Miért nem “sóz” a Só?

A “jó fogyasztó” hajlamos arra, hogy csak akkor kapcsoljon rükvercbe, amikor már csak egy fél lépés választja el őt a sírgödrétől.  Bízom benne, kedves olvasó, hogy ha a fenti kijelentés eddig még jellemzett is téged, legalább mostantól lépéseket teszel annak érdekében, hogy ez megváltozzon.

Az elmúlt években egyre több alkalommal találkoztam azzal a jelenséggel, hogy a háziasszony elégedetlen az étel ízével. “Még mindig sótlan az étel, pedig jó bőven rakott belé.” Feltettem a kérdést magamnak, hogy vajon mi ennek az oka. Nem kell kész pénznek venni, amit írok. Egyszerűen csak szabadon engedem a gondolatokat, figyelembe véve azokat a dolgokat, amelyeket nap mint nap tapasztalok világunkról, azon belül az iparosított termelésről, a kereskedelemről, az élelmiszeriparról, sötöbö…

Felmerül a gyanú, hogy a “finomított só”-nak becézett só tömegének egy jó része nem nátrium-klorid (az étkezési só kémiai neve), hanem valami más. Más szavakkal az asztali sónk hígítva van. Köztudott, hogy jódozzák a sót. De az új dobozokon nagy betűkkel reklámozzák, hogy még Fluor is van benne. Fluor a sóban? Hát ammeg minek? Eddig csak a fogkrémben volt, mert azt is napi rendszerességgel ízlelgeti a fogyasztó . Ma már a sóban is benne van, és érdekes módon úgy reklámozzák, mintha az valami nagyon egészséges lenne, mint a bioboltos termékeken az Aloe Verát…..Érdekes….

Fluor és Jód. Mostanig csak ezekről tudtam én. De miután feltettem magamnak a kérdést, hogy vajon milyen adalékok lehetnek az emberek által használt legnépszerűbb ételízesítőben, találkoztam egy érdekes cikkel, melyet elolvasva éreztem, hogy kimegy az összes erő a végtagjaimból: A kereskedelemben forgalomban lévő só sok esetben 50 százalékban kálium-kloridot tartalmaz! Hogy miért kell a több ezer éven keresztül bevált hagyományos étkezési sót, a nátrium-kloridot fele arányban kálium-kloriddal vegyíteni, és hogy milyen hatása van a túlzott mennyiségű káliumnak az emberi szervezetre, azt megtudhatod ITT (Megtiltották, hogy gyógyszertárak árusítsák a biztonságosan kálisó mentes konyhasót. Vajon miért?)
Most egy kicsit gondolkodjunk együtt:
A só hígítva van. Ebből egyenesen az következik, hogy nem “sóz”, nem ízesít annyira, mint a nem hígított só. Mivel nem ízesít annyira, mint a nem hígított só, ezért, többet kell használni belőle, hogy ugyanazt a hatást elérjük vele. Ebből egyenesen az következik, hogy többet teszünk azokból az adalékokból is ételeinkbe, amelyekkel a sót hígítják. Tehát jódozzuk, fluorozzuk, káliumozzuk ételeinket. Minél “finomítottabb” sót használunk, annál nagyobb mértékben. Én egyelőre csak ezekről tudok. De lehet a többiről már nem is akarok tudni. Nekem ez is sokkal több, mint elegendő.
Most már csak azt kell megnéznünk, hogy milyen hatást gyakorol a FLUOR, a JÓD, A KÁLIUM-KLORID szervezetünkre, idegrendszerünkre. Eddig információim szerint, a JÓD, a FLUOR ugyanúgy mint a HIGANY, mely a kötelező oltásokban található brutálisan romboló hatással van az emberi idegrendszerre, azon belül az agy egy nagyon fontos részecskéjére melyről meglehetősen keveset tudunk, de keveset is tanítanak, ha egyáltalán tanítanak. Ez a tobozmirigy.
Akinek a fenti sorok felkeltették az érdeklődését, az interneten keressen rá a tobozmirigyre (!lehetőleg ne főáramú forrásból!), melyet úgy is neveznek, hogy a “harmadik szem”. Aki ezt megteszi, talán nagyon könnyen rá is jön, hogy miért kell a sót hígítani, miért kell higannyal dúsított kötelező oltásokat fecskendezni az újszülött szervezetébe, stb….
Na de a higany, a jód, a fluor, a klór (vízben), a kálium-klorid csak egy része az ipar által az emberi szervezet számára kínált “jótékony hatású” csodaszereknek. Ezek nagy részéről, talán még csak nem is hallottunk. A téma kapcsán lehetne beszélni arról a sok látványos és érdekesnek tűnő csíkhúzó repülőgépről is, melyek nap mint nap mintázzák fejünk felett a kéket. Na de szerintem épp eleget beszéltem már így is ahhoz, hogy egyesek két szóval megbélyegezzék a témát (ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET) és visszavonuljanak kényelmes tompaságukba, ahol kolbászból a kert, és rózsaszín a felhő.

