Ajándék Napok

MI AZ?

Nyilván így az év derekán nem sok köze lehet a karácsonyhoz. Ha arra tippeltél volna eddig, eláruljuk, hogy nincs köze semmilyen vallási vagy más ideológiához. Az ember azon veleszületett, de útközben viszont durván elvásott igényéhez van köze, hogy önzetlen módon, anélkül, hogy anyagi vagy bármilyen más szolgáltatást várjon cserébe, adjon embertársának abból, ami adható.

Az “igazi” zenészek például elsősorban művészek, kiket mindenekelőtt nem a pénz meg az anyagi haszon gondolata mozgat. Legtöbbjük egy belső hangnak, egy feelingnek engedelmeskedve teszi azt, amit tesz. Ők alkalmasok arra, hogy önzetlenül odaadják a zenéjüket jelen esetben a gyergyói lakosnak, akinek talán egy kicsivel szebb lesz a napja, miután meghall egy szabadon szárnyaló szép hegedűszót az utcán. És ez lenne a lényeg! Ez esetben nem kifele, hanem befele “építkezünk”. Nem az a cél, hogy világraszóló fesztivált csináljunk, hanem inkább az, hogy emeljünk a város kedélyállapotán, az által, hogy önzetlenül adunk abból, amit adni tudunk. Az Ajándék Napok egyelőre egy 3 napos rendezvény lenne. Ahol rövid ideig olyan zenészek és akár más előadóművészek (pantomimesek, bűvészek, karikaturisták) szórakoztatnák kisvárosunk lakóit, akik átérzik a szívből jövő, önzetlen ajándékozás lényegét, és örömmel vesznek részt egy kis település hangulatának növelésében hangszálaikat, hangszereiket vagy egyéb eszközeiket hívva segítségül. Főképp könnyen emészthető, nem túl hangos zenére gondoltunk, mely dallamai szebbé varázsolhatják a járókelő hétköznapjait. Bármilyen elektronika nélküli, nem túl hangos melódiának, műfajnak és hangszernek helye van a rendezvényen. Lehet klasszikus, lehet népzene, lehet pop, lehet rock, lehet jazz, lehet blues, lehet gitár, lehet harmonika, lehet hegedű, lehet ütős hangszer, lehet trombita stb. Amint már említettem, más előadóművészeknek is helyük van az Ajándék Napok eseményeiben kortól, nemzetiségtől és nemtől függetlenül, amennyiben egy belső késztetést éreznek, hogy művészetüket ez alkalommal díjmentesen megosszák kis városunk lakóival.

A NÉV:

Az elején az Utcazene Fesztivál nevet szántuk szerény kis rendezvényünknek, de útközben rájöttünk, hogy annak, amit mi igazából szeretnénk, nem sok köze van ehhez a névhez. Annál is inkább, hogy, amint már korábban is említettem, nem egy heted hét országra szóló rendezvény megszervezése a lényeg, hanem inkább az, hogy egy kis színt varázsoljunk piciny városunk hétköznapjaiba. Közben az is kiderült, hogy az utcazene fesztivál létezik már, tőlünk nem is olyan távol, Szentgyörgyön. A másik fontos szempont az lenne, hogy ezen címszó alatt, más előadóművészek is részt vehessenek az eseményen (pantomimesek, karikaturisták, stb.).

AZ ÜZENET:

Az üzenete maga a neve. Láthatjuk tisztán, hogy modern európai világunkat szinte teljes mértékben a pénz mozgatja. Annyira belesüllyedtünk anyagi/ anyagias világunk útvesztőibe, hogy meggyőződésünkké vált, hogy pénz nélkül nem tudunk (együtt) létezni. Szervezőkül úgy gondoljuk, hogy ez talán lehetne másképp is, és azt hiszem, már mindannyiunknak volt része olyan tapasztalatokban, melyek kedvessé tették számunkra az önzetlen ajándékozás jelenségét. Személyes meggyőződésem, hogy aki már igazán rá van hangolódva erre a nem hétköznapi dologra, az gyakran tapasztalhatja, hogy ugyanúgy, ahogy ő önzetlenül, anyagi juttatást nem várva cserében, ingyen kínálja szolgálatait környezetének, ő is megkap szinte mindent, amire szüksége van, hogy boldog lehessen. Természetesen ezzel nem azt szeretném mondani, hogy az utcazenészeket nem lehet segíteni. Nyilván akinek, örömet okoz majd az utcán felcsendülő harmonika, hegedű, vagy gitár szó, vagy egy régi melódia dallama, az lehetőségeihez mérten nyugodtan “megajándékozhatja” az előadót egy mosollyal, egy csokoládéval, egy kis apróval, vagy akár azzal, hogy ő is rázendít a nótára. És ezt egyben mint felhívás is megfogalmaznám a járókelők irányába. Természetesen annak is örvendenénk, ha a hétköznapi életben is egyre gyakrabban éreznénk késztetést arra, hogy ajándék formájában megosszuk a “dalunkat” másokkal anélkül, hogy közben azt számigálnánk, hogy pénzben kb. mennyit is ér a szolgáltatásunk.

