Mi marad, ha…?

passing alone_01Gyakorlat:

Próbáld minél gyakrabban megfigyelni, miről szól a beszélgetés, melynek te is része vagy. Ekképp megtudhatod, melyek azok a dolgok, amelyek foglalkoztatnak, amelyekért élsz, amelyek “életed értelmét” képezik. Miután beazonosítottad, tudatosítottad, miről szól a beszélgetés, gondolkodj el azon, hogy ezek a dolgok, meddig maradnak életben, ha az ember megvonja tőlük a figyelmét, nem ápolja, nem táplálja, nem gondozza, nem építi, nem szépíti. Figyeld szavaidat, figyeld gondolataidat. Lásd, miért élsz, és lásd, mi marad belőle, ha te már nem vagy.

Nagy házat építesz, gondozod, újítod, szépíted. Ez a ház egy nap semmivé válik. És ez az, amiért éltél: a semmi. Vagyont halmozol, vigyázol rá, de ez is egy napon köddé lesz, és rájössz, hogy amiért éltél: semmi. Hírnevet kovácsoltál, ápoltál, növeltél. Egy napon véget ér az életed. A hírnév elszakad viselőjétől, és ami marad, az nem más, mint a semmi. Örömtárgyakat, hobbitárgyakat gyűjtesz, rendszerezel, újítasz, ápolsz, melyek egy napon a szemétbe vagy az ócska vasba kerülnek, elporladnak. Mi marad belőlük? Semmi. A nemzetért, a vallásodért harcoltál egy életen keresztül, rá áldoztad életed energiáját. Neked mi maradt? A semmi. Egy napon téged is eltemetnek, és a földnek teljesen mindegy, hogy románt, magyar, székelyt, ortodoxot vagy katolikust temetnek belé. Számára ugyanaz: egy porladó semmi. Látod-e már, hogy olyan dolgokért küzdesz, olyan falakat építesz, melyek egy szép napon a porba vésznek, semmivé lesznek?

Eddigi életed során gyűjtöttél-e már olyasvalamit, ami nem veszik a semmibe, miután a lét elveszi tőled a “járműved”?
Mi nyeli el a figyelmedet, az életenergiádat? Mid VAN neked?
Jó munkahelyed? Jó hírneved? Titulusod? Okleveled? Jó társadalmi pozíciód? Nagy házad? Szép autód? Magyarságod? Székelységed? Hazád? Vallásod? Sok szeretőd? Nagy birtokod? Nagy  vállalkozásod? Teli asztalod? Vagyonod? Birodalmad?
Ha mostanig ezekért éltél, kérlek mutass rá arra, amelyiket magaddal viheted a következő pillanatban, amikor visszaveszik tőled igaz lényed járművét/eszközét. Az eszközt kényeztetted, mely visszahull a porba, a semmibe, és te, az utas koldusként, a semmivel tarsolyában mész tovább. 

Figyelve a beszédet, a gondolatot, melynek része vagy, rájöhetsz, mire használod az életenergiádat, a lehetőséget, hogy itt lehettél, hogy járművet kaptál. Így döntheted el, hogy azok a dolgok, melyek életed értelmét képezik valósak, vagy illúzióképek, melyek szertefoszlanak, porba hullanak miután megvonod tőlük a figyelmed.

Az igazság fényét amerikaiként, magyarként, székelyként, gazdagként, katolikusként, hinduként, buddhistaként, muzulmánként, szenvedélyekkel, kötődésekkel, haraggal, vágyakkal, harciassággal teli emberként, anélkül, hogy megtapasztald a szabadság igazi ízét, lehetetlen meglátni. Pillanatnyi, mulandó örömökben lehet részed csak, melyeket az általad kergetett illúziók biztosítanak számodra, de ezek mind szertefoszlanak, amikor járművedből végleg kifogy az üzemanyag.

Szabad Gondolat 2012.11.28: BÁRÁNYBŐRBEN
A legszörnyűbb az ember hanyatlásában, hogy természetessé válik számára. A legtöbb ember, aki benne van, megöleli a romlást, és idegenkedik mindentől, ami azt megállíthatná. A romlás megállításának legelső és egyben a legnehezebb lépése: annak felismerése, ami alázat és önvizsgálat hiányában lehetetlen.

Kedves olvasó, hol van a figyelmed? Hol van a te értékes figyelmed, mely a tisztánlátás képességét, az isteni bölcsességet hivatott megszerezni számodra?
https://szabadgondolat.wordpress.com/2012/07/22/zsidozol-meghalsz/
https://szabadgondolat.wordpress.com/2012/11/29/szabad-gondolat-6/

P.S. Ezek a gondolatok akkor segíthetnek a változásokban, ha miután elolvastad és tetszett, megosztod, hogy másoknak is eszközül szolgáljanak egy másabb, egy emberibb látásmód kialakításában.

Reklámok
Categories: Minden | 2 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

2 thoughts on “Mi marad, ha…?

  1. Visszajelzés: Miben segíthet a Pozitív Gondolkodás? « Szabad Gondolat

  2. Visszajelzés: Pozitív vagy Negatív? « Szabad Gondolat

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.