Egy dolgot viszont nem szabad elfelejtenünk: annak ellenére, hogy a hivatalos statisztikák a főáramú médiában egyfolytában azt szajkózzák, hogy nő az életszínvonal és az átlagéletkor, az átlagos ember azt tapasztalja, hogy akit nem az autó üt el, az rákos, cukorbeteg, érrendszeri és szív problémákkal küszködik, és idő nap előtt meghal.

Egy kis végkövetkeztetés: Marhábbak vagyunk a marháknál, ugyanis ők azt a nagy darab kősót nyalogatják, mely nagyon kis valószínűséggel tartalmaz az élelmiszeripar által belevegyített adalékanyagokat. Mi meg, “finomított” mérget teszünk ételeinkbe. Hát EGÉSZSÉGÜNKRE! 🙂
Ja és a fenti információk közzététele után mit javaslok? Hát azt, hogy gondolkozz! Gondolkozz magadért, ne bízd másra. Sokan felteszik a szép nyakkendőt és a fülig érő mosolyt, hogy meggyőzzenek arról, hogy hagyd, hogy ők gondolkodjanak és döntsenek helyetted. Azt hiszem, már elég mélyen megtapasztalhattad te is, hogy ez hova vezet.

Kedves olvaSÓ :), én ismételten csak azt mondom:

“Nem mind arany, ami fénylik. A mesét nem tudjuk, csak félig.”

Továbbá ajánlom figyelmedbe a https://szabadgondolat.wordpress.com/2012/05/07/te-kitol-tanulsz-teged-ki-nevel-teged-ki-taplal-teged-ki-gyogyit/ bejegyzést, melyben megpróbáltam kicsit kielemezni, hogyan kapcsolódik az EMBER, AZ IPAR, “A RENDSZER” egymással. Ezt a bejegyzést is, ugyanúgy mint a többit szabadon megoszthatod, terjesztheted, ha fontosnak tartod, hogy üzenete másokhoz is eljusson.
Derűs és TUDATOS napokat!
                                                                  “egy Szabad Gondolat”
Reklámok
Categories: Minden | 8 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

8 thoughts on “Miért nem “sóz” a Só?

 1. sajnos ez igy van, en eppen ezert hasznalok jodozatlan tengeri sot… egy kicsit dragabb de az egeszsegunk mindennel tobbet er!

 2. Botika

  Kovaszos uborkat eltenni biztosan nem jo… De a rendes sot se a NaCl hianyunk potlasara fogyasztjuk, hanem inkabb azokert a mikroelemekert, amit a zoldsegbol sem kapunk meg elegendo mennyisegben.
  Eljen Parajd es szürke sója !

  • Én nem hiszek az összeesküvés elméletekben. Szerintem a világ “magától” is el tud csúszni.

   A só kapcsán valószínűnek tartom, hogy az említett adalékanyagok olcsóbbak mint maga az eredeti só, segíthetnek abban, hogy a termék jobban bírja az utaztatást, stb, és ezért használják őket.

   Sok sok termék ezért kap adalékanyagokat, természetesen “az egészségre még nem káros mennyiségben”, hogy olcsóbb és eladhatóbb legyen. Aztán csak az felejtődik el, hogy nem egyetlen ilyen terméket fogyasztanak az emberek.

