Az arany oklevél

DSC_8064 copy Én hallgattam a bácsikát nagyon sokáig. A végén elmondtam neki őszintén amit gondoltam. Elkomolyodott az arca. Nem sértően mondtam, amit mondtam, hanem inkább csak kedvesen rákérdeztem bizonyos dolgokra. Elkérte az angol weblapom címét. Mondtam, hogy ott nem sok minden van. De ha netán könyv lesz az utazásból, és lesz angol verzió is, majd letöltheti onnét. Újabb felfedező útra indultam. Bementem a főépületbe, hogy megkeressem a rektort, hogy lássuk érdekelné-e őket az előadás. Mivel nem volt ott, úgy döntöttem teszek egy sétát a kis egyetemi dzsungelben, lássuk mit találok. Egy kis szabadtéri kávézó-ebédlőnél találkoztam egy brazil lánnyal, akivel megismerkedtünk. Valami szociológiával kapcsolatos dolgot tanult. Itt végzi a mesterit. Azt hiszem a boldogságot tanulmányozza.

„Ugyan mi még itt, a világ nyugati felén egyelőre a GDP-t istenítjük, Dzsigme Keszar Namgjel Vangcsuk király Bhutánban – ahol az alkotmány kimondja, hogy az ország hatvan százalékát erdőnek kell borítania, és tilos az állatokra vadászni – már 1972-ben bevezette a Bruttó Nemzeti Boldogság mutatót.” Bruttó Nemzeti boldogság mutató. Aki kicsit mélyebbre ásott a GDP környékén, az tudja, hogy a GDP is egy elég megtévesztő mutató. Na de ez a mi megtévesztéseken alapuló világunkban már nem is olyan nagy újdonság. Az emberek boldogságát is mérni kezdtük. Arra is mutatót találtunk ki. Nem igazán értem, hogyan határozzák meg ennek értékét, de számomra egy jó viccet mindenképp megér a sztori. Hirtelen eszembe jut a mondás, hogy „Mosolyogj, mert a főnök a hülyéket szereti”. Na a lényeg az, hogy új tudományág születik. A boldogság tudománya. Ha boldogság tudományból oklevelet szerzel, te hivatalosan is boldog lehetsz. Az én értelmi képességeim már-már elmaradoznak, nem bírnak lépést tartani ezekkel az újdonságokkal. Oda kerültünk, hogy a bölcsességről, a boldogságról is oklevelet lehet szerezni, mely feljogosít minket, hogy bölcsességet és boldogságot oktassunk. Más szóval: ha bölcsességet vagy boldogságot szeretnél, olyan emberhez kell fordulnod, akit a rendszer feljogosított arra, hogy bölcsességet, avagy boldogságot oktasson. Még véletlenül sem olyan emberhez fordulsz akit te bölcsnek vagy boldognak tartasz, mert azzal nem érsz semmit. Tőle nem fogsz oklevelet kapni a bölcsességről meg a boldogságról, és oklevél nélkül nem is lehetsz boldog, vagy bölcs. Móricka te boldog vagy-e? Én igen, kérem alásan! Mutasd az okleveled! Az nincs! Hogy-hogy nincs? Hát akkor miért hazudtad nekem, hogy boldog vagy?

Amiről most írni próbálok egy olyan vicc, egy olyan tragikomédia, mely ha átmegy rendesen, akkor egyik szemedet becsületesen megröhögteti, a másikat meg megbőgeti.

Nagyon hálás vagyok a létnek eme találkozásért! Volt alkalmam és időm is gondolkodni a dolgon. Indiában nagyon sok a tanult ember. Sokkal több mint otthon. Érettségi után kollégiumot végeznek, utána egyetemet, utána mesteri és utána doktori. Ezek nem lacafacáznak ám! Indiában akkor vagy teljes értékű ember, ha mindez megvan. Ha mindezt sikeresen elvégezted, megkapod az elismervények elismervényét. Olyan szintre jutottál, hogy onnan feljebb ember már nem juthat. Van egy köteg okleveled, ami arról tanúskodik, hogy te már mindent tudsz. A rendszer elhiteti veled, hogy te már többet nem tanulhatsz. Legalábbis nem akárkitől. Ezt nevezem én az illúziók mesteri szinten történő halmozásának. Na vajon miért írom ezt?

