Napi Szabad Gondolat – 14. hét

Kedves vendég! Ha minden nap frissiben szeretnéd olvasni a napi bejegyzéseket, görgess az oldal alján (a fekete részben) található Facebook dobozig, ahol megtalálod a legfrissebb sorokat. Ha facebook felhasználó vagy, kattints a “like” (tetszik) gombra az értesítésért.

Szabad Gondolat 2012.09.23: A KÖSZÖNET, MINT ÍTÉLET:

Állandóan megköszönöd azokat a dolgokat, melyeket jónak nevezel. Viszont elfelejted megköszönni a “rosszat”, mely még ha kényelmetlenül is érint, segít, hogy előrelépj az úton. Fontos tudnod, hogy amikor megköszönöd azt, amit jónak nevezel, és elfelejted megköszönni, amit rossznak hiszel, ítéletet mondasz a téged érő külső hatások (“Isten munkája”) felett. Két részre osztod őket: JÓK (hasznosak), valamint ROSSZAK (haszontalanok). Ily módon arra programozod magad, hogy figyelmen kívül hagyd valóságod nagy részét. A köszönéssel csak azt a téves hitet mélyíted elmédben, hogy a téged érő külső hatások nem egyforma fontosak számodra. Így hajlamossá válsz arra, hogy kevésbé figyelj a kellemetlen dolgokra, melyek a szemedet hivatottak kinyitni. (CSAK ÓVATOSAN A POZITÍV GONDOLKODÁSSAL!)
Ha nem dobálózol a köszönöm szavakkal, kizárod annak esélyét, hogy felebarátod csak a köszönetedért tegyen valamit, arra ösztönözöd őt, hogy azt tegye, ami számára is örömet okoz. Ha meg szeretnéd köszönni a “jót”, a legtöbb amit tehetsz az, hogy figyelmes vagy, és felismered a helyzetet, amikor önzetlen módon továbbadhatod az ajándékot VALAKI MÁSNAK.

Szabad Gondolat 2012.09.24: A KÖSZÖNET, MINT MEGTÉVESZTÉS:

Legtöbbször megköszönöd, ha segítenek, ha “jót” tesznek veled. De hányszor köszönöd meg a lehetőséget, hogy segíthetsz, hogy te “jót” tehetsz másokkal? Egyáltalán tudsz-e úgy segíteni, hogy megköszönhesd a végén, hogy segíthettél? Ha nem, tudnod kell, hogy áldozatot vállaltál, az igaz éned ellen cselekedtél azzal, hogy segítettél, mert az nem volt egy őszinte, szívből jövő, cselekedet, hanem csak egy önmagadat és felebarátodat megtévesztő mutatvány (színdarab). Bár látszólag “jót” cselekedtél, mivel nem a szíved hangját követve tetted azt, ártottál vele: késleltettél minimum két emberi lelket a megértés, a kiteljesedés útján. Aki a segítséged illemből, zsigerből megköszöni, abban erősít meg téged, hogy az áldozatvállalás, a színjáték helyes, dicséretre méltó dolog. Ekképp te soha nem tanulsz meg szíved hangját követve spontán módon cselekedni, szolgálni felebarátodat, és soha nem érted meg, hogy azzal is önmagad lelki fejlődését szorgalmazod. Fontos látnod, hogy a nem szívből, jövő segítés ÁRTÁS.
Ha a segítés szívből jön, és fontos megértések, felismerések övezik, akkor érzed, hogy te, a segítő vagy az, akinek jól esik megköszönni, hogy segíthetett, és nincs szükséged arra, hogy valaki hálálkodjon érte.
Ne feledd, hogy egy hamis, megjátszott segítséget sok esetben egy hamis, megjátszott köszönet követ, ami a megtévesztés egyik legkegyetlenebb eszköze!
Fontos megértened, hogy a köszönetből származó pillanatnyi öröm elenyésző az őszinte, szívből jövő szolgálat, segítés öröme mellett.