Egy másik fontos üzenete: AZ EMBEREK KÖZÖTTI TÁVOLSÁGOK CSÖKKENTÉSE. Sajnos nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy minél több a pénz, és a pénz utáni hajsza, annál távolabb kerülnek a szomszédok, a barátok, és a családtagok egymástól. Ezt hivatott ellensúlyozni az az alap elképzelés, hogy lehetőleg pénz nélkül, emberközelibb módszereket, és eszközöket használva szervezzük az eseményt. Az előadók helyiek által történő elszállásolása is ezt a célt hivatott szolgálni!

Egyúttal arra ösztönöznénk a helyi zenészeket, hogy néha, kedvük szerint együtt vagy szólóban kimenjenek a parkba, vagy az utcára és elhúzzanak egy két gondűző melódiát. Természetesen tegyék ezt oly módon, hogy a járókelő számára az ne irritáló, hanem élvezhető, szívet melengető legyen.

AZ ÜZENET EGY DALBAN:

!FELHÍVÁS!

A GYERGYÓIAKHOZ: Mivel a lényeg a jó kedv és a vidámság, ezért arra szeretnénk bátorítani minden helyi, vagy az esemény idején városunkba látogató járókelőt, ha jól esik, vegyen részt utcáink hangulatának felvidításában, például úgy, hogy a zenésszel együtt énekli majd a “régi nótát”.

Amennyiben tetszik a kezdeményezés, akár részt is vehetsz annak sikeresebbé vidámabbá tételében oly módon, hogy elszállásolsz egy külföldről érkező előadót. Az eseménynek csak olyan résztvevői lesznek, akik díjmentesen, fogják ajándékozni dalaikat kisvárosunknak. Ha úgy érzed, hogy nem lenne megterhelő számodra, hogy az esemény időszakára helyet, és egy kis ennivalót adj egy zenésznek, vagy szívesen részt vennél a város központjában egy bográcsos főzésen, hogy az előadókat főt étellel kínálhassuk, küldj üzenetet az alábbi lehetőséget használva. Ezzel a cselekedeteddel te is létfontosságú részévé válsz az eseménynek.

AZ ELŐADÓKHOZ: Azon gyergyói, vagy városon/országon kívüli előadóművészek, akik a fenti sorokat olvasva kedvet kaptak ahhoz, hogy hangszereikkel, hangszálaikkal vagy egyéb eszközeikkel részt vegyenek az eseményen, jelezzék szándékukat legkésőbb július 31.-ig. A jelentkezéshez kattints ide:

JELENTKEZÉS ELŐADÓKÉNT

PROGRAM:

IDŐPONT: Augusztus (2), 3, 4, 5

Kb. napi 3 másfél órás zenélés. (Ez nem végleges!)

!!!Augusztus 2.-án, este 7 órai kezdettel az előadókkal történő megbeszélés, egyeztetés. Helyszín: művelődési ház 41-es terme (Karancsi terem)!!!

Az esemény főbb helyszínei:

 • -Állomás – hogy a Gyergyóba látogatókat, zeneszóval fogadjuk
 • -Központi park (2-3 helyen egyszerre)
 • -Sétáló utca
 • -Salamon Ernő elméleti gimnázium előtt
 • -Focipálya előtti buszmegálló (1-5 között)
 • -Bucsin negyedi Park
 • -Kaufland (Péntek délután)
 • -Piac 3 bejártánál
 • -Tali melletti utca sarkán (piacnapon)
 • -Kultúrház előtt
 • -Virágnegyedi park
 • -Kórház – Fogarassy Közötti részen (Tanulók Háza melletti bódé)

Esténként az előadók a következő helyeken lépnek fel (nem végleges!):

 • -Nosztalgia kávéház
 • -Kárpátikum
 • -Living Room
 • -Múzeum Kert  stb…

Szombaton este lesz a főesemény: 

“EGYMÁSRA HANGOLVA”,

ahol az összes résztvevő a többivel harmóniában egyszerre szólaltatná meg hangszerét (Kb. 1 óra). (Nem végleges! Ötleteket javaslatokat várunk. A fenti kérdőívet lehet használni)

Vasárnap délután: ?közös zenés Piknik? (Nincs konkrétum. Minden javaslatot szívesen látunk)

MINDEN NEM ERŐLTETETT, SZÍVBŐL-JÖVŐ ÖTLETNEK HELYE VAN! ÉSZREVÉTELEDET ELKÜLDHETED HOZZÁSZÓLÁSBAN, vagy LEVÉLBEN.
 • Nincs konkrét terv! Igazodunk az előadó igényeihez. Fontos, hogy ő jól érezze magát, és hangulatát átadhassa a járókelőnek!
 • Nincs sietség!
 • Nincs nyereség!
 • Nincs veszteség!

Bővebb információk, jelentkezés: www.ajandeknapok.wordpress.com

Reklámok
Categories: Minden | Hozzászólás

Bejegyzés navigáció

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.