Vajon tudja-e?

Egy kis ártatlan újszülött… Ránézünk a képre, és elfog az irigység: hogy tud ilyen nyugodtan, mosolyogva aludni?

Közénk jött, hogy elinduljon a kiteljesedés útján. Ez az őszinte mosoly azt sugallja, hogy bizalom van benne, még nem tudja, hogy mi a félelem. Talán azt hiszi, hogy a legjobb helyen van, hogy minden rendben lesz. Talán arra „gondol”, hogy számíthat a felnőttek segítségére, nem kell tartania semmitől.

Vajon tudja-e már, hogy minket zavar az ártatlansága, az őszintesége, a mindent elárasztó nyugalma?
Vajon tudja-e, hogy a felnőttek világán annyira úrrá lett a félelem, hogy számukra szinte elviselhetetlen látni, hogy ő még nem ismeri azt. Ő nyugodtan megöleli a párnát, és gondtalanul alszik, nem törődve semmi olyannal, amitől szerintünk félnie kellene.
Vajon tudja-e, hogy mi nem vagyunk kíváncsiak, hogy mi az kincs, amit magával hozott, amit ha nekünk megmutatna, elöntene a gyönyörűség?
Vajon tudja-e, hogy ő számunkra csak egy nyersanyag, és már konkrét terveink vannak arra vonatkozóan, hogy mivé formáljuk?
Ha ezt érezné, vajon tudná-e ilyen nyugodtan ölelni a párnát, azt sugallva nekünk, hogy létezik az abszolút nyugalom, a teljes harmónia, amit ha hagynánk kibontakozni, elárasztana bennünket is.

Egy tündöklő gyöngyszem a szemétdombon. A fénye megvakít. Épp csak elejtette valaki. Még tiszta mint a patyolat. De hamarosan elindul a szél, és ráfújja a port, a szemetet, hogy ne lehessen megkülönböztetni az őt körülvevő ócska kacattól, hogy az ő fénye se legyen erősebb mint egy kopott konzervdobozé.

A társadalom szemétdombjára ejtették, mely arra vár, hogy bekebelezze őt, hogy elvegye a ragyogását.

A Társadalom, melyről azt hisszük, hogy rajtunk kívüli. 😦

Reklámok
Categories: Elmélkedések, Minden | Címkék: , , , | 5 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

5 thoughts on “Vajon tudja-e?

 1. György László

  Igen… Nagyon szép barátom! Köszönöm szépen. Mit tehet az ember, hogy megvédje gyermekét attól, ami őt szenvedéssel ajándékozza meg? Semmi sem tűnik elég értelmesnek. Menekülj el a társadalomtól? A rendszerektől? Maradj a természetben? Elszigetelten? Az talán segít? Lehetséges az, hogy az új emberek ne örököljenek mindent, ami itt és most van? Ezek a kérdések vannak egy ideje a lelkemben, és nincs válasz. Megnéztem újra a The Village (A falu) című filmet, a 2004-belit. Mond valamit… de mit? 🙂

  • Kicsit én is határozatlan vagyok. Vagy mégsem? 🙂 Vannak olyan írások, hogy más bolygókon csak a történelem órákon van szó, hogy egykor a lét olyan is volt, amilyen most nálunk. A gyerekek elcsodálkoznak, hogy a fajuk egykor olyan alacsony szinten volt…Attól tudja a szülő megóvni a gyerekét, amit ő már tisztán ért, amit ő már egyértelműen nem támogat. Úgy gondolom, hogy az új gyerekek igenis különbek, nem hozzák azt a sok szart magukkal, ami világunkat jellemzi. Elképzelhető, hogy ők már igenis túl vannak rajta, és unalmas. Szeretnének továbblépni, és ezért vannak itt. És egyben azért is, hogy a mérleg kicsit átbillenjen, hogy a tudatlan tisztaságukkal tanítsanak miket, “tudósokat”.

  • A falu, emlékezetem szerint azt mondja, hogy nem lehet elszigetelni a gyerekeket attól a világtól. De ha jól belegondolsz, lehet ez propaganda is. Egy olyan rejtett tanítás. Hogy még véletlenül se próbálj kiszállni abból a környezetből, amibe beleszülettél. Kicsit én még mindig úgy gondolom, hogy az ember nem szigetelheti el magát teljesen a külvilágtól, ugyanis pont a külvilágnak köszönhetően jutott a megértésekhez. Nyitva kell tartania a kapukat, hogy az éhezőket befogadja, és enniük adjon. Az az érzésem, hogy ha tetszik-ha nem, mindenképp következni fog egy fajta kettéválasztódás, mely teljes mértékben szabadakaratfüggő. Azt gondolom, a lét egyformán kegyes volt mindenkihez. Mindenkinek kellő mennyiségű eszköz állt a rendelkezésére, hogy ébredjen. Ahogy Józsi bácsi mondta, mindenki a saját szintjén nyomoroghatott. De elképzelhető, hogy sokan teljes mértékben elutasítják a változást. Ők így választottak, így teremtettek. És ezt tiszteletben kell tartani. Én csak azt érzem nagyon mélyen, hogy a legtöbb amit tehetek az, hogy őszinte vagyok önmagamhoz minden pillanatban. Semmi egyéb…Az összes többi szó, tanítás, nem több mint költészet.

   • Emő

    A gyermekek ébredten jönnek, mi is így jöttünk.csak elfelejtették velünk. Ideje lenne megfordítani a folyamatot, mi tanuljunk tőlük…

   • nem ártana fontolóra venni.. 🙂

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.