A. Irigységből, mert nekem nincsenek ilyen okleveleim. Így én elméletileg nem is létezek. Nem is értem, hogy van bátorságom nyilvánosan olyan témákról elmélkedni, melyekhez elméletileg semmilyen közöm. Mind idáig hálálkodtam a létnek, hogy olyan boldog vagyok, hogy néha éjszaka felébredek és öröm és hálakönnyek csordulnak ki a szemeimből, mert látom a lét szépségét és nagyszerűségét, ami csodálattal tölt el. Na de kiderült, hogy tévedtem. Hogy lehetnék én boldog oklevél nélkül. Hivatalosan csak érettségi oklevelem van, amit annak idején szinte visszautasítottam. Kedves olvasó. Ha boldogságot szeretnél, tovább egy soromat se olvasd. Fordulj helyette szakemberhez!

B. vagy azért írom, hogy megmutassam a képet egy teljesen más szemszögből is. Figyelmeztetlek, hogy oklevél nélkül teszem, tehát nem vehetsz komolyan! Főleg ha jóval több papírod van mint nekem.

A „B” pont rövid kifejtése

Arra nevel a társadalom, hogy legyél te is valaki. Ugyanakkor azt is elmondja neked a társadalom, hogy akkor vagy valaki, ha eleget teszel a követelményeinek. Mik a követelmények? Tanulj, fejleszd magad. Ezek a követelmények. Na de a társadalom azt is megmutatja neked, hogy tedd ezt. Leírja részletesen különböző tájékoztatókban, hogyan kell haladnod felfele a létrán. Te elhiszel neki mindent, és követed az utasításokat. Elindulsz a létrán fölfele, hogy te is légy valaki. Vegyük pl. a filozófiát. Érettségi után filozófia egyetemre mész. Elvégzed. Utána egy kis mesteri, egy kis doktori, egy kis továbbképző, egy kis ez egy kis az Végül már annyi okleveled van, hogy kizárt dolog, hogy te ne légy vérbeli filozófus. Na de megeshet, hogy azért, hogy jobb legyél mint a szomszéd falu filozófusa, elmész és doktorálsz közgázból is. Bakker te már félig isten vagy. Engedd meg, hogy én-senki mondjak neked valamit: Nagyon át lettél verve! Embert nem lehet jobban átverni mint téged. Rekordot döntöttél. Hittél benne, harcoltál, ambíciós voltál. Mindent úgy tettél, ahogy ők „tanácsolták”. Az ambíciód, az akaratod, a kitartásod, a sok izzadságot, a szenvedést, a sok áldozatod siker koronázta. A csúcson vagy. Most már vagy valaki. De nem is akárki! Te egy olyan valaki vagy, akinek több oklevele is bizonyítja, hogy szinte mindent tud, mit ember tudhat. Jó filozófus vagy. Természetesen bölcs is vagy. Egész pontosan az elismervények szerint a legbölcsebb. Közgazdaságtanból doktoráltál. Komolyan mondom, te már több vagy mint ember. Hozzád bárki fordulhat tanácsért. Mert te bizonyítani tudod, hogy alkalmas vagy minden kérdés megválaszolására. Megszülettél! Most már elmondhatod, hogy vagy valaki!

