Társadalom a hóhér

Másnap felültünk Suraz meglehetősen sportos és fiatalos motrára. Ez alkalommal én ültem elől. Csuda jó érzéssel tölt el valahányszor motort vezetek. Nagyon jól mozgott a fiatal jármű. Elmentünk internetezni egyet. Utána elmentünk egy közeli tóhoz, hogy egy kicsit a természetben legyünk, ami mint kiderült, egyformán fontos mindkettőnk számára. A tó melletti beszélgetésünk közben megtudtam, hogy Suraznak egy nővére is volt, aki már nincs. Kíváncsian kérdeztem rá, hogy mi történt vele. Suraz belekezdett a meglehetősen szomorú történet elmesélésébe.

Nővérének is mint a legtöbb nepáli lánynak a szülők és a rokonok választottak, egy jó élettársat. Volt egy fiatalember, akiről többen is meg voltak győződve, hogy nagyon rendes ember, és jó lesz férjnek is majd. Ezért a jótékony rokonok nekifogtak a házasság megszervezésének miután a szülőket is meggyőzték véleményük helyességéről. A lány, mint a legtöbb sorstársa csak annyit tehetett, hogy jó gyerek módjára elfogad mindent ami az idősek és a tapasztaltak felől érkezik. Férjhez ment a jó emberhez.

Nepálban még ma is működik az úgynevezett dowry rendszer, ami azt jelenti, hogy a lány családja anyagi javakkal kell elhalmozza a vőlegény családját, amiért gyermekük elvette őt feleségül, és gondoskodik róla hátralevő életén keresztül. Jelen esetben de sok más esetben is az történt, hogy a vőlegénynek és családjának soha nem volt elég a juttatásokból, egyfolytában többet és többet kértek, és többszörösen felhívták a lány családjának a figyelmét, hogy nem adtak még eleget. A lány családjának már egy ideje nagyon megterhelő volt az őt befogadó család követelőzése. Nem győzték már kielégíteni kapzsi kéréseiket. Suraz nővérét is meglehetősen terhelték lelkileg az események mígnem egy napon úgy döntött, hogy végső búcsút vesz egyszülött kislányától, és elmegy a folyóra, hogy véget vessen nyomorúságos életének, amivel egy percig nem volt alkalma saját egyéni létét szolgálni a jótékony család, és az ezer éves társadalmi szabályoknak köszönhetően. Suraz is még kicsike volt amikor nővére úgy döntött, hogy ha ez a szép élet, ha ez a beteljesedés, akkor neki inkább nem kell belőle. Ami után tudomást szereztem Suraz családjának tragikus történetéről, többször is hallottam még a dowry rendszerről, ami senkinek nem tetszik, de ugyanakkor senki nem tesz semmit ellene. Mindenki csak megpróbálja lenyelni a nagy gombócot, annak reményében, hogy csúszni fog, és nem fog felakadni fél úton, mint az alma Hófehérke torkán. Mindenki fosik a szentnek hitt, néha íratlan, néha írott szabályoktól. Egy szót sem mernek szólni. A törvények egyformán sújtanak mindenkit, de senki nem mer szembeszegülni velük. Addig sunnyognak, amíg ezek a szabályok mélyen beléjük vésődnek, és természetessé válik a jelenlétük. Egy életre magukra veszik a terhet, teljesen normálissá válik a szenvedés, a hiány, a küszködés. Elhitetik gyerekeikkel is, hogy az élet ilyen, szenvedni kell, el kell fogadni a szart. Azt soha nem mondják hogy, miért. És miért nem mondják? Azért, mert nem tudják. Tompán beletörődve sorsukba fogadták el ezeket a szabályokat mert előttük az összes többi birka is elfogadta. Tehát ha nem akarnak bajt, nekik is be kell állni a sorba, különben jön a farkas és az tesz rendet. Ez történt. Ez történik mindenkivel, aki visszautasítja az egyéni felelősségvállalást, aki birkaként éli az életét, aki vak hitre alapozza hétköznapjait.

Ez nemcsak Nepál. Ez Magyarország is, Románia is. Ez az egész világ. Fontos megjegyeznem, hogy most sem egy külső gonosz személyről beszélek, hanem magamról, rólad aki ezeket a sorokat olvasod, azokról akik ezt az elrákosodott rendszert nap mint nap megteremtik és éltetik. Az, hogy a társadalom a hibás, vagy én vagyok a hibás teljes mértékben ugyanaz. Én vagyok a társadalom. Az aki egy bizonyos külső rosszat hibáztat a társadalom címszó alatt, az az idejét, pontosabban az életét pazarolja. Nézz mélyen a társadalomba, hogy lásd, mivé lettél. Igen, a társadalom a gyilkos, tehát én. Én vagyok a hóhér. Én fogom a véres fejszét a kezemben. Most már látom, és tudom jól. És ha van bűn és ítélet, arra kérem a teremtőt, hogy bocsássa meg nekem leghalálosabb bűnömet, a társadalmat.

__________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus signature database 6088 (20110502) __________

The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.

http://www.eset.com

Reklámok
Categories: Minden, Nepál | Hozzászólás

Bejegyzés navigáció

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.