A Vagyon és a Mennyország

Idézve:

“- Ó nagy bölcsek, a vagyon éppen ilyen értelmetlen, hisz elvakítja a tudatlanokat. Az állandó mozgásban lévő vagyon mérhetetlen mennyiségű aggodalom melegágya, megszüli a még többre vágyódás kielégíthetetlen érzését. A vagyon nem törődik azzal, hogy kihez kerül, a jó és a gonosz egyaránt meggazdagodhat. Az emberek is csak addig jók, együtt érzők és barátságosak, míg szívüket meg nem keményíti a vagyonfelhalmozás szenvedélye. A vagyon még a bölcs tanító, a hős, a nemes lelkű, halk szavú és ügyes ember szívét is megrontja. A vagyon és a boldogság nem járnak kéz a kézben. Ritka az olyan gazdag ember, kinek nincsenek vetélytársai és ellenségei, akik mind arra várnak, hogy megrágalmazhassák.

A helyes cselekvés lótuszvirágának a vagyon olyan, akár az éjszaka, a szenvedés hófehér lótuszvirágának viszont olyan, mint a holdfény. A tiszta értelem lámpásának a vagyon olyan, akár a szél, az ellenségeskedés hullámának olyan, akár az áradás. A zavarodottság fellegeinek a vagyon jelenti a kedvező szelet, a reményvesztettség mérgének pedig a vagyon nyújt erőt. A gazdagság a gonosz gondolatok kígyójához hasonlatos, mely csak fokozza a nyomorúságtól való félelmünket. A szenvedélynélküliség kúszónövényének a gazdagság olyan, akár a halált hozó hófúvás. A gonosz vágyak baglyának a vagyon jelenti az éj sötétjét, s ehhez hasonlóan a gazdagság vet árnyat bölcsességünk teliholdjára is. A vagyon jelenlétében jó természetünk köddé válik.

Az igazat megvallva, a gazdagság ahhoz vonzódik a legjobban, akit már a halál is kiszemelt magának.

Kedves olvasó! A fenti gondolatok különböző formában mutatkoztak meg eddig a Szabad Gondolat hasábjain. Tettem már korábban is említést arra vonatkozóan, hogy, újat nem lehet mondani vagy írni. Mindig csak arról lehet beszélni, ami VAN. És tehetjük ezt oly módon, hogy mindig különböző formákat adunk neki, merthogy az ember a mostani állapotában a formák világán keresztül ismerheti meg a valóságot, pontosabban annak egy parányi részecskéjét. Ezért lett ismételten megfogalmazva, hogy ha a tisztánlátást választjuk, nem ragaszkodhatunk a formák világához. De !FIGYELEM! Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy fordítsunk hátat neki. És ismételten !FIGYELEM!. A legtöbb amit tehetünk, hogy MEGFIGYELJÜK a formák világát, mígnem átlátunk rajta. Csak így érhetjük el azt, aminek hiánya folytonos nyugtalanságot okoz lelkünknek, szenvedést a szívünknek.

Most pedig a fenti sorok értelmében arra kérlek, kedves olvasó, hogy próbáld újra átgondolni, hogy miért is mondhatta Jézus a kereskedőnek, hogy adja oda vagyonát a szegényeknek és kövese őt! Rengetegszer utaltam erre a rövidke, de FELETTÉBB FONTOS fejezetre a szentírásból. De tudatában vagyok annak a ténynek, hogy ha életem végéig még egy milliószor utalnék is rá, az sem lenne elegendő ahhoz, hogy mindenkihez elérjen annak PONTOS ÜZENETE. Igaz az, hogy a gazdagnak kevesebb az esélye, hogy meglássa a “mennyek országát”, mint a tevének, hogy keresztülsétáljon a tű hegyén. De vajon, ezt úgy értette Jézus, ahogy azt eddig (félre-)magyarázták? Vagy pedig úgy, hogy a gazdagnak olyan sok felé oszlik a figyelme, hogy az esélye, hogy megértse a jézusi jelenséget valahol a zéró és a mínusz végtelen között van. Ebben nincs semmi érthetetlen, logikátlan, követhetetlen. Egyszerűen csak arról van szó, hogy az ember minél több földi, anyagi dologra irányítja véges forrásból táplálkozó figyelmét, annál kevesebb marad a nem földi, az anyagon túli világ megértésére. Legjobb tudásom szerint csak arra kérte Jézus a kereskedőt, hogy szabadítsa ki a figyelmét, az anyag, és a formák országából, hogy megismerhesse, megláthassa a formákon és az anyagon túli országot, a mennyek országát, ahol egy tiszta képet kapunk világegyetemünk működéséről, és akár részt is vehetünk annak szebbé, csodálatosabbá, sokszínűbbé tételében. De minthogy néha a legjobb dolgok a legrosszabbat okozhatják, Jézus szavait is lehet használni lelki fejlődésünkre, valamit lelkünk butítására és tompítására egyaránt.

Ezt a bejegyzést, még lehetne folytatni, de most egyelőre nem “merem”, mert most olyan gondolatoknak kellene napvilágot látniuk, melyek megértésére talán nem minden olvasónak vannak meg a megfelelő eszközei. Hamarosan közzé teszem a már egy jó ideje beígért “Az Élet Piramisa” című előadás tömör összefoglalóját. Utána még nagyobb szabadságot engedek a gondolatoknak, bízva abban, hogy akik eljutottak oda, hogy ezeket a sorokat örömmel és megértéssel olvassák, azoknak meg van már minden eszközük az ezután következő nem túl hétköznapi gondolatok megértésére is.

Szeretettel,

“egy Szabad Gondolat”

FONTOS látnunk, hogy ebben a bejegyzésben szereplő VAGYON nem egyértelműen csak az anyagi javakat jelenti, hanem mindent, amit ember fia BIRTOKOLNI akarhat: mindenféle földi kincs, emberi kapcsolatok, funkciók, elismerés, érzések (vágy, gyűlölet, harag, szeretet). Tehát minden VAGYONNAK nevezhető, amihez az ember ragaszkodik!


Reklámok
Categories: Minden | Hozzászólás

Bejegyzés navigáció

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.