Na de álljunk csak meg egy pillanatra! Hogy is lettél te? Ki szült téged? Barátom, emlékezz csak vissza, hogy történt! A rendszernek elhitted, hogy az a járható út amit ő javasol neked. Elhittél neki mindent. Megfogadtad, és követted minden tanácsát, minden utasítását. Azzá lettél, amivé ő akart tenni téged. Te lettél maga a rendszer. Felemelkedtél a tömegből. Szárnyalni kezdtél. A világ tetejéről nézel le ránk. Te lettél a legnagyobb. Határozottan tudod, hogy ennél nagyobb már ember nem tud lenni. Egyetlen egy dolgot felejtesz csak el. Éspedig azt, hogy aki téged létrehozott, az mindig fölötted lesz. Te általa vagy valaki. Tőle kaptad az igeneket, az elismervényeket. Tőle kaptad léted illúzióját! Lehet, hogy hozzám képest hatalmas vagy, de mindig ott a központi egység fölötted, aki megszült téged. Egész pontosan megölt téged. Neki köszönheted a halálodat, életed illúzióját. Megnyomorított teljesen. Az élet legparányibb nyomát is kiölte belőled. Gép lettél, egy tökéletes terminátor, egy tökéletes végrehajtó. Igen, te vagy a legjobb! Igaz ez a kijelentés. Te lettél a rendszer egyik legfontosabb eleme. Minden szempontból megfelelsz neki. Te vagy a legszilárdabb, legtörhetetlenebb tégla. Behelyeztek a fundamentumba. Meghaltál.

Odamegy hozzád az élet, hogy felébresszen egy egyszerű tiszta emberi lény formájában. Te meg öntelten mosolyogsz rajta. Ki vagy te? Hogy képzeled, hogy te engem Prof. Dr. Marika Pistát kioktatsz. Hát tudod te ki vagyok én? Te egy nagy ember vagy. Hivatalosan megtanultál mindent, amit ember megtanulhat. Egy dolgot felejtettél el csak megtanulni, a legfontosabbat, hogy mi az az élet. Kaptál egy illúziót, melyet életnek hiszel, és a küzdelmek folytatódnak.

Jézus korában még jobb idők voltak mint most. Az ember értékét nem diplomákban meg elismervényekben mérték, hanem aranyban, birtokban, stb. Odament a kereskedő Jézushoz, hogy azt is megszerezze, ami addig még nem volt meg neki. Azt mondta Jézus, hogy megkaphatja, de cserében le kell mondania mindenről, amit eddig felhalmozott. A kereskedő nem volt képes rá. A kereskedő nem volt képes lemondani az aranyról, a vagyonról az élet ismeretéért. Az okleveled az aranyad. Felőled járhat kelhet Jézus körülötted, akár az ablakodon is bemászhat, és kedvesen megkérhet, hogy figyelj egyetlen szóra. Te nem fogsz. Nem fogják engedni az okleveleid, az aranyaid, hogy odafigyelj rá, hisz egy életen keresztül, harcoltál, küzdöttél, áldozatokat vállaltál értük. Nem fogod feladni az illúziót, amit életnek hiszel egy oklevél nélküli koldus szavaiért. Na de még mielőtt félreértenél, kedves olvasó elmondom neked, hogy találkoztam én okleveles életörömmel teli emberekkel is. Egyenesen lenyűgöztek! Ezek az emberek az alázat megtestesítői, az élet nagy mesterei. De nagyon kevés van belőlük. Miért? Az oklevél csak egy forma. A formák világában, miután a materializmus sikeresen megteremtette a formáktól való függőséget, nem a tudás számít, hanem maga az oklevél, és a hozzá kapcsolódó illúzió csomag. Tulajdonképpen az oklevél a legeslegjobb eszköze az igaz tudás elárulásának. Ma már lassan az egész világ oklevelet akar, nem tudást. A fiatalok a szakmát nem a szakma szépségéért választják, hanem az oklevél értékéért. Minél több pénzt hoz az oklevél, annál nagyobb az ára, mert általa az őt birtokló személy is „értékesebbé” válik. Így fordul az egész világ a tetejére. A mai világban az oklevél is éppen úgy mint a szeretet egy árucikk. Az egész egy nagy biznisz. Egy invesztíció. Minél többet fektetünk az oklevélbe, annál többet hoz majd a konyhára. Az oklevél talán a legeslegjobb hosszú távú befektetés. Olyan mint egy nagyon jól eltalált részvény:).

