaritásokat: bizonyos dolgokról a “jó”, másokról a “rossz” megítélést hozni – valamint elszenvedni ennek a következményeit… Hogy érdemes volt-e? Ha azt vesszük, hogy a régi állapotot nevezzük paradicsominak (“jónak”) akkor ez a döntés “rossz” volt. A nagy kérdés az, hogy ha erről így vélekedik valaki, akkor képes-e a saját életében megvalósítani az ítélkezéstől (jónak vagy rossznak nevezni bármit) mentes életet. Nem tudom. De izgalmas feladat megpróbálni, és ha valaki belevág ebbe a kalandba, akkor a belső békéje feltétlenül növekedni fog,és ez erőt ad a további éberséghez és figyelemhez.
  Anélkül, hogy a fenti soraidat jónak vagy rossznak nevezném, feltűnt, hogy Te magad is bizonyos könyveket, filmeket jónak, illetve rossznak minősítesz éppen ebben a bejegyzésben…
  Én ezekről, és más művekről is azt gondolom, hogy emberként nem pontosan egymás mellett haladunk. Van, aki annyira a félelem rabja, hogy a “Titok” könyv lelkes biztatása tud a félelmén rést ütni… Magamon azt tapasztalom, hogy bizonyos könyvek egy élethelyzetben a felismerés döbbenetes erejével hatottak, majd később újra akartam olvasni, ám teljesen érdektelennek találtam…

  • Ha megszólaltunk, már bajban is vagyunk, nem kerülhetjük el, hogy valamilyennek ítéljük a dolgokat. A figyelmet próbáltam felhívni egy másik szemléletmódra korlátos emberi eszközeimet használva. Nevezetesen arra a valós jelenségre, hogy bizonyos “segítőeszközök” arra biztatnak minket, hogy figyelmen kívül hagyjuk a valóság egy részét. Erről úgy gondolom, hogy hosszú távon mély fájdalmakat okoz. Ezért bátorkodtam “negatívnak” ítélhető sorokkal megzavarni a csendet 🙂

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.