Olcsó vér

Volt alkalmam kicsit kifaggatni, hogy mi szél hozta őt Katmanduba. A története nagyon szomorú volt. Bárcsak soha nem találkoztam volna vele. A fővárosba utazott a fiatalember, hogy útlevelet szerezzen. Onnét meg irány a British Army (a brit hadsereg). A kis naiv nepáli legény úgy beszélt a brit hadseregről, mint az élete lehetőségéről. Kérdeztem tőle, miért pont az angol hadsereg. Azt válaszolta, hogy azért, mert nincs más munkalehetőség. Azt mondja, hogy az apja épp úgy mint a rokonságnak nagy része katona volt az angol hadseregben. Az más kérdés, hogy azt hányan élték túl. Büszkén mondta, hogy a nepáliak arról híresek, hogy nagyon jó harcosok, ezért az angol hadsereg Nepálból is soroz be fiatalokat bakának. Csakhogy az angol katonaság nem arról szól, hogy a katonák ingyen fogyasztják az állambácsi kenyerét, amíg leszerelnek, hanem arról, hogy rövid kiképzés után irány Afganisztán, Irak, meg a többi ország, ahol az olajért folyik a háború ami a harc a békéért meg a terrorizmus ellen fedőnevet viseli. A családjának fele már odaveszett. És most ő is jelentkezik, mert jó pénz van benne, és ha túléli, jó élete lesz. Úgy tudom, ha nem élné túl, akkor meg a családja kap valami juttatásokat. Tehát mindenképp haszon a hatalmasok oldalán húzni a ravaszt. Sajnos be kell látnunk, hogy pénzzel sok minden megvásárolható. Többek között meg lehet vásárolni jó sok nepáli fiatal életét is, akik valószínűleg kevesebb pénzért beállnak az első sorba golyót fogni az értékesebb katonák elől.

Bőven biztosítottam magamnak lehetőséget, hogy lemaradjak a nagy világ történéseiről, és amikor egy egy ilyen információval találkozok, azt sem tudom, hova tegyem. Elszomorít, lesokkol belső fájdalmat okoz. Televíziót nem nézek, rádiót nem hallgatok, újságot nem olvasok, hogy ne tompítsam az érzékszerveimet manipulatív információkkal, hogy tudjak egy kicsit az élet sűrűje fölé emelkedni, hogy egy másabb perspektívából szemlélhessem azt. De mégis egy egy ilyen információ bemászik elém és utamat állja, hogy elgondolkodhassak, hogy miért jött hozzám, mit akar tőlem, mit tehetek én érte. Mindenesetre a történet főszereplőjének a kezét nem foghattam meg. Nem mondhattam neki azt, hogy ne menjél a hadseregbe, inkább maradj otthon és dögölj éhen. Ő úgy látja, hogy nincs más lehetősége, és én ezt nem tudom megváltoztatni. A legtöbb amit tehetek érte, és a testvéreiért, akik a jövő háborúinak lennének az áldozatai az, hogy hagyom, hogy a nem kért információ megtalálja a helyét életemben, értelmet nyerjen, és majd valamilyen formában felszínre kerüljön azzal a reménnyel, hogy segít másoknak megérteni, hogy mi vezetett ide minket, minek köszönhető, hogy az emberi élet értékét ma már valutában is ki lehet fejezni.

Ki kell mondanunk mielőbb a szomorú választ arra kérdésre, hogy miért születtünk! Tehát a kérdés:

-Miért is születtünk?

És a válasz:

-Hát pénzért.