Itt kitérnék egy specifikus divatos szakmára. Nagyon sok filmben reklámozzák szépségét, és a vele járó csili-vili életstílust. Szerintem már ki is találtad miről van szó. Igen, a jog! Úgy képzelem el a jogot, mint a rendszer immunrendszerét. A jogot elvégző friss életek a C-vitamin a rendszerben, mely megerősíti védekező képességét az ilyen gondolatokkal szemben, mint amiket most olvasol. Ha valaki sikeresen elvégzi a jogot, az a rendszer, az illúzióvilág esküdt zsoldosává válik. Ők azok akik, a legapróbb részletekig megtanulják a rendszer szabályait, akik majd segítenek ezeket parancsszóra, gondolkodás nélkül ráhúzni másokra is, hogy nehogy még véletlenül is valaki élete végéig megőrizze igaz emberi vonásait. Azt gondolom, hogy Hollywood közreműködése nélkül a világ jogászainak kilencven százaléka nem létezne:).

Most hirtelen arra gondolok, hogy átvitt értelemben valóban folyik egy harc a fény és a sötétség között. De azt nem egészen úgy kell elképzelni, ahogy azt a különböző vallások elprédikálják a nagyérdemű jóhiszeműnek. Most ezt lehet cifrázni, és gonosznak meg jónak nevezni őket, de a lényeg ugyanaz. Az értelem és a törvény egymás határozott ellentétei. Az értelem segít megőrizni és fejleszteni emberi vonásainkat, míg a törvény kiöli azt belőlünk, gondolkodás nélkül parancsokat végrehajtó gépezetté alakítva bennünket. Amint az előbbiekben említettem, a szeretet is el lett törvényesítve, hogy az ember félelemből meg engedelmességből „szeressen” ahelyett, hogy értse a szeretet lényegét, fontosságát. Így kerül manapság a boldogság meg a bölcsesség is szabályok közé, diplomák mögé. A boldogság és bölcsesség veszélyes dolgok. Ha igaz bölcsesség van, igaz boldogság is van. Ha igaz bölcsesség és igaz boldogság van a rendszer megszűnik. Tehát a válasz a nagy kérdésre: IGEN, létezik egyféle harc a „sötétség és a fény” között. A tömeg tudatossági szintjének emelkedése nagyon veszélyes a központi egységekre, ezért ők mindent megtesznek annak érdekében, hogy féken tartsák azt.

Közben azon tűnődtem, hogy vajon kinek is írom ezeket a sorokat. Mennyien értik, mennyien érzik, hogy miről beszélek. Na mindegy. Nem is azért írom, hogy mindenkivel megértessem és elfogadtassam a sorok üzenetét. Tudom, hogy vannak, akik már rég értik, vannak, akiknek ez a néhány sor segíteni fog kicsit másképp látni a világot, és vannak olyanok, akik a lehető leghevesebben ellenkeznek, meg ítélkeznek a gondolatok fölött. Ezek nagy részének valószínűleg nagyon sok oklevele van. Így hát számomra teljesen természetes a felháborodásuk. Én nem haragszom rájuk, de nem is várom el, hogy cserében ők se haragudjanak rám. Isten éltesse őket is!

Kedves olvasó, kérlek ügyelj, hogy az okleveled ne vegye el tőled az igaz tudás befogadásának képességét. Légy jó mérnök, légy jó filozófus, légy jó doktor, légy jó jogász ha úgy tetszik, de ne halj meg! Légy alázatos, fogadd el felebarátodat olyannak, amilyen, mert ő az aki elhozza számodra az igazság fényét.

Szeretettel,

            „egy Szabad Gondolat”

Zárógondolatok:

KorunK paradoxona

(George Carlin – The Paradox of Our Time)

Nagyok a házaink, de kicsi a toleranciánk.

Szélesek az útjaink, de szűkek a nézeteink.

Többet fogyasztunk, de kevesebbünk

van. Többet vásárolunk, és kevesebb az örömünk.

Nagyobbak a házaink, és kisebbek a családok. Több

a kényelmünk, de kevesebb az időnk.