   Ez kicsit olyan, mint a suliban a házi feladat. A tanárok elfelejtik, hogy nem egyedül csak az ő tantárgyukból kell tanulni 😛

 3. Sziasztok Botik!

  az ember szereti a hatalmat, ha mások felett uralkodhat. Ez részben abból a világunkban meglehetősen népszerű felfogásból adódik, hogy a boldogságot “magunkon kívül” keressük. Emberek felett uralkodni maga az orgazmus sokak számára. Hitlernek is az volt. Vannak tudósaink, akik felfedezték, hogy bizonyos kémiai szerek degeneratívan hatnak az emberi idegrendszerre, és úgy általában az egészségre. Ha ez így van, akkor a telhetetlen, kapzsi, uralkodni vágyó miért ne használná őket, hogy megkönnyítse a dolgát? A megsebzett vadat könnyebb elejteni, mint az egészségeset. Azt hiszem, minden összefügg…lehet használni nyugodtan az összeesküvés-elmélet szócskát mindenre, ami nem kellemes a fülnek. Egy kérdést viszont feltennék a kedves olvasónak: vajon ki találta ki az összeesküvés-elmélet fogalmat, honnan származik, és miért van annak “negatív” csengése? Én arra tippelek, hogy ezt a fogalmat nem azok találták ki, akik elkezdtek a színfalak mögé látni, és erről beszélni, és nem is azok, akik rájöttek, hogy az összes birka az esztenán programozva van 🙂 Na mindegy. Úgy érzem, nem az a dolgom, hogy bizonygassak bármit is. Sokkal inkább az, hogy elgondolkodtassam azt, aki hajlamos a gondolkodásra. Ennyi 🙂

 4. en csak azon gondolkoztam el hogy valyon miert tetek kotelezove a so jodozasat, (romaniaban a HG 568/2002 betiltodott a jodozatlan so forgalmazasa ), oseinknek is dusitaniuk kellett a sot? barmilyen adalek penzbe kerul, de a so eseten ami nem romlando aru, nem latom az ertelmet…dehat mindenki maga donti el hogy kinek/minek hisz…
  ezert hat igen, eljen a Parajdi koso…amibol jo sooldatot lehet keszitewni, es dekantalassal meg a szennyezodes is eltavolithato…es az biztos nem art az egeszsegnek, mint az uzletekben talalhato “mu so”.

 5. Üdv!
  Dr. Hauschka Táplálkozástan c. könyvéből a konyhasóra és a fluorra emlékszem. A só felel azért, hogy a táplálékok a megfelelő helyre jussanak el a szervezetben. A fluor pedig az okosságot szabályozza (gondolom többek között), egy pindurira szükség van belőle, hogy az ember ne legyen önkárosítóan okos, de annyi bőven van az ivóvízben is, az ennél több vaség már csak a butítást szolgálja. Emlékezetem szerint Haushka úr direktben hivatkozik a Doktorra.
  A sóhamisításról van külön honlap is, csak annyira rosszul szerkesztettnek is láttam, hogy nekem már olvashatatlan (biztos túl sok fluort veszek magamhoz).
  Üdv!

 6. Vajdovich Árpád

  Bár Budapesten élek, ha Parajdon járok, mindig viszek haza sót.
  A bányaboltból, nagy darabokat, aztán otthon vésôvel, mozsárral aprítom.
  A koszosabb darabokat vagy vízben feloldva használom fôzéshez, (a kosz leülepszik az aljára), vagy a elfürdöm.

  • Juljul

   Azt hittem egyedül vagyok a sós problémával. Ma felhívtam egy sót forgalmazó céget, közölték csak NaCl van benne+ csomósodásgátló, mert minden egyéb csak drágítaná. Nem tudok belőle eleget tenni ahhoz, hogy a levesem jóízű legyen. Ja, Ukrajnából jön az alapanyag. Remek, egy kis stroncium és jódizotóp kell még a magyaroknak, semmi más. Szóval, valami nem stimmel vele, az biztos.

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.