A változás eszköze

Dublin’s Famine Statues 2_01

A legfontosabb eszköze annak, hogy az a bizonyos váltás/változás bekövetkezzen az, hogy az emberek elméjében a hit, teljes egészében lecserélődjön a megértéseken és felismeréseken alapuló bizalommal.

Fontos látnunk, hogy nem ülhetünk egy fenékkel két lovon, melyek egymással ellentétes irányba vágtatnak. Az ember nem választhatja egyszerre a hitet, mely vak, és a megértést, mely az élet alázatos megfigyeléséből származik. Ez természetesen nem egy könnyű folyamat, ugyanis talán egyik legerősebb ragaszkodásunknak kell búcsút intenünk. Annyira benne van a zsigereinkben a hinni akarás, és a hithez való ragaszkodás, hogy az is elképzelhető, hogy akár fizikai fájdalmat is okozhat a hittől való elszakadás.

Nem fogok most a hit kielemzésébe belemerülni, mert a korábbiakban már több ízben is megtettem. (A hitről, ha érdekel, figyelmedbe ajánlok két írást: Az ember tragédiája és Mikor halunk meg?) Még véletlenül sem akarom azt a benyomást kelteni senkiben, hogy támadom a hitet. Csupán felszínre engedek bizonyos gondolatokat, melyek nekem is eszközül szolgáltak a lét mélyebb megértésében, azzal a céllal, hogy mások is használhassák őket.

Annak a kornak, melynek a vége fele közeledünk az volt egyik legfontosabb kérdése, hogy

„HISZEL-E?”.

A régit leváltó korszak fő kérdése az lesz, hogy

„MERSZ-E NEM HINNI?”, „EL MERED-E ENGEDNI MAGADTÓL A HITHEZ VALÓ RAGASZKODÁST, HOGY UTAT ENGEDJ A TISZTA TAPASZTALÁSNAK, A MEGÉRTÉSNEK, HOGY FELFEDEZHESD A LÉT NAPRÓL-NAPRA MEGÚJULÓ LEHETŐSÉGEIT, TANÍTÁSAIT MELLYEL A SEGÍTSÉGEDRE SIET, HOGY MEGTALÁLD A VISSZAUTAT AZ IGAZ FORRÁSHOZ?”

A hitet nem lehet, és nem is szabad csak úgy elengedni mindaddig, amíg nem érted meg mi az. Semminek nem fordíthatsz hátat, semmi elől nem menekülhetsz, amíg annak megértése meg nem születik, hogy miért volt szükséged arra, hogy megtapasztald azt a valamit, ami elől menekülsz, aminek hátat szeretnél fordítani. Ha ez ember megérti a hitet, megérti, hogy milyen szerepe volt annak az őt körülvevő világ alakulásában, ha látja, hogy milyen hatása van a felismerés, az igaz megértés lehetőségére, akkor már nem kell meneküljön előle, nem kell hátat fordítson neki. A szétválás könnyedén, természetes úton megtud történni. Ekkor kezdetét veszi egy új kirándulás, mely olyan helyekre viszi el az embert ahol még legmerészebb álmaiban sem járt.

Rajtad áll a vásár. Te vagy a döntő-teremtő, te vagy a megváltó. A kérdés csak az, hogy szembemersz-e nézni vele, eltudod-e fogadni a felelősségteljes teremtő létedet. Ez az átalakulás egy olyan folyamat, melyet nem lehet siettetni, nem lehet késleltetni. Segíteni is csak úgy lehet, hogy helyére rakjuk a figyelmünket, az alázatos figyelmünket. Ehhez két nagyon fontos kulcsfogalom megértésére van szükség: alázat, és a hasznos figyelem.

Azok a személyek, akik megragadták, és a továbbiakban is megragadják az alkalmat, hogy mélységesen megértsék a HIT fogalmát annak érdekében, hogy el tudják azt engedni maguktól, könnyen át tudnak majd sétálni a két korszakot elválasztó hídon. A halálos ítéletet azzal mondjuk ki önmagunk felett, hogy elutasítjuk ragaszkodásaink tárgyainak és következményeinek felismerését.

Hamarosan közzéteszem az Élet Piramisa című előadás anyagát, mely segíteni fog a fentiek mélyebb megértésében. Addig bátorkodj feltenni magadnak a kérdést: „Hol van a figyelmem?”

Reklámok
Categories: Elmélkedések, Minden | Címkék: , , , , , | Hozzászólás

Bejegyzés navigáció

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.