Több az oktatás, de kevesebb az értelem. Több az

ismeret, és kevesebb a megértés. Tele vagyunk

szakértőkkel, de tele vagyunk problémákkal is.

Több az orvosság, de kevesebb az egészség. Túl

sokat dohányzunk, túl sokat iszunk, felelőtlenül

költekezünk. Hamar felidegesítjük magunkat, későn

fekszünk le, és reggel fáradtan ébredünk. Túl keveset

olvasunk, ritkán tekintünk a távolba, és ritkán

imádkozunk.

Megsokszoroztuk az anyagi javainkat, de közben

elfogytak az értékeink. Túl sokat fecsegünk, de túl

keveset szeretünk, és túl sokszor gyűlölködünk.

Tudjuk azt, hogy hogyan teremtsük elő az élethez

szükséges dolgokat, de nem tudjuk, hogy hogyan is

élünk valójában.

Könnyebben jutunk el a Holdba, mint a szomszéd

ajtajáig.

Meghódítottuk a világűrt, és nem látjuk a bennünk

rejlő űrt. Egyre nagyobb, de nem jobb dolgokat viszünk

végbe.

Tisztítjuk a levegőt, és szennyezzük a lelkünket.

Az atomokat szét tudjuk rombolni, de előítéleteinket

nem.

Többet írunk, és kevesebbet tudunk. Többet tervezünk,

és kevesebbet érünk el. Megtanultunk

gyorsnak lenni, de nem tudunk várni.

Egyre újabb számítógépeket készítünk, amelyek

egyre több információt tárolnak és számtalan másolatot

küldenek szét a világba, de egyre kevesebbet

beszélgetünk egymással.

A gyors étkezés és a rossz emésztés, a nagyra nőtt

emberek, és a kisszerű lelkek, a könnyű profitszerzés

és a nehéz emberi kapcsolatok korszakát éljük.

Nagyobb a családi jövedelem, de több a válás.

Egyre szebbek a házaink, és egyre több a szétrombolt

otthon.

Eljött a gyors utazások, a „használd és dobd el”

árucikkek, az egy éjszakás kapcsolatok és a túlsúlyos

emberek korszaka.

Eljött a mindentudó tabletták korszaka: stimulálnak,

megnyugtatnak, megölnek bennünket.

Olyan korban élünk, amikor fontosabb, hogy valamit

a kirakatba tegyünk, mintsem hogy használjuk,

amikor a modern technika egy ilyen üzenetet

szét tud vinni az egész világba, és csak rajtunk áll:

megváltoztatjuk az életünket, vagy töröljük az üzenetet.

Emlékezzetek arra, hogy adjatok több időt a szeretteiteknek,

mert ők nem lesznek mindig veletek.

Szóljatok egy jó szót azokhoz, akik most őszinte

rajongással néznek fel rátok, mert ezek a csöppségek

hamar felnőnek, és nem lesznek többé veletek.

Öleljétek meg a körülöttetek lévő embereket, mert

ez az egyetlen olyan kincs, ami a szívből jön, és

nem kerül semmibe.

Mondjátok el szeretteiteknek, hogy mennyire szeretitek

őket.

Egy puszi, egy szívből jövő ölelés minden rosszat

elfeledtet.

Fogjátok meg egymás kezét, és élvezzétek ki azokat

a pillanatokat, amikor együtt vagytok, mert

eljön az a nap, amikor ezek az emberek már nem

lesznek mellettetek.

Találjatok időt arra, hogy szeressétek egymást,

hogy beszélgessetek egymással, hogy elmondhassátok

mindazt, amit el szeretnétek mondani.

Az életet nem a lélegzetvételek számával, hanem

a lélegzetelállító pillanatok számával mérjük.

Reklámok
Categories: India, Minden | Címkék: , , | 3 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

3 thoughts on “Az arany oklevél

  1. Darklightblue

    Az ima a mesterséges élet fő eszköze

  2. rosszpossztooo

    koszonom baratom mindezt;)

  3. Visszajelzés: Napi Szabad Gondolat – 1. hét « Szabad Gondolat

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.