Ez van barátom. Pénzért születtünk. Azért születtünk, hogy sok pénzünk legyen, mert lassan egyedüli értékünk a pénzünk. Minden mást kiszorított maga mellől. Már az emberi életet is pénzben mérjük. A nepáli import katona életének az értéke X dollár, amíg az amerikai meg angol saját termésű katona életének az értéke 2X dollár. Nem kell közgazdásznak lenned, hogy rájöjj, hogy pénzileg sokkal inkább megéri nepáli katonákat importálni, mint helyi nyersanyagból intenzív hülyítéssel (agymosással) katonákat termelni. A hülyítés már egyre nehezebben megy. Kicsit várni kell, amíg a pszichológia újabb eszközöket termel a hatékonyabb agytompításra. Mindenesetre a pénz és az anyag akkora úrrá lett a földön, hogy az az ember, aki véletlenül olyan dolgokról kezd beszélni, amiből kimarad az anyag meg a pénz centrikus gondolkodás, azt egyenesen hülyének ítéli a társadalom. Ha elkezdesz az élet mélyebb rejtelmeiről, mélyebb megértéséről beszélni, nemhogy hülye vagy, hanem veszélyes is, mert eltereled a többi birka figyelmét az anyagról és a pénzről amivel irányítani lehet a nyájat. Az a kérdés, hogy mi a legfontosabb kérdés, ha nem a lét maga, ha már az egész úgy kezdődött, hogy te is belekerültél a lét fazékjába. Hogyan szeretnél kérdésekre választ adni mindaddig, amíg nem tudod a választ a legalapvetőbb kérdésre. Ha azt a kérdést teszed fel előbb, hogy mennyibe kerül, és nem pedig azt, hogy miért jöttél és merre tartasz, akkor hogyan várhatnád el az élettől, hogy boldogsággal halmozzon, és miért haragszol, ha a dolgok nem úgy történnek, ahogy szeretnéd. Ez a szitu egy kicsit olyan mint amikor a fiatal legényt elviszik a bordélyházba, ott meg szex helyett adnak neki egy tál pityókát, hogy hámozza és vágja meg, hogy legyen amit enni az örömlányoknak. Én amondó vagyok, hogy ha már a bordélyházig elmentél, akkor dugjál is egy jót, mert a bordélyházban azt szokás csinálni. És ha már megszülettél, tedd fel magadnak néha a kérdést, hogy mi a teendőd itt, és próbáld azt csinálni, mielőtt automatikusan belefogsz a pénz és az anyagiak gyártásába és halmozásába. És ha nem jössz rá mi a teendőd, hát kérdezz! Hányszor kérdezted meg attól, akitől ezt az életet kaptad, hogy ő mit szeretne? Hányszor fordultál hozzá alázatosan, hogy segítsen neked megérteni, hogy ki vagy, mi keresni valód itt, merről jöttél és merre tartasz. Sokkal könnyebb elfogadni, és tényként kezelni, hogy ahol az anyag és a zsé, ott van az erő és az igazság. Ez igaz is lenne, ha elvennénk az igazság elől az i betűt.

Ez a nepáli fiatalember valószínűleg soha nem tette fel a fenti kérdést magának. Ha cselekedetét egy kis elmélkedés előzi meg, rájön, hogy kicsit furcsa dolog megszületni azért, hogy mások életét vezényszóra gondolkodás nélkül kioltsa mindaddig, amíg valaki az ő lángját is el nem fújja. Ha sikerül az útlevelet megszereznie, és a megfelelő családi (katonai) hátterének köszönhetően beválogatják a csapatba, neki már annyi. Lassan kereshetik is az utódját, akivel majd helyettesíthetik őt, ha netán ott az első sorban az első golyó pont hozzá megy látogatóba. Én útravalóul hagytam nála egy csokorra valót, hogy majd szabad és marihuána mentes idejében hátha elidőzik velük egy kicsit. Ki tudja? Igazán kár lenne érte, ha már most elvenné egy golyó minden lehetőségét, hogy egy szép napon ráébredjen léte igazságára.

__________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus signature database 6088 (20110502) __________

The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.

http://www.eset.com

Reklámok
Categories: Minden, Nepál | Hozzászólás

Bejegyzés navigáció

SZABAD A GONDOLAT! (vélemény/kérdés/üzenet)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.