Szabad Gondolat 2012.09.25: AZ EMBERHAL

A halat nem a horgász érdekli, hanem az, hogy mit eszik. Ezt tudván, a horgász csalit készít neki, csapdát állít elé, melybe a hal tudatlanul beleúszik. A tapasztalt horgász ismerve a hal legelemibb ösztöneit, táplálkozási szokásait bedobja a csalit, és megtörténik a nagy átverés, mely a hal vesztét okozza.
A politikusok, a vallás elöljárói, a marketingesek a képzett pszichológusokkal karöltve képezik a horgászok csapatát, kik ismerik a halemberek szokásait, melyek épp úgy mint a legtöbb kifogható halnál változatlanok, meglehetősen kiszámíthatóak. A horgászok csoportokba tömörülnek, és együttes erővel indulnak a halember horgászatra, egymás között azon versenyeznek, hogy ki fogja a legtöbbet. A halemberek különböző pártok, vallási felekezetek, részvénytársaságok hálójába, majd lábasába kerülnek, ahonnét csak nagyon kevés menekülhet. Legtöbbjük odaveszik. Fontos ismételten hangsúlyozni, hogy a nagy halászokat, kik jelenléte létfontosságú, az emberhal tudatlansága, telhetetlensége és kapzsisága teremti meg! Hatalmas felelőtlenségre és tudatlanságra utal, ha az emberhal szomorú sorsáért a halászokat hibáztatja!
Vannak olyan halak is, melyek eszén még a nagy tapasztalattal rendelkező horgászok sem tudnak átjárni. Az emberhal ha megismeri, és levetkőzi ragaszkodásait, programozott szokásait, megszületik belőle a szabad ember, mely elindul a kiteljesedés felé vezető úton.

Szabad Gondolat 2012.09.26: HOBBI/SZENVEDÉLY

Ismerkedések alkalmával előszeretettel beszélsz a hobbidról, ami rendszerint egy olyan tevékenység, mellyel szabad idődet töltöd. A legtöbb esetben a hobbi szenvedéllyé válik, mi valósággal rabul ejti időd, figyelmed és életenergiád azon részét, melyet a kötelező munka nem emészt fel. Gyakran a hobbiddal kárpótolod magad egy olyan munkahely miatt, ahol nem szívesen vagy. Ha a hobbit versengés is fűszerezi (önmagaddal vagy környezeteddel), még több energiát és figyelmet követel, és még kevesebb marad az önismeretre. Büszkeséggel beszélsz hobbidról, szenvedélyedről, észre nem is véve, hogy ezen eszközökkel is megfosztod magad az önismeret lehetőségétől.
Boldogok azok, akiknek az önismeret és ez által a lét működésének ismerete a hobbijuk!
Sok esetben a hobbi is egy mesterségesen létrehozott érték, melynek ápolása, éltetése elhasználja az elhibázott munkahely által még le nem kötött figyelem és energiamennyiséget, hogy még véletlenül se maradjon egy kis rés, melyen keresztül megpillanthatod valódi önmagad.
Hol van a figyelmed? Kit és mit szolgál a te értékes figyelmed? Mikor hívod vissza, hogy újra a te fejlődésedet, lelki növekedésedet szolgálja?
Kapcsolódó bejegyzések: AZ EGÉSZSÉGES MUNKA ( https://szabadgondolat.wordpress.com/2012/09/15/napi-szabad-gondolat-11-het/), MESTERSÉGES ÉRTÉKTEREMTÉS (https://szabadgondolat.wordpress.com/2012/03/08/mestersges-rtkteremts/)

Szabad Gondolat 2012.09.27: A FŐNÖK CSAK JÓ LEHET!

Fontos látnod, hogy míg te is részt veszel a hierarchia, a ranglétra építésében, addig szükséged van főnökre. A főnök önmagában sosem lehet rossz. Mindenkinek pontosan olyan főnöke van, amilyenre épp szüksége van, hogy kellőképp stimulálva legyen az elméje, mely egyébként az ébrenlét helyett a monoton tompaságot választaná. Az, hogy jelenlegi munkahelyeden létezik a főnök-alárendelt viszony, annak a legfőbb bizonyítéka, hogy még nem vagy önálló, másokat hatalmazol fel, hogy gondolkodjanak, döntsenek helyetted. Próbáld meglátni, hogy amikor a főnököd hibáztatod saját szerencsétlenségedért, nem teszel mást, mint súlyos önkritikát gyakorolsz! A “rossz főnök” jelleme is mint minden kényelmetlen dolog az életedben csak akkor minősülhet át, ha te már megváltoztál. A rossz főnök olyan, mint egy betegség, melyet nem számolhatsz fel azon a tudatossági szinten, melyen megszerezted! Zsörtölődés helyett inkább adj hálát a létnek, hogy olyan a főnököd, amilyen, és ez által segíti felnőtté válásod.
A hierarchia, a ranglétra felső szintjein lévő egyedek jellemét az alsóbb szintek lakói formálják. Lásd, hogy te vagy a rossz főnök megteremtője! Ha figyelmesen járod az utad, előbb vagy utóbb már nem lesz szükséged erre a tapasztalatra, nem lesz főnököd, helyette egy veled teljesen azonos értékű/rangú munkatársat kapsz, akivel hatékonyan tudjátok végezni a közös munkát. Ébresztő! Változz! Szelídítsd meg a főnököd! Mire vársz? Mitől félsz? Még meddig?
Kapcsolódó bejegyzések: https://szabadgondolat.wordpress.com/2011/05/31/letegeztelek/

Szabad Gondolat 2012.09.28: MIT AKAR TŐLED AZ “ISTEN”?

Az embernek van egy veleszületett igénye arra, hogy felfedezze, megismerje a “határain túlit”. Mélyen érzi, hogy van egy REND, ami az ő értelmén, felfogó képességén, érzékei határain túl van, mi áthatja az élet működését. Ezt a Rendet tetszés szerint nevezhetjük Istennek is, de mivel ez a szó mára egy meglehetősen elkurvult, sokértelmű, mézzel mázzal megkent fogalommá lett, ezért egészségesebb a REND kifejezést használni. Erről nyugodtan elmondhatjuk, hogy mindenható, azaz mindent átható, mindenben jelenlévő.
Az ember saját emberi mivoltát megismerve (önismeret) elindulhat (-na) a korlátain túli valóság felderítésére. De ő ehelyett mit tesz? Egy bizonyos dogmához -nyugodtan nevezhetjük tündérmesének is- kötött vak hitet választ, és alszik tovább. Ezzel korlátait nemhogy eltörli, hanem ellenkezőleg: erősíti, tovább építi.
A lét egyetlen elvárása részedről, hogy ne hagyd abba az ismerkedést vele, ne hagyd abba a keresést! Ha már része lettél, értsd, érezd, mit jelent ez! Ahhoz, hogy igent mondhass a lelki fejlődésre, fontos értened, hogy a “hittel” önmagad, és az által lét mélyebb megértésének lehetőségére mondasz határozott NEM-et, félelmeid tárházát növeled. Ez minden lelki gyötrődés, fájdalom és szenvedés forrása. Sajnos még nem született meg ezen a földön az a gyógyító, orvos vagy csodaszer ami ezt a fájdalmat elvehetné tőled.
Hol van a figyelmed? Kit és mit szolgál a te értékes figyelmed? Mikor hívod vissza, mikor állítod saját gazdája szolgálatába?

Szabad Gondolat 2012.09.29: A HÁBORÚ ALAPANYAGA:

A háború, a brutalitás, az egymással szembeni könyörtelenség, az ellenségeskedés egyértelműen a tudatlanságnak, a vakságnak, az értelem teljes hiányának tudható be. A fentiek meg a vak hit, a törvények, a szabályok, a társadalmi sémák rákos terjedésének, beteges elburjánzásának, valamint az értelem hiányának a következményei. A harcosokat nem értelemmel nevelik, hanem szabályokkal idomítják/programozzák.
Amíg a tanügyi intézmények melyek önkényesen bekebelezik a fiatal elméket, ezeket a sémákat, törvényeket, megkérdőjelezhetetlen társadalmi szabályokat, valótlan mesébe illő történeteket, győztesek által írt történelmet ültetik a még könnyen sebezhető fiatal elmékbe, ahelyett, hogy a megértést serkentsék, az önálló/egyedi gondolkodásra, felelősségtudatra neveljék őket, addig addig az emberek közötti ellenségeskedés és a vérontás elkerülhetetlen. (ajánlom figyelmedbe: Pink Floyd – The Wall című filmet)
Mihelyt az ember barátjai és ellenségei tükrében egyaránt önmagát látja, a halált hozó ellenszenv nyomtalanul elillan.
!FONTOS! Ahogy a robot sem működik az őt irányító programok szoftverek nélkül, te is csak annyi szabályt, törvényt, hitet vetkőzhetsz le magadról, amennyit megértéssel tudsz helyettesíteni. A benned levő szabályok/megértés aránya annak a valós mutatója, hogy milyen mértékben vagy biorobot, és milyen mértékben ember.
Kapcsolódó bejegyzések: https://szabadgondolat.wordpress.com/2012/09/14/gondolkodsz-vagy-oltodsz-a-biorobot-szuletese/

Reklámok
Categories: Minden | 2 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

2 thoughts on “Napi Szabad Gondolat – 14. hét

  1. Huliganthropus

    Igen-igen, a halemberek. De lassan vége a halak korszakának, s a következő időkben el kell gondolkodniuk azoknak akik etetnek minket, hogy mit eszik a vízöntő 